• Mobile
  wordt gesponsord door

Mobiel verkeer Facebook vooral via mobiele website

Mobiel verkeer Facebook vooral via mobiele website

Als we het hebben over de bezoekersaantallen van sociale media dan gaat het vaak over de bezoekersaantallen van de website. Dan wordt er vaak verwezen naar de cijfers van Compete. Zie hier bijvoorbeeld die van Twitter en Facebook. Vaak gehoorde kritiek is, met name bij Twitter, dat een groot gedeelte van de gebruikers third-party tools gebruiken om toegang te krijgen tot Twitter. Voor o.a. ontwikkelaars is het wenselijk hier inzicht in te krijgen. Hier dachten ze bij Hubspot ook zo over, en analyseerden 70.000 publieke Facebook posts.

Die dataset bestaat zowel uit status updates bestaande uit tekst als video’s, links en foto’s. Een analyse leidde tot de volgende pie chart:

Uit de data blijkt dat bijna 33 procent van de content gepubliceerd is vanaf mobiele apparaten. Daarvan wordt de mobiele website van Facebook het meest gebruikt (18 procent). De officiële applicaties van Facebook op de iPhone, Android en Blackberry zijn de meest gebruikte mobile apps. De overige 1 procent bestaat uit een aantal minder bekende en niet officiële applicaties (bv. Friendly en Sobee voor de iPad, waar geen officiële mobiele app voor is).

Deze cijfers hebben gevolgen voor ontwikkelaars. In deze tijd van mobile apps is het wellicht verstandig om toch eens goed naar de cijfers te kijken. Die wijzen er namelijk op dat het verstandiger is om eerst een mobile website te bouwen. Dit werd onlangs ook geopperd door Scott Jampol, senior director of consumer marketing bij OpenTable:

“Forget about mobile apps until you work on a mobile site. When developing a mobile site (for a restaurant, red), companies should definitely include the basics such as an about us section, directions to the restaurant and a contact us and reservations tab.
They are the main use cases that consumers are searching for when making reservations. Our goal was to get consumers to use our mobile site. We also made sure that folks who are looking for us on mobile can find our app. This is just a good example of what kind of experiences that you’re delivering to people.


DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Ben zelf ook druk bezig met het verspreiden van het feit dat web apps een groot aantal voordelen heeft ten opzichte van de de huidige apps (mobile desktop app) die je ouderwets 'download' op je mobiel.

  - geen download (met gratis virus), maar online (altijd updated)
  - browser based ipv OS based
  - veel goedkoper dan apart voor elk OS een app te laten maken
  - onderhoud kan door iedereen die iets van HTML (5) en jQuery (en evt een serverside taaltje) afweet

  Wel wacht ik op de eerste browser die veel interessante native taken ondersteund (voor de grote jongens iOS, Android, Windows Phone en RIM) zoals de camera, geoloc en tilt. Dan kunnen we echt aan de slag met web apps!

  Ik heb overigens een mooie lijst van webapps als overzicht ontwikkeld omdat deze vaak lastig te vinden zijn (ook via mobiel) : wappstart.com.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.