Spotify opent API voor app ontwikkelaars

30 november 2011, 08:30

De Wall Street Journal meldt vanochtend dat Spotify haar API beschikbaar maakt voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij applicaties bouwen rondom Spotify. Ook maakt de Zweedse muziekdienst bekend dat hetzelf een aantal gratis applicaties uitbrengt. Om de applicaties te etaleren opent Spotify een eigen App Store waar gebruikers door de beschikbare applicaties kunnen bladeren.

Ontwikkelaars kunnen zo applicaties bouwen die gegevens van Spotify uitlezen. Zo kan er op basis van de muziek die er geluisterd wordt bijvoorbeeld reviews worden getoond. Ook valt te denken aan apps die allerlei informatie over de artiest laten zien.

Net als Apple zal Spotify zelf alle ingezonden apps controleren voordat ze beschikbaar komen in de app store. De apps zijn zowel voor betalende als niet-betalende gratis te downloaden. Voorlopig zullen de apps alleen beschikbaar komen voor desktop en laptops, niet voor smartphones.

Eigen applicaties

Volgens ingewijden zal Spotify bij de bekendmaking direct twee applicaties lanceren. Eén applicatie zal lyrics tonen van het nummer dat op dat moment wordt afgespeeld. De andere applicatie zal van de bewuste artiest de concerten in de regio tonen.

10 miljoen gebruikers; 2,5 betaald

Spotify heeft inmiddels 10 miljoen actieve gebruikers in 12 landen. Het aantal betalende leden is het afgelopen jaar flink gegroeid. In maart had Spotify nog 1 miljoen betalende leden, enkele weken geleden maakte de muziekdienst bekend dat dit toegenomen was tot 2,5 miljoen betalende leden.

In mei kondigde Spotify aan samen te gaan werken met Facebook. Gebruikers kunnen muziek delen en zien welke muziek hun vrienden luisteren. In Juli opende Spotify haar deuren in Amerika.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie

6 Reacties

  media

  Interessante ontwikkeling! Maar geen nieuws over een Spotify iPad app blijkbaar?


  30 november 2011 om 09:52
  DannyOosterveer

  Nee, nog steeds niks over bekend gemaakt…


  30 november 2011 om 11:00
  rwzdoorn

  Gaaf! Kunnen we als app ontwikkelaar eindelijk spotify integreren =).


  30 november 2011 om 11:32
  Mark de Bruin

  @marcoderksen: Die iPad app maken de externe ontwikkelaars vast wel met de API 😉 Net als bij bol.com hoeven ze hen dan zelf niet te maken.


  30 november 2011 om 15:01
  Mike van Hoenselaar

  Ik zou voornamelijk apps willen zien dat de data die ik aggregeer door Spotify te gebruiken opnieuw gebruikt voor iets anders. Maar dan ook in combinatie met andere diensten.

  Bijvoorbeeld concerten in de buurt op basis van mijn luistergedrag, Integratie in DJ apps. Maar dat zal allemaal wel een kwestie van tijd zijn (hoop ik).


  2 december 2011 om 07:29
  Thomass

  Het kan inderdaad niet lang meer duren voordat elke app ontwikkelaar met Spotify een vette toepassing kan maken voor de smartphone. Ik heb al een goed idee voor een spotify toepassing voor een app. Ik zou zeggen laat maar komen!


  27 januari 2012 om 11:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!