Top Names: Ronald van den Hoff (Seats2Meet) “De ZP’er stemt mij optimistisch”

30 januari 2012, 11:31

Ronald van den Hoff (@rvandenhoff) is een serial entrepreneur met een fascinatie voor China. Hij richtte onder andere Meeting Plaza, Mindz en Seats2Meet Utrecht op. De kijk op de samenleving die hij in de loop der jaren ontwikkelde beschrijft hij in zijn boek ‘Society 3.0?. Van den Hoff over Seats2Meet, ZP’ers, Society 3.0 en China in Top Names van Fast Moving Targets.

Seats2Meet

Van den Hoff omschrijft Seats2Meet als een antwoord op de manier waarop de huidige samenleving de vergader- en congreswereld raakt. Zekerheden zoals ‘een baan voor het leven’ en ‘het pensioen’ vallen langzaam weg, waardoor een steeds grotere stroom mensen zich aan de orde van traditionele werknemers onttrekt. Van den Hoff noemt hen ‘ZP’ers’ (Zelfstandige Professionals): nieuwe leiders die waarde hechten aan zelfverrijking door kennis, aan sociale media en bovenal aan verbondenheid met elkaar.

Seats2Meet faciliteert ZP’ers door hen flexwerkplekken aan te bieden waarvoor zij met ‘sociaal kapitaal’ betalen. Van den Hoff: “Bij het reserveren van een werkplek vertel je wat je bezighoudt. Zo weten wij welke kennis op welk moment waar aanwezig is. Deze informatie is verwerkt tot een app, waarmee anderen een voor hen interessante werkplek kunnen boeken. Dit zorgt voor veel dynamiek, en vaak ook voor serendipiteit.” Om de lounge met flexwerkplekken ligt een ring van ‘traditionele’ congresruimtes, waar vergaderstoelen in plaats van vergaderzalen gehuurd kunnen worden.

Zo is Seats2Meet een plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. En dat gebeurt al enige tijd niet meer alleen in Utrecht. Van den Hoff: “We zijn in één jaar gegroeid van 3 naar 15 vestigingen en ik verwacht dit jaar door te groeien naar 40 à 45 vestigingen.” En dat zonder personeel voor sales, marketing en PR. Want dat zijn functies die overgenomen zijn door de community rondom Seats2Meet. Daarmee is Seats2Meet een waardenetwerk geworden, gebaseerd op gelijkwaardigheid en resulterend in creativiteit. De ingrediënten van Seats2Meet? Van den Hoff: “Een goed doordacht concept, vertrouwen, goede samenwerkingen en geen controle: laat mensen hun eigen gang gaan.”

Society 3.0 en China: China gaat werelddominantie behalen

In de zoektocht naar onder andere Seats2Meet ontwikkelde Van den Hoff een beeld van de samenleving die hij beschrijft in zijn boek ‘Society 3.0?. Een breed boek waarin hij richtlijnen en kaders aanreikt om mensen aan te zetten tot denken en handelen binnen hun eigen discipline.

In Society 3.0 besteedt Van den Hoff onder andere aandacht aan China, een land dat hem gegrepen heeft: “In China ging een wereld voor mij open: de enorme grootschaligheid, het denken en handelen in een andere orde van grootheid, de drive, het anticipatievermogen. Ik ben ervan overtuigd dat China werelddominatie gaat behalen.” En daar geven wij westerlingen met ons gevestigde-orde-denken de Chinezen alle gelegenheid toe: “Wij anticiperen niet, wij reageren slechts op wat er op ons afkomt. Wij zijn het tempo kwijtgeraakt.”

Toch is Van den Hoff niet alleen maar negatief over het Nederlandse ondernemerschap. De ZP’ers zoals die in Seats2Meet komen stemmen hem optimistisch: “Dat is een bepaalde stroming van mensen die het anders doet. Hun kans ligt erin nooit meer mee te doen met de gevestigde orde.”

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags

1 Reactie

    vergaderstoel Moonen

    Geweldig concept wat zich inmiddels wel heeft bewezen volgens mij. Vooruit zien, lef en ondernemerschap spreekt uit het gehele artikel. Hier zouden we meer van moeten hebben in Nederland dan waren we zo uit de crisis 😉


    17 maart 2014 om 20:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!