De stand van zaken van online dating in Nederland - Does size matter?

De stand van zaken van online dating in Nederland - Does size matter?

“Onze datingsite wordt het meest gebruikt in Europa” staat te lezen op de startpagina van Parship. Op de site van Lexa zien we de claim: “Meest bezochte datingsite in Nederland”. eDarling en Be2 beweren bij de meest bezochte datingsites te horen. Tenslotte is er nog e-Matching, naar eigen zeggen de grootste site voor hoger opgeleiden. De vraag is: wie heeft er gelijk? Er kan er maar één de grootste zijn. Vorig jaar was Relatieplanet nog de grootste datingsite, maar wie trekt dit jaar het meeste singles?

Deze gastbijdrage is geschreven door Eric Klaassen (@EricKlaassen). Eric is oprichter en blogger van Dating Insider.

Wat is groot?


Er zijn verschillende manieren om te bepalen hoe groot een datingsite is. Zo kun je het aantal bezoekers, het aantal actieve leden of het aantal betalende leden als graadmeter nemen. Als je wilt internetdaten kun je je het beste inschrijven bij een site die veel actieve leden heeft. Je hebt weinig aan een site met veel bezoekers, die alleen maar rondkijken.

Een eerlijke vergelijking

We vergelijken de bekendste datingsites op twee punten: het aantal actieve leden en het aantal bezoekers. De meeste sites geven op hun site alleen het totale wereldwijde ledenaantal weer. Be2 heeft bijvoorbeeld meer dan 27 miljoen profielen in de database, verspreid over allerlei landen. Heel betrouwbaar is dit cijfer niet. Als gebruiker van een datingsite is het nuttiger om te weten hoeveel van deze leden in Nederland of België wonen. Alleen Relatieplanet vertoont het aantal leden in de Benelux op hun eigen website.

Aantal profielen

Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal leden dat sites beweren te hebben. De datingsites meten het aantal leden op verschillende manieren, maar over het algemeen gaat het hier om het totale aantal profielen in de database van de datingsite.

                                                                                                                                                                                                                                                                 

Site

Leden in Benelux

Leden wereldwijd

Relatieplanet

4.370.000

n.v.t.

Lexa

*

860.000+

Parship

*

1.700.000

Be2

*

27.300.000

eDarling

*

9.000.000+

e-Matching

*

*

peildatum: 9 januari 2012, bron: eigen opgave datingsites
* = geen aantal genoemd op de site

‘Actieve leden’

Bovenstaande getallen zeggen weinig over het aantal actieve leden, dat is eigenlijk het getal dat datingsites zouden moeten communiceren. Maar dan rijst al snel de vraag: wat is een actief lid? Navraag bij een aantal datingsites leert dat de meetmethodes verschillen. Lexa kijkt naar het aantal mensen dat de afgelopen weken heeft ingelogd. Relatieplanet controleert regelmatig de geldigheid van alle e-mailadressen en kijkt of een lid de laatste drie maanden nog heeft ingelogd. In dat geval wordt een lid bestempeld als ‘actief’.

Aantal bezoekers

Om het aantal bezoekers te bekijken gebruiken we de statistieken van Google AdPlanner, deze geven een indicatie van het werkelijke aantal bezoekers uit de Benelux in de afgelopen maand. Het volgende overzicht laat het aantal unieke bezoekers zien in de afgelopen maand volgens AdPlanner:

                                                                                                                                                                                                         

Site

Unieke bezoekers p/maand

Relatieplanet

920.000

Lexa

900.000

Parship

100.000

Be2

430.000

eDarling

990.000*

e-Matching

120.000

  data van december 2011, bron: Google AdPlanner

  * eDarling had een piek in aantal bezoekers de laatste maand


De bezoekersaantallen van Google AdPlanner zijn slechts een momentopname van de laatste maand. Daarom controleren we de bevindingen met Google Trends. Hierin zien we beter hoe het geschatte aantal bezoekers zich ontwikkelde door het jaar 2011 heen.

De grafiek bevestigt laat zien dat het aantal bezoekers op Relatieplanet redelijk stabiel is. De bezoekers op Lexa lijken gedurende het jaar te stijgen. Het aantal bezoekers op eDarling schommelt sterk. Deze site heeft door het jaar heen grote marketingacties die soms veel bezoekers trekken.

