Nederlanders kijken steeds meer en vaker online video

30 november 2011, 09:33

Net als voorgaande jaren doet de IAB Taskforce Video ook dit jaar weer onderzoek (n=1.498) naar het gebruik van online video in Nederland. Maar liefst 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder zegt wel eens online video te kijken. Vorig jaar was dit nog 79 procent. Een derde daarvan geeft aan dat zij zelfs dagelijks online video kijken. Er wordt steeds meer gekeken via een laptop, tablet of smartphone.

De penetratie van online video is in alle doelgroepen toegenomen. In 2011 geeft 86% van de Nederlanders aan wel eens naar een online video te kijken. In de jongere doelgroep, 13-19 jaar, is een enorme stijging in kijkfrequentie, 66% van de jongeren geeft aan dat zij minimaal 5 dagen of meer per week online video kijken, in 2009 was dit nog 44%. “De redenen om meer online video te kijken is dat er meer content beschikbaar is, de verbindingen verbeterd zijn en mensen hebben meerdere schermen waarop men kan kijken. De groeiende populariteit van de tablet speelt hierin waarschijnlijk een grote rol,” aldus Lauren van der Heijden, directeur IAB.

Mediagebruik wordt mobieler

De laptop (86%) en de desktop (78%) blijven populair, maar worden op de voet gevolgd door de tablet (73%) en de smartphone (59%). Doordat er ook veel mobiel gekeken kan worden, wordt er steeds minder achter een bureau gekeken. Het verplaatst zich meer naar de slaapkamer en onderweg.

Online video wordt minder gecombineerd met andere media

Ruben de Groot, business Planning, Leader Research, MindShare: “Online video kijken wordt veel minder vaak gecombineerd met andere media dan dat tv kijken met andere media gecombineerd wordt. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat online video vaker gericht en actief wordt opgezocht. Dat maakt het waarschijnlijk dat een pre-roll gemiddeld meer aandacht krijgt.”

De kans dat iemand een advertentie-uiting voor een online video ziet is dus relatief groot. 92% verkiest een pre-roll boven betalen voor online video.

YouTube is verreweg de meest populaire website als het gaat om zelfgemaakte video’s. Van de respondenten geeft 93% aan dat zij wel eens een video op YouTube bekijken. De best bekeken site met professionele content is Uitzending Gemist. Meer dan de helft van de ondervraagden kijkt naar video’s op dit platform.

Heavy users

Van de zware online video kijker is inmiddels 45% 35 jaar of ouder. Ten opzichte van de lichte online video kijkers zijn het gemiddelde radioluisteraars, zware internetgebruikers en lichtere televisiekijkers. De groep is een typische ‘second screen user’.

Bekijk alle resultaten

Over het onderzoek

Het online video onderzoek wordt jaarlijks verricht door de IAB Taskforce Video in samenwerking met MetrixLab, Ster, Microsoft Advertising en Mindshare.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Alexander

    Steeds meer mobiel, steeds meer video. Dat is zeker een trend die ik zelf ook tegen kom. Juist daarom is het ook zo belangrijk dat ondernemers video gaan gebruiken als onderdeel van de marketing strategie.

    Mijn doel is iedere ondernemer met video aan de slag te zien gaan. Dit doe ik zelf door een training “Meer business uit Youtube” te geven en door regelmatig als gastspreker beschikbaar te zijn voor bedrijven.


    30 november 2011 om 12:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!