GadgetReview: De sexy Galaxy Nexus

4 januari 2012, 10:42

Door Androidfans is er lang uitgekeken naar dit toestel, en de bijbehorende software: Android 4.0. Met die software komt Android weer een stukje dichterbij Apple’s iOS, dat naar mijn mening op dit moment nog het meest gebruiksvriendelijke besturingssysteem heeft (al komt Windows Phone ook dichterbij). Ook dit jaar (na de Nexus S vorig jaar) komt Google dus weer met een toestel dat hun visie weerspiegelt op de integratie tussen software en hardware. Dit jaar werkt Google opnieuw samen met Samsung. Zo probeert Google de mogelijkheden van Android 4.0 aan andere fabrikanten te laten zien. Is het ze weer gelukt?

Look & feel

De Galaxy Nexus heeft een wat aparte vorm. Het toestel loopt namelijk wat spits af en heeft het zwaartepunt onderaan het toestel liggen. Het scherm is dan ook ietwat gebogen, maar dat was ook al zo bij de voorganger Nexus S. Verder is de Galaxy Nexus mooi afgewerkt en is de achterkant gemaakt van afneembaar plastic, iets wat je nu steeds vaker op telefoons van Samsung terugvind. De enige hardwarematige knoppen op het toestel zijn de volumeknoppen en de powerknop. De Galaxy Nexus is met zijn dikte van 0,8 cm dunner dan zijn voorganger de Nexus S (1,1 cm), iPhone 4S (0,9 cm) en Samsung S2 (0,9 cm). Aan de achterkant vind je ook de 5 megapixel low light geoptimaliseerde camera. Dat laatste betekent dat de camera er niet in megapixels op vooruit is gegaan maar wel op lichtsterkte. Met de Galaxy Nexus kun je dus ook prima foto’s maken zonder flitser (die wel aanwezig is) in donkere omstandigheden.

Het toestel is licht (135 gram), maar met het zwaartepunt onderaan ligt de Galaxy Nexus al helemaal lekker in je hand. Het HD super AMOLED scherm van de Galaxy Nexus (4,65 inch) is wat groter vergeleken met de Nexus S (4,3 inch) iPhone 4S (3,5 inch) en Samsung S2 (4,3 inch). Het scherm is prachtig, zwart is echt zwart en kleuren worden prachtig weergeven op het grote scherm. Omdat de capacatieve knoppen nu softwarematig zijn kunnen die knoppen ook makkelijk verdwijnen bij het kijken van bijvoorbeeld een film. Dat levert een extra stukje scherm op en dat zorgt ervoor dat je naar films, Youtubeclips en camerabeelden in HD formaat (1280 x 720) kunt kijken. Het grote scherm heeft dus veel voordelen, maar het enige nadeel is dat ik het toestel niet altijd met een hand kon gebruiken; daarvoor is het scherm namelijk weer net iets te groot. Het is een beetje hetzelfde verhaal als de Samsung Note, al is het bij de Galaxy Nexus in mindere mate. Maar als je het hele scherm makkelijk wilt gebruiken dan heb je meestel toch echt twee handen nodig.

Over het algemeen vind ik het design van de Galaxy Nexus erg mooi. Het toestel heeft een prachtig scherm en is dun, licht en mooi afgewerkt. Zo ver als Steve Jobs over design gaat (“We made the buttons on the screen look so good you’ll want to lick them.”) wil ik niet gaan, maar het toestel durf ik toch zeker sexy te noemen.

Android 4.0

Zoals ik in de introductie al aangaf, Google zet met Android 4.0 weer een aantal stappen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Het hele OS is opgepoetst en simpeler gemaakt. De interface ziet er dan ook wat anders en strakker uit en het eerste wat je daarvan merkt op de Galaxy Nexus is dat de vier capacatieve knoppen zijn weggehaald en zijn vervangen voor drie softwarematige knoppen. De zoekknop is gesneuveld en de volgorde van de andere knoppen is ook aangepast. De homeknop staat nu in het midden, de ‘terugknop’ staat links en de multitaskingknop staat rechts. De softwarematige knoppen hebben een paar voordelen: ze schuiven bijvoorbeeld weg bij het kijken van een film of het spelen van een game. Ook draaien de knoppen mee als je het toestel draait. In theorie kunnen deze knoppen dus voor iedere app worden aangepast omdat ze softwarematig zijn, maar of dat in de praktijk gebeurt is nog maar de vraag.

