De 24-urige werkdag komt er aan

30 december 2011, 11:41

We worden steeds mobieler met z’n alleen. Meer dan 4 op de 10 van de Nederlanders is in het bezit van een smartphone. Door het gebruik van mobiel internet en applicaties kunnen we altijd met elkaar communiceren. Dit zorgt zowel voor nieuwe kansen en mogelijkheden, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Welke kant het uit gaat slaan zal de tijd leren. Een ding is zeker: het zal onze manier van werken voorgoed veranderen.

De reeks over Het Nieuwe Werken wordt mogelijk gemaakt door Projectplace, een online tool voor efficiënte samenwerking en communicatie. Met Projectplace kun je onder andere overleggen met teamleden, documenten delen, afspraken inplannen en online meetings organiseren. Lees hier verder over wat er allemaal mogelijk is met Projectplace.

De mobiele werknemer

Het iPass Mobile Workforce Report (n=3700) toont ons interessante cijfers met betrekking tot mobiele werknemers. Zij blijken namelijk 240 uur per jaar langer te werken dan de gewone werknemer. Dit komt onder andere doordat 38 procent van hen al werkt voordat zij op weg gaan naar werk. Ook tijdens het reizen wordt gewerkt; naar het werk toe is dit 25 procent en op de weg terug naar huis 22 procent. Daarnaast wordt er in de avond (37%), tijdens lunch (37%) en zelf ’s nachts gewerkt (8%).

Gebruikt van apparaten

32% van de werknemers is voor haar werk afhankelijk van een of meerdere mobiele apparaten, aldus Gist. Hoewel veel bedrijven zeggen apparatuur te leveren gebruiken in praktijk veel consumenten eigen devices. Onderzoek van Citrix toont aan dat drie op de tien werknemers een eigen smartphone, laptop, tablet, netbook of PC voor werkdoeleinden gebruikt. Mobiele werkers gebruiken hun smartphone het meest voor sociale media, gevolgd door informatie beheer en video of tekst communicatie.

Lokatie onafhankelijk

Niet alleen de tijden waarop de mobiele werknemers werken veranderen maar ook de plaatsen. Zo werkt nagenoeg elke mobiele werknemer zo nu en dan vanuit huis. Buiten huis en het kantoor wordt er gewerkt vanuit de coffeeshop (84%), onderweg (88%), buiten (77%) en tijdens vakantie (94%).

Vrijheid vs. Workload

Ondanks dat nog lang niet alle werknemers flexibel werken is het wel steeds gebruikelijker om thuis te werken. De opkomst van mobiele apparaten en de beschikbaarheid van informatie faciliteren deze ontwikkeling. Of we nu in de auto zitten, achter een bureau werken of in een café zitten we kunnen overal met onze baan bezig zijn als we willen. De mobiliteit geeft ons vrijheid en het zal tegenstrijdig voelen om hier geen gebruik van te mogen maken. Voor organisaties is het een gemiste kans om hier geen gebruik van te maken. Het verbreden van de werkdag van de werknemer van acht uur naar 24. Dit zou toch de droom van elke manager moeten zijn?

Natuurlijk staat hier wel iets tegenover namelijk het geven van vertrouwen aan je werknemers. Niet alleen het aantal werkuren stijgt door het geven van verantwoordelijkheid aan medewerkers maar ook de productiviteit. Zo blijkt uit het iPass Mobile Workforce Report dat medewerkers 78 procent van de mobiele werkers productiever is. Ook blijkt uit de infographic van Gist dat 54 procent van de werknemers het meest productief is buiten kantoor.

Keerzijde

Er kleeft wel een risico aan het altijd beschikbaar zijn. Het gevaar is dat werknemers zoveel tijd aan werk besteden dat het hun privé leven verstoort. 29 procent van de mobiele werkers merken dat het gebruik van hun mobiele technologieën leidt tot frictie in hun persoonlijke relaties, vooral met hun partner of kinderen. Hoe zit dat bij jou? Ben jij altijd en overal beschikbaar? En merk je dat dit af en toe lastig is om te combineren met je privé leven?

Julian Leijser studeert Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast haar studie was zij onder andere actief bij organisaties als AIESEC, De Kleine Consultant en ARCADIS waarvoor zij in NYC werkte. Nu is zij bezig met de oprichting van In The Making een netwerk voor jonge ondernemenden (ondernemers, ambitieuze studenten en young professionals) uit Arnhem en omstreken. Haar ambities liggen in het verbinden van verschillende partijen, het uitdragen van de positieve effecten van Het Nieuwe Werken op organisatieprestaties en binnen de verandercommunicatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!