Samsung toont nieuwste producten tijdens Smart Living 2011

25 maart 2011, 13:30

De afgelopen dagen vond het Smart Living persevenement van Samsung plaats in de Endemol MediArena. Het evenement doet uit de doeken wat Samsung voor moois gaat uitbrengen dit jaar. Onder het mom van intelligente oplossingen showt Samsung onder andere de Samsung Smart TV, de SH-100 Camera en natuurlijk de Samsung Galaxy S II. Namens Marketingfacts was ik aanwezig om te zien wat de visie van Samsung is op het komende jaar, en natuurlijk om de nieuwste producten onder de loep te nemen.

De middag begint met presentaties van de verschillende productmanagers, die worden ondervraagd door Chimene van Oosterhout. De enigszins ingestudeerde setting is af en toe ietwat genant. Het succes van Samsung van het afgelopen jaar wordt geïllustreerd met een conclusie uit een onderzoek van Gartner dat de verkoop van mobile devices van Samsung het afgelopen jaar is toegenomen met 96 procent. Een belangrijke focus van de producten die geïntroduceerd gaan worden is het design. Samsung heeft twee designer teams die er voor zorgen dat de producten er zo gelikt uitzien dat ze gezien mogen worden in de huiskamer. Een andere pijler die duidelijk wordt is de interconnectiviteit van de apparaten. Alle apparaten kunnen communiceren met elkaar, en met bijvoorbeeld PC’s die in het netwerk hangen.

De tweede helft van de dag bestaat uit een rondleiding langs de nieuwe producten. De visie van het design zit duidelijk ook in de inrichting van de zaal.

Smart TV

De meeste aandacht van het event gaat uit naar Smart TV waarmee Samsung de concurrentie met Google TV en Apple TV aangaat. De Smart TV lijn integreert internet en video-on-demand (VOD) in de TV. Daarmee wordt de TV omgetoverd tot een waar entertainment portaal. De mogelijkheden van het TV platform:

  • Video on Demand: Met video on demand kun je films kijken op het moment dat jij dat wilt. Deze dienst wordt aangeboden met partner MovieMax. Voordeel is dat er al een aanbod is van zo’n 2.000 films. De films worden gestreamt via internet, en om te voorkomen dat de film niet soepel loopt door wisselingen van de internetsnelheid wordt de film gebufferd op 1GB flashgeheugen.

  • Web Browser: met Google als startscherm kun je googlen en over het volledige web browsen. De browser laadt websites zoals je gewent bent, en kent dus geen beperkingen zoals vele mediatanks dat hebben. SmartTV ondersteunt Flash, maar geen andere toepassingen als Microsoft Silverlight. Dit soort plugins kunnen ook niet worden geïnstalleerd, en kunnen dus niet worden bekeken.

  • Your Video: Personalisatie van TV aanbod, waarin de software kijkt naar de programma’s en video’s die de gebruiker in het verleden heeft bekeken. Op basis hiervan beveelt de software films, TV-programma’s en online video’s aan die aansluiten bij de interesses van de gebruiker.

  • SearchAll: Dit sluit weer aan op de interconnectiviteit van de apparaten. Met SearchAll kun je via je TV content zoeken op je notebook, camera of smartphone die via DLNA op de TV is aangesloten. Ook kun je content zoeken op de PC in je thuisnetwerk, het internet of binnen Video on Demand diensten.

  • AllShare: De AirPlay variant van Samsung. Via Wi-Fi browse je door al je video’s, foto’s en muziek op onder andere je PC, mobiele telefoon of digitale camera en kun je de beelden direct laten zien op je Smart TV. De andere kant op werkt het ook. Tijdens de presentatie van de SH-100 digitale camera wordt er een foto van mij gemaakt die vervolgens in vol ornaat op de TV wordt geprojecteerd (schrik). Vervolgens kan deze direct worden geüpload naar internetservices als Picasa en Facebook.

  • Samsung Apps: Alles wordt app en zo biedt ook SmartTV een App Store waarmee betaalde en gratis apps op het gebied van sport, entertainment, games, social networking en Video on Demand kunnen worden gedownload. Zo zagen we onder andere Twitter, Facebook en YouTube en Nederlandse apps zoals Funda, en Buienradar voorbij komen.

Social

Wat ook een erg gave feature is de Picture-In-Picture modus waarmee er tegelijkertijd een Twitter feed wordt getoont naast de video die je kijkt. Zo kun je bijvoorbeeld De Wereld Draait Door kijken en tegelijkertijd de hashtag #DWDD volgen. Naast Twitter kun je ook Facebook openzetten naast je video. Hiermee beantwoordt Samsung het multi tasking gedrag van consumenten, die steeds vaker naast TV kijken bezig zijn op bijvoorbeeld een laptop of tablet.

