• Mobile
    wordt gesponsord door

GadgetReview: De connected Samsung SH100 camera

GadgetReview: De connected Samsung SH100 camera

Hoewel de review van een compact camera wellicht niet zo spannend lijkt, is deze het wel. De SH100 is de nieuwe compact camera van Samsung die onlangs geïntroduceerd werd tijdens Smart Living. Het apparaat is namelijk “connected”, het kan communiceren met andere apparaten in het netwerk. Zo is het mogelijk foto’s via WiFi naar Facebook of Picasa te uploaden, zonder tussenkomst van een PC of laptop.

Look & Feel

Het apparaat ziet er straks uit, niet spectaculair, maar wel mooi. Wat mij opvalt is dat hij toch weer heel wat klassen dunner is dan mijn eigen camera, een Sony DSC-W150. Wat direct opvalt is dat het aantal knoppen erg beperkt is. Naast de “shoot” knop met daarin een zoom functie, zijn er slechts twee andere knoppen (home & review). Wat daarnaast in het oog springt is het 3 inch grote touch LCD display aan de achterzijde.

Interface

Met dat LCD display is middels touch het hele apparaat te besturen, vandaar het beperkt aantal knoppen op het apparaat. De interface ziet eruit als die van een smartphone, de icoontjes doen erg denken aan een lijst met apps. De interface is verdeeld over vier bladen waar je tussen kan navigeren door de sliden, net zoals je dat bijvoorbeeld zou doen op de iPad.

In het menu staan verschillende vaste modi (Program, Smart Auto, Close Up), modi met enig fun-gehalte (Magic Frame, Smart Filter, Beauty Shot) en enkele connectiviteitsmogelijkheden (PC Auto Backup, Web, Email). Touch navigatie door de menu’s gaat soepel. De icoontjes en menu opties zijn groot genoeg zodat je er makkelijk met je vinger doorheen gaat. Wanneer je tekst wilt invoeren verschijnt er een onscreen touch toetsenbord. Ook daar zijn de toetsen groot genoeg om eenvoudig de letters aan te kunnen klikken.

Connectiviteit

Dan komen we bij de bijzondere USPs van deze compact camera. Net als in andere consumentenproducten van Samsung is er gewerkt aan connectiviteit van de apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe TV van Samsung hebt evenals deze camera, kun je via WiFi de foto die je zojuist gemaakt hebt op de Samsung TV tonen. Een leuk extraatje, met als nadeel dat het alleen op Samsung TV’s werkt. Deze functie werkt via DLNA, ofwel Digital Living Network Alliance, een open standaard waarmee apparaten informatie kunnen uitwisselen. Een mogelijkheid die meer open is, is bijvoorbeeld de mogelijkheid om foto’s direct vanaf de camera naar Facebook, Photobucket of Picasa te uploaden. Video’s kunnen worden geüpload naar YouTube. Hiervoor schroeft het de kwaliteit wel iets naar beneden, om de upload via WiFi naar de desbetreffende service te versnellen. Dit lijkt mij ook niet zo’n probleem, als ze foto’s wilt om af te drukken zet je die later immers via de USB kabel op je laptop of PC.Ook is het mogelijk om foto’s of video’s te emailen.

Gelukkig heeft Samsung het mogelijk gemaakt om de afzender gegevens op het apparaat op te slaan, evenals de mogelijkheid om contacten op te slaan. Het is nogal een gedoe om telkens emailadressen te moeten invoeren, merk ik uit ervaring. Hier komt er wel een grote bug aan het licht, het is namelijk niet mogelijk om ‘-’ en ‘_’ leestekens in te voeren. Pech dus als je afzender een streepje in z’n emailadres heeft. De laatste functie is de PC Auto Backup, waarmee hij via WiFi automatisch de foto’s op je PC of laptop backupt.

Prestaties

De camera heeft een resolutie van maar liefst 14 megapixel. Nu is dat niet inherent aan de fotokwaliteit; wat meer zegt is de diafragmawaarde (3.3-5.9) en de maximale ISO waarde van 3200. Tevens heeft het toestel een 26-130mm lens en 5x optische zoom, en beschikt het over een groothoeklens en beeld stabilisator. Onderstaande foto’s zijn met het toestel geschoten.

De video output heeft een maximale resolutie van 720p (1280x720 pixels), en is gecodeerd met H.264/AVC en opgeslagen als MP4. Jammer is dat de video die ik van het toestel aftrek een 1.0 AAC audiospoor heeft, en dus geen stereo.

 

Opslag

Aan het standaard interne geheugen heb je niet veel, die is namelijk maar 6,9 MB. Met de standaard fotokwaliteit krijg ik er welgeteld 1 foto op. Je ontkomt dus niet aan een externe geheugenkaart. Net als in de meeste moderne smartphones vereist de SH100 een microSD of microSDHC geheugenkaart.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.