Een andere nieuwe functie die ik leuk vind is het unlocken van de telefoon door middel van gezichtsherkenning. Het werkt nog niet perfect want als je net zoals ik soms een bril draagt heeft het toestel er nog wel eens moeite mee om je te herkennen zonder bril. Maar over het algemeen werkt het best wel goed, op een goede dag wist de telefoon zelfs mijn vroege ochtendgezicht te herkennen. En als het unlocken met je gezicht niet lukt kun je dat nog altijd met een pincode doen.

Je ziet vooral aan veel kleine functies dat Google bezig is geweest met het gebruiksvriendelijker maken van de software. Met simpele dingen zoals het wegvegen van notificaties, het aanmaken van folders voor apps, herschaalbare widgets en het direct opstarten van de camera vanuit het lockscreen doet Android weinig ‘echt’ nieuws maar zorgt het wel voor een gebruiksvriendelijkere ervaring. Door het grote en mooie scherm is het browsen ook heel fijn. Kleine tekst is makkelijk te lezen en pagina’s laden sneller dan op vorige Androidversies. Ook kun je bladwijzers syncen met Google Chrome en kun je bijvoorbeeld lange artikelen opslaan voor offline gebruik.

Social

Social is diep geïntegreerd in het systeem. Je sociale groepen, profielen en contacten zijn allemaal aan elkaar gelinkt en dit alles vind je terug in de ‘personen-app’. Al je sociale netwerken, contactgegevens en telefoonnummers worden in deze app gecombineerd tot één weergave. Daardoor krijg je een rijkgevuld overzicht van al je contacten, maar krijg je bijvoorbeeld ook beroemdheden in je contactenlijst omdat je ze toevallig op twitter volgt.

Hardware

De Galaxy Nexus beschikt over een 1.2 GHz dual core Cortex A9-processor. Het systeem en de navigatie voelen snel aan in gebruik en apps starten snel op en draaien soepel. De batterij gaat bij gemiddeld gebruik ruim een dag mee en is daarin redelijk gemiddeld vergeleken met andere telefoons. De Galaxy Nexus heeft een niet-uitbreidbaar geheugen van 16GB. Voor de meeste gebruikers zal dit voldoende zijn, al kan ik me voorstellen dat 16GB voor de hardcore Androidgebruiker misschien wat aan de lage kant is.

De camera beschikt zoals eerder genoemd over 5 megapixels en is verbeterd voor gebruik in omgevingen met weinig licht. Het grootste verbeterpunt ligt echter bij de snelheid. Het maken van foto’s gaat sneller, net zoals het maken van meerdere foto’s achter elkaar. Waar je bij andere modellen dus nog een korte vertraging hebt bij het drukken op de fotoknop en het daadwerkelijk maken van de foto heeft Samsung dat bij de Galaxy Nexus verbeterd. Ook kun je in 1080p filmen en is er ook een frontcamera aanwezig voor bijvoorbeeld de Google talk app of voor Skype. Ten slotte kun je met de camera-app ook panoramafoto’s maken.

Een functie die al in de Nexus S zat is met Galaxy Nexus weer wat uitgebreid. Ik heb het natuurlijk over Near Field Communication (NFC). Waar NFC op de Nexus S een betekenloze feature was heeft het nu wat meer invulling gekregen met Android Beam. Wanneer je nu twee telefoons met NFC tegen elkaar houdt kun je simpel en snel bijvoorbeeld apps of links naar elkaar sturen. Developers kunnen NFC nu ook gebruiken voor bijvoorbeeld het delen van game highscores, het starten van een multiplayer gamesessie of het snel instellen van een gezamenlijke chat. NFC is een zeer interessante technologie voor mobiele betalingen en er wordt dan ook al geëxperimenteerd met NFC-stickers door bijvoorbeeld Rabobank en Albert Heijn.

Marketing

Met een adviesprijs van €649 is de Galaxy Nexus niet heel goedkoop, maar als je kijkt naar het design, het mooie scherm en de vele functies die je ervoor terugkrijgt is het dat geld zeker waard. In de promotie wordt het strakke design, het mooie scherm en de snelheid van de Galaxy Nexus vooral naar voren gebracht. Met een toffe teaser werden we een tijdje geleden al lekker gemaakt met de Galaxy Nexus, die inmiddels al 2,4 miljoen keer is bekeken.