In voorgaande jaren gebruikten we in dit onderzoek ook nog statistieken van onafhankelijke onderzoeksbureaus om het aantal bezoekers nog beter in te schatten. Helaas maken bedrijven als STIR en ComScore deze cijfers niet openbaar. Daarom zijn deze nu niet meegenomen in de conclusies.

Relatieplanet nek aan nek met Lexa

Het laatste jaar is de strijd tussen datingsites een stuk heviger geworden. Relatieplanet en Lexa vechten om de eerste plek in Nederland. Nemen we bezoekersaantallen als graadmeter, dan gaan Relatieplanet en Lexa gelijk op. De laatste maanden waren er gemiddeld genomen weinig verschillen in aantal bezoekers tussen de twee sites.

Nieuwkomers in de lift

Be2 en eDarling bestaan inmiddels alweer een paar jaar, maar nog steeds een stuk korter dan Lexa en Relatieplanet. Deze jonge sites zijn nu sterk aan het groeien, vooral door hun flinke marketingbudget. eDarling haalt tijdens bepaalde actieperiodes zelfs meer bezoekers dan de twee aanvoerders van de ranglijst. Een andere oudgediende in de lijst is Parship, maar daar komen steeds minder bezoekers. Zelfs niche-speler e-Matching is groter dan de Duitse datingsite die zich baseert op een wetenschappelijke matchingsmethode.

Conclusie

Als we afgaan op bezoekersaantallen lopen de twee grootste sites de laatste maanden vrijwel gelijk op. Relatieplanet en Lexa mogen zich dus - voorlopig - "de grootste datingsite van Nederland" noemen. Dit is het eerste jaar dat Relatieplanet deze plaats moet delen. Om nummer 1 te blijven moeten de sites blijvend aandacht hebben voor marketing, service en hun product. Anders zou het wel eens kunnen dat eDarling de twee grote spelers volgend jaar voorbij is getreefd.

Does size matter?

Hoe groter de datingsite, des te groter je kansen op een geslaagde date. Aan de andere kant kun je op een site met veel leden ook verdwalen in het aanbod. Met de Start2Date zoekmachine kun je op basis van jouw voorkeuren de site vinden die het meest geschikt is.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • De geschatte bezoeken/bezoekers bij Google AdPlanner en Trends zijn niet bepaald betrouwbaar. Ik heb verschillende onderzoekjes gezien die dat bevestigden..

  geplaatst op
 • Ik ben wel benieuwd wat een echte nieuwkomer als Pepper doet qua aantallen. Met wel duidelijk een andere propositie dan andere datingsites en een vriendelijker prijsmodel zou het weleens heel goed kunnen werken. Of blijft het toch de zoveelste eend in de bijt?

  geplaatst op
 • Interesting statistics. Ze gaan inderdaad nek aan nek. Ik ben benieuwd wie van de twee zou winnen als je 1000 willekeurige mensen zou vragen of zij de 2 grootste/bekendste dating sites zouden willen opnoemen.

  Blijft moeilijk, omdat als je 1000 scholieren, singles, alleenstaande moeders deze vraag zou voorstellen, je andere uitkomsten zou krijgen.

  Ik ben benieuwd of je deze statistieken weer zal berekenen aan het eind van 2012

  geplaatst op
 • Lees net op Mashable dat je toch net zo goed naar een bar kunt gaan:
  Online dating sites frequently trumpet their ability to corral the most compatible fish in your sea through sophisticated algorithms. But a psychological study released this week says that you may be better off doing it the old-fashioned way and just meeting a stranger at a bar.

  A team commissioned by the Association of Psychological Science says that the algorithms employed by sites such as eHarmony, Match.com and OKCupid don’t do much much to determine whether sparks will fly when they compare people’s interests and personalities, according to a recent Reuters interview with report author Eli Finkel.

  “There’s no better way to figure out whether you’re compatible with somebody than talking to them over a cup of coffee or a pint of beer,” said Finkel, an associate professor at Northwestern University.

  geplaatst op
 • Daarom bestaat er bu dit: http://mymatchmaker.com/. Gewoon ouderwets koppelen, maar dan door een online matchmaker. Handig toch?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.