• Mobile
  wordt gesponsord door

“Gebruik van apps verandert sociaal leven”

“Gebruik van apps verandert sociaal leven”

Het gebruik van apps op een mobiele telefoon of tablet heeft grote invloed op ons sociale leven. Bijna de helft van alle Nederlandse app-gebruikers is ervan overtuigd dat zij met behulp van apps hun sociale contacten beter kunnen onderhouden. Twintig procent vindt bovendien dat zij meer vrienden hebben dan voordat ze apps gebruikten. Dit blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum naar het gebruik van mobiele apps in Nederland.

Met de sterke stijging van smartphone- en tabletgebruik groeit ook het gebruik van apps. Apps - voluit applications - zijn programma’s voor mobiele devices en maken al dan niet gebruik van mobiel internet. Omdat de verwachting is dat het app-gebruik het komende jaar opnieuw explosief zal stijgen en daarmee het leefritme van vele Nederlanders zal beïnvloeden, heeft het Leefritme Kenniscentrum onderzoek verricht onder bijna 700 Nederlandse app-gebruikers, van wie bijna de helft aangeeft dat apps hun leven hebben veranderd.

Apps zijn ideale ‘wachtverzachters’ en leiden tot ‘gamification’ van samenleving

Zes op de tien respondenten menen dat apps het leven voor hen een stuk eenvoudiger maken. Tijdsverspilling gaat door apps meer en meer tot het verleden behoren, omdat mensen momenten waarop ze voorheen zouden wachten nu benutten met het bijhouden van sociale contacten of het spelen van spelletjes. Apps blijken ideale ‘wachtverzachters’. Zo geeft een kwart van de app-gebruikers aan dat apps hen in staat stellen elke minuut van hun leven te benutten. Tweederde is het eens met de stelling dat apps vooral leuke speeltjes zijn. Gaming wordt steeds meer mainstream en leidt tot een ‘gamification’ van de samenleving. Het spel Angry Birds, dat wereldwijd al meer dan 100 miljoen keer gedownload is, staat bij bijna de helft (46%) van de Nederlandse gebruikers op de tablet of smartphone.

Afhankelijkheid van apps blijkt pas als ze niet meer werken

Apps zijn onder te verdelen in drie groepen: entertainment, productiviteit en connectiviteit. Op dit moment is ‘plezier’ nog de belangrijkste drijfveer om een app wel of niet aan te schaffen. Vooral beginnende app-gebruikers zijn hier erg gevoelig voor. Na verloop van tijd merkt men de afhankelijkheid van apps pas op als deze niet meer werken, bijvoorbeeld bij het vastlopen van de navigatie.

Snelle, betaalbare en stabiele netwerken zijn cruciaal

‘Wij verwachten dat het gebruik van apps de komende jaren exponentieel zal toenemen’, aldus Philip de Wulf, directeur van het Leefritme Kenniscentrum. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat apps voor veel Nederlanders een cruciaal middel zijn voor het onderhouden van het sociaal en maatschappelijk verkeer. Dat onderstreept het belang van enerzijds toegankelijke technologie en anderzijds snelle, betaalbare en stabiele netwerken met goede dekking en voldoende capaciteit.’

Methode

In de eerste face is ergebruik gemaakt van 8 in-depth interviews van anderhalf à twee uur met heavy users van apps (die meerdere keren per week apps gebruiken). Twee van deze respondenten zijn ‘beginners’ (beschikken pas sinds enkele weken over een telefoon met apps). De overige 6 respondenten beschikken ongeveer sinds een jaar over mobiele apps en zijn er allen druk mee in de weer. Vervolgens is er onderzoek gedaan via smartphones onder 2605 respondenten. In fase 2 is een online vragenlijst verstuurd aan deelnemers van fase 1 die mee wilde werken aan een online vervolg. Hiervan zijn 670 ingevulde vragenlijsten retour ontvangen (responsrate van 40%). Het veldwerk is uitgevoerd in de periode 27 tot en met 31 mei 2011. Van de respondenten is 56% man en 44% vrouw.

Het onderzoek


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Volgens mij kunnen jullie beter het originele PDF bestand gebruiken in plaats van de slideshare, deze is totaal niet te lezen.

  geplaatst op
 • Hi Anton,

  De kwaliteit van de SlideShare is inderdaad wat onduidelijk, maar dat komt ook door het document zelf. Je kunt hem downloaden door links onder op SlideShare te klikken, dan download. Als je de PDF zelf ziet, zul je zien dat de kwaliteit daarvan ook niet altijd even goed is. Je kunt hem ook direct hier downloaden.

  geplaatst op
 • Leuke blog over een interessante ontwikkeling! Ik maak zelf ook veel gebruik van apps, vooral van de apps voor connectiviteit. In de praktijk vind ik dat apps ook wel eens leiden tot asociaal gedrag. Het gebeurt nog al eens dat mensen druk bezig zijn met de apps op hun telefoon zodat ze geen oog hebben voor hun omgeving. Echter, apps zijn top!

  geplaatst op
 • @Erjon

  Haha dat is inderdaad de keerzijde, mensen hebben regelmatig geen oog meer voor alles wat NIET op hun telefoon gebeurd. Ik merk dat bij mezelf ook wel eens, dan zit je op de bank met vrienden en je checkt even wat er op Twitter gebeurd..10 minuten en 6 apps later word je 'wakker'.. oeps!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.