Op 17 December kwam mobiel analytics bedrijf Flurry met cijfers over mobiele telefoonactivatie (aankopen) tijdens de kerstdagen. Uit cijfers blijkt dat er tijdens kerst 6,8 miljoen mobiele telefoons zijn geactiveerd. Dat terwijl er in de periode 1 tot 20 december in totaal ongeveer 1,5 miljoen telefoons werden geactiveerd. Een stijging van meer dan 350%. Een dag later kwam Andy Rubin (Google) met een update dat er van die 6,8 miljoen telefoonactivaties, 3,7 miljoen van Androidtelefoons waren. Dat is dus een krappe meerderheid en laat zien dat Android met alle verschillende (instap)modellen goed bezig is ten op zichte van de concurrentie.

Conclusie

De Galaxy Nexus is sexy. Met een strak design, een prachtig scherm en een snelle processor stellen Samsung en Google zeker een voorbeeld met dit sterke toestel. Android 4.0 is een stuk uitgebreider en het werkt al beter dan vorige versies, maar de software is naar mijn mening nog steeds niet even gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld iOS. Voor de bestaande Androidgebruikers zijn er denk ik dan ook meer dan genoeg redenen om over te stappen op de Galaxy Nexus, al vraag ik me af in welke mate de Galaxy Nexus interessant is voor huidige iPhone of Windows Phone gebruikers. Het design vind ik erg mooi maar dat ligt voor iedereen natuurlijk anders. Het scherm is mooier dan andere toestellen en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het scherm van de Samsung Note. De camera is niet slecht maar doet toch onder voor de camera’s van de iPhone 4S en de Samsung S2 (beide 8MP). Dat neemt niet weg dat de Galaxy Nexus een toptoestel is met een prachtig design en veel functies waar je zeker nog een tijd mee vooruit kunt.

Pluspunten

+ Prachtig design: dun, licht en mooi afgewerkt

+ Android 4.0 is een stuk gebruiksvriendelijker dan vorige versies

+ NFC is verder uitgewerkt met Android Beam

+ De vertraging bij het maken van een foto is verminderd

+ Het Super HD AMOLED scherm zorgt voor ‘echt’ zwarte en levendige kleuren

+ Al je contacten worden overzichtelijk verzamelt in de ‘personen-app’

Minpunten

– De camera kan nog beter in vergelijking met concurrenten

– Android 4.0 is nog niet even gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld iOS

– 16GB geheugen is voor sommige gebruikers misschien niet genoeg

– Het scherm is net iets te groot voor navigatie met één hand

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

12 Reacties

    michelhendriks

    Ik ben vooral geïnteresseerd in de camera van de Nexus. Je zegt verbeterd voor weinig licht, in welk opzicht precies? De nieuwe iPhone, maar ook nieuwe Android toestellen voor LTE zijn voorzien van een 8 MP F2.2 BSI camera. Hoe zit het met het diafragma en de sensor in de Nexus?


    4 januari 2012 om 12:55
    Eelke Kuipers

    Erg mooi apparaat! Klein detail: de Nexus S heeft een 4,0 inch scherm.


    4 januari 2012 om 13:55
    timhendriks

    @bbstripes Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat de sensor of het diafragma van de camera is. Google heeft die informatie naar mijn kennis nergens vrijgegeven en op de camera zelf staat ook geen informatie. Maar als je vooral geïnteresseerd bent in de camera van een telefoon zou ik niet voor de Galaxy Nexus kiezen. In situaties met weinig licht doet de Galaxy Nexus het zeker niet slecht, maar er zijn situaties waar je wel last hebt van ruis. En als je deze camera vervolgens vergelijkt met de camera van bijvoorbeeld de iPhone 4S, dan zie je dat er zeker een kwaliteitsverschil is in hoe beide telefoons met weinig licht omgaan.


    4 januari 2012 om 14:08
    michelhendriks

    Ik ben ondertussen nog iets verder gaan zoeken. De Nexus heeft geen BSI sensor. Het aantal MP vind ik niet belangrijk, maar het diafragma en de sensor wel. De camera van de iPhone 4S doet daar nog een lens bij uit 5 elementen, wat ook een positieve invloed heeft op de fotokwaliteit.

    De HTC ReZound heeft exact wat ik qua specs zoek voor mijn nieuwe toestel. Feitelijk specs van de Nexus, maar dan met 1.5 Ghz dual core processor en een betere camera. Helaas is dat een LTE toestel dat op dit moment alleen in de VS verkrijgbaar is. Nog maar even wachten op een soortgelijk model voor onze markt dus.


