MKB’ers zetten met sociale media in op branding en sales

MKB’ers zetten met sociale media in op branding en sales

Unique en TNO hebben voor de MKB Marktmonitor 2011/2012 onderzoek naar het gebruik van en de visie op de inzet van sociale media door MKB’ers. Bijna driekwart van ondernemend Nederland ziet social media als een kans (pas op: hoog open-deuren gehalte). LinkedIn is bij uitstek het meest populaire medium (59%), gevolgd door Twitter (39%) en Facebook (26%). Het belangrijkste doel voor ondernemend Nederland is profilering van het bedrijf (49%). Mooi om te zien is dat sales op de tweede plek is terug te vinden. Meer dan 1 op de 3 ondernemers zet sociale media in om meer verkopen te behalen.

Dat het behalen van meer directe sales niet zo eenvoudig is, is wel terug te zien bij de resultaten die de ondernemers behalen met sociale media. De ondernemers breiden met succes hun netwerk uit (34%), behalen een grotere naamsbekendheid (27%) en vinden nieuwe medewerkers (18%). Eén op de tien scoort nieuwe prospects, en 8 procent geeft aan meer omzet te boeken. Kennisdeling en blogs zijn beduidend minder in trek.

 

Activiteit

Een kwart van de ondernemers is wekelijks actief op social media. 21 procent is dat zelfs dagelijks. Ook is nog steeds een groep ondernemers, bijna 30 procent, zelden tot nooit te vinden op social media. Gebrek aan kennis is hiervoor de meest aangedragen reden (26%). Andere ondernemers zien er het nut niet van in (12%) of hebben te weinig tijd (8%). Met de opkomst van social media is ook het besef gekomen dat een verkeerd geplaatst bericht veel impact kan hebben. 4 procent van de ondernemers vindt social media dan ook te risicovol.

Medewerkers

Ondernemers lijken zich aan te passen aan nieuwe tijden waarin het gebruik van social media een steeds grotere plek inneemt. Een ruime meerderheid, bijna 60 procent, laat medewerkers vrij om tijdens werktijd social media te gebruiken, 24 procent van de ondernemers staat alleen zakelijk gebruik toe en 16 procent wil dat medewerkers tijdens werktijd helemaal niet actief zijn op social media.

Om het zakelijk gebruik van social media in goede banen te leiden, is 18 procent van de ondernemers bezig met het ontwikkelen van een social media-beleid. Daarnaast heeft 18 procent reeds grove richtlijnen uitgewerkt en laat 9 procent van de ondernemers medewerkers bewust helemaal vrij.

“In het kader van aantrekkelijk werkgeverschap hebben we ook onderzoek gedaan naar wat werkend en werkzoekend Nederland belangrijk vindt. Hieruit blijkt dat vrijheid in gebruik van social media het werkplezier verhoogt. Social media is een onderdeel geworden van de lifestyle van veel werknemers. Het afremmen of zelfs verbieden van het gebruik, is als aantrekkelijk werkgever dus geen goed idee”, aldus Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique.

Over het onderzoek

De MKB Marktmonitor geeft reacties en bevindingen van 3.880 ondernemers weer. Zij gaven in de maanden juni tot en met september 2011 in een persoonlijk interview antwoord op verschillende vragen over de economische ontwikkelingen en aantrekkelijk werkgeverschap in nieuwe tijden. Dit jaar is de MKB Marktmonitor aangevuld met een onderzoek onder werknemers.


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • "Mooi om te zien is dat sales op de tweede plek is terug te vinden. Meer dan 1 op de 3 ondernemers zet sociale media in om meer verkopen te behalen." Ik weet niet of dat zo mooi is en vraag me af in hoeverre dat ook tot sales resultaten heeft geleid. Belangrijk is om de aard en de waarde van social media goed te begrijpen. Social media leent zich naar mijn mening niet voor directe verkoop. Toch is het uitermate belangrijk voor bedrijven om een social media strategie te hebben, gericht op relevante interacties met klanten en het creëren van engegament m.b.t. je merk. Als je daar goed in slaagt, stimuleer je enthousiasme onder je klanten, met als gevolg dat ze het merk of product gaan aanbevelen aan hun vrienden, kennissen en collega's, o.a. via social media. Social media is dus uitermate belangrijk voor het stimuleren van INdirecte verkoop.

  geplaatst op
 • @Riël, dan vat je het anders op dan ik bedoelde. Ik denk dat het een gedachte is die ondernemers snel hebben bij sociale media. Mooi weer een kanaal waar ik m'n producten kwijt kan... De resultaten laten dan ook wel zien dat het zo niet werkt, en dat direct sales het niet zo goed doen als doel.

  geplaatst op
 • Leuk artikel, wel eentje die lastig te interpreteren is. Wat me opvalt
  is dat een zeer beperkte groep ondernemingen (direct) sales genereert
  maar de dat bijna 1 op de 5 wel een social media beleid opstelt en
  medewerkers vrij laat om actief te zijn. Houdt dit überhaupt verband
  met elkaar?

  In het onderzoek staat niet uit welke categorieën de deelnemende
  bedrijven komen. Dat heeft natuurlijk enorme impact op de sales
  resultaten. Onlangs kwam ik een mooi voorbeeld tegen van Lensexprsss
  op facebook! Optimale inzet van social media om directe sales op te
  leveren!

  Tenslotte wordt social media voornamelijk ingezet om in dialoog te
  treden met je consument en dan sluit ik me 100% aan bij het onderzoek;
  een onderneming moet dat alleen ambiëren als daar beleid en visie over
  is. Anders is het gedoemd te mislukken en werkt het averechts! Leuk
  artikel @danny

  geplaatst op
 • Ik ben het wel met @gluyendijk eens. Dit vraagt zeker nog wel om vervolg onderzoek.
  Omdat het gebruik van Social Media Strategie nogal nieuw is, is het logisch dat ondernemers nog niet altijd succesvol zijn in het genereren van sales. Dit is ook het onderscheidende aan de traditionele marketing methodes. Vroeger had de ondernemer wat directere controle over wat hij communiceerde naar de klant, tegenwoordig is dat veel minder controleerbaar door de invloed van communicatie van consument naar consument op deze sociale media.
  Daarom moeten ondernemers leren om consumenten te sturen in hun discussies in zo een manier dat deze consistent is met de organisatie zijn doelen.
  Meer onderzoek naar hoe bedrijven kiezen voor een bepaalde social media strategie onder bepaalde marktinvloeden en hoe deze strategie dan in de praktijk uitgevoerd wordt is van belang.
  Binnen de sociale wetenschap wordt hier ook zeker onderzoek naar gedaan en over gepubliceerd.

  geplaatst op
 • ben het met Riël de Groot eens, en zo vatte ik het ook op. Ik lees de reactie van Danny Oosterveer en ik ben weer gerustgesteld.

  Ik doe regelmatig social media strategie voor bedrijven en ik zie TE vaak (quote Danny) "Mooi weer een kanaal waar ik m'n producten kwijt kan... ". Social Media wordt te vaak gezien als gewoon weer een extra marketingskanaal. Het is een andere tak van sport dan marketing, ..... 'social business' roep ik dan altijd.. ("watte?" zegt opdrachtgever). Ach.. ik zou er eens een blog over moeten schrijven. ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.