    4 januari 2012 om 15:48
    Erwin Boogert

    Michel, de camera is ronduit slecht voor de prijs die je voor de telefoon betaalt. Hij werkt prima bij mooi daglicht. Zodra het licht verdwijnt, verschijnen de bewogen foto’s. De flits is te hard en verder niet instelbaar. Voor een goede camera koop je geen Galaxy Nexus. Iedere iPhone is beter, van wat ik daarvan heb gezien.

    Verder: 1) het scherm van de Galaxy Nexus krast makkelijk, 2) de NFC Beam werkt slechts voor een beperkt aantal Google apps (niet eens voor de fotogalerij) en voor nog minder apps van derden en 3) het headsetje (vooral de oordopjes) komt cheapie-cheapie over.

    Algemeen: Prima ding. Belt goed. Batterij gaat lang genoeg mee bij intensief gebruik. Haalt makkelijk de avond.


    5 januari 2012 om 06:49
    S.Don

    Leuk geschreven review alleen mis ik het grootste plusplunt aan Android 4.0, namelijk GPU rendering wat juist bij een telefoon als Galaxy Nexus enorm veel verschil uitmaakt.

    Verder weet ik niet echt wat het doel van de galaxy nexus is.

    -zo was de nexus one bedoeld om te laten zien wat je uit android kon halen als je een high-spec telefoon zou uitbrengen in de android markt.

    – De nexus s was vooral speciaal om pure-android te laten zien, tegenwoordig lijken skins compleet niet meer op android en zijn heel zwaar geworden(vooral htc sence).

    Verder natuurlijk een toptelefoon voor zover ik objectief kan oordelen als pure-android fan.


    5 januari 2012 om 11:59
    DannyOosterveer

    S.Don, wat doet dat GPU rendering als ik vragen mag?


    5 januari 2012 om 12:09
    S.Don

    nou dat mag zeker gevraagd worden. GPU rendering zorgt ervoor dat een deel van wat er gerendert wordt op je scherm(wat je te zien krijgt dus) wordt verwerkt door je GPU.

    Je GPU wordt normaal gesproken alleen maar gebruikt voor het spelen van games of het kijken van video’s. Maar in android 4.0 wordt je GPU ook gebruikt om je CPU(normale processor) te ondersteunen bij normale acties zoals het opbouwen van het menu, achtergrond, gallerij etc etc. Ook kan android 4.0 dit proberen af te dwingen bij apps die hier niet voor gebouwd zijn.

    Samenvattend zal dus de snelheidservaring enorm stijgen bij de normale interface, browsen van websites, tenminste dit is de theorie, ik merk op mijn nexus s(die nu ook android 4.0 heeft) wel verschil maar dit is niet radicaal te noemen.


    5 januari 2012 om 12:20
    S.Don

    interessant is verder nog dat veel mensen denken dat GPU rendering `the holy grail` is tot snelle gebruikerservaring en dit DE manier is om android naar het niveau van soepelheid van de iphone te tillen. Dit is echter niet zo, soms is GPU rendering zelfs langzamer. Ik hoop dat het zo iets duidelijker is, ik zal de bron er nog bij zoeken waarin dit allemaal duidelijk wordt verteld door een android medewerker.


    5 januari 2012 om 12:23
    timhendriks

    S.Don, ik denk dat de doorsnee gebruiker het niet heel erg op zal vallen waar zijn snelheid vandaan komt. Ik ben het daarom ook deels met je eens wat betreft het GPU rendering voordeel van de Galaxy Nexus. Voor de harde kern van Androidgebruikers is het misschien een (merkbaar?) voordeel, maar de iets minder technische Androidgebruiker of potentiële gebruiker maakt het denk ik niet uit waar die snelheid vandaan komt. Die groep gebruikers vind het ‘gewoon’ belangrijk dat hun toestel snel werkt.


    5 januari 2012 om 12:35
    DannyOosterveer

    Thanks S.Don. Zoals je merkt is de gemiddelde marketeer niet zó technisch aangelegd 😉 Zal vooral een potentieel belangrijke enabler worden aan de achterkant. Zelf ook nog niet gemerkt, maar ga er vanuit dat dit het mogelijk maakt dat zwaar grafische elementen makkelijker geladen worden. Zou leuk zijn als dit betekent dat de interface wat opgepimpt kan worden, want daar loopt Android toch wel op achter. 4.0 is een hele grote stap in de richting.


    5 januari 2012 om 14:42
    Androidhome.nl

    Waarom toch nou altijd de vergelijking maken naar IOS? k wil als Androidfan nooit te maken hebben met een interface als de Iphone.

    Buiten dit punt verder een goed artikel 😉


    5 januari 2012 om 16:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!