Galaxy Tab of Galaxy S als afstandsbediening

Om dit alles aan te sturen kun je gebruik maken van je Samsung Galaxy tablet of smartphone. In de demo stand kon ik met de Samsung Galaxy Tab door de content bladeren, en redelijk snel tekst invoeren dankzij het touchscreen toetsenbord. Wat mij betreft wel een nadeel is dat de standaard afstandsbediening geen QWERTY toetsenbord heeft. Ik heb zelf een PCH-C200 in de huiskamer staan, en Twitteren en op YouTube zoeken wordt al heel snel zeer vervelend als je dat op een 1-9 key/numpad moet doen.

Volgens de mannen van Samsung zou het kunnen dat er een optionele QWERTY afstandsbediening komt. Een snelle zoektocht op internet laat zien dat deze al onderweg is. De besturing loopt via een applicatie die alleen op Samsung apparaten wordt geleverd, je kunt het dus niet als Android applicatie op andere smartphones en tablets installeren.

Design

Wat opvalt aan de grote reeks TV’s die tentoongesteld staan is dat er flink wat tijd is besteed aan het design. De TV’s zien er zeer gelikt uit, en mogen zeker gezien worden. De rand rondom de TV’s is sterk teruggebracht, waarvoor je TV bijna helemaal display is. Het kwaliteit van het beeld ziet er ook zeer goed uit.

3D

Samsung is met 60 procent marktleider in de Benelux als het aankomt op 3D TV’s. Diverse TV’s zijn uitgerust met de Shutter 3D techniek, waarvoor dus een bril nodig is om het te bekijken. Natuurlijk de vraag hoe het zit met 3D TV waarvoor geen bril nodig is. Een vertegenwoordiger legt uit dat die er de komende jaren niet zal komen, omdat de kwaliteit van 2D TV dan niet kan worden gewaarborgd. Ook kent die techniek nog nadelen wat betreft de positie waar je je bevindt ten opzichte van de TV. Nou gok ik dat het geen 10 jaar zal duren voordat er wel een fabrikant is die dat voor elkaar krijgt.

Camera’s

Naast een aantal incremental innovations zoals een camera voor linkshandigen presenteerde Samsung de SH-100, een 14 megapixel compact camera die net als de TV interconnected is. Zo kun je ook voor de camera de Galaxy S als afstandsbediening gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld op je Galaxy S live het shot bekijken dat je wilt gaan maken. Ook kun je er mee in- en uitzoomen om het kader te veranderen, en natuurlijk een foto of video schieten. Verder kent het apparaat een aantal gave WiFi functies.Zo kun je, nadat je een foto hebt gemaakt, deze direct vanaf je camera uploaden naar bijvoorbeeld Facebook, Picasa, Photobucket of mail je hem naar je vrienden. Je hebt dus geen laptop of PC meer nodig als je op vakantie het thuisfront alvast wil laten zien hoe leuk of vervelend je vakantie is. Met hotspot service Boinko heb je optioneel toegang tot meer dan 200.000 hotspots wereldwijd. Al spelend met de SH100 doet de touchscreen interface zeer smartphone-achtig aan.

Notebooks

De 9-serie is de nieuwste lijn notebooks van Samsung. En eerlijk is eerlijk, ook deze zien er gelikt uit. Het apparaat is 1,3 kilo en zeer dun, onder andere dankzij de polymeer batterij die bijvoorbeeld ook in iPads wordt gebruik om deze klein te houden. In tegenstelling tot traditionele Litium Ion batterijen kan je deze als het ware “gieten”, wordt me verteld, en kan deze daarom elke vrije ruimte benutten. Daarnaast zou hij tot 8 uur standby zijn. Een andere leuke feature is SmartStart, wat er voor zorgt dat het apparaat binnen luttele seconde aanstaat. Ook handig is dat het scherm prima buiten is te gebruiken, je hebt geen last van inval van de zon. Ook is de kijkhoek echt enorm, al sta ik bijna naast het scherm wordt deze nog niet zwart. Deze mooie features vertalen zich wel in het prijskaartje, het apparaat kost € 1.599.

Galaxy S II

Dan komen we aan bij de smartphones van Samsung. Aan de muur hangen twee Samsung Galaxy S II toestellen. Het toestel draait op Android 2.3 en heeft een dual core processor. En dat is te merken, navigeren door de telefoon en een aantal apps uitproberen laat zien dat alles smooth loopt. Er is niks aan te merken op dit toestel, het Super AMOLED knalt eruit, een 8 MP camera en 1080p video-opname zorgen ervoor dat je alles goed kan vastleggen. Wel leuk om even te melden zijn de Samsung Hubs, 4 geïntegreerde hubs voor Social (e-mail/sms/sociale netwerken), Readers (2,2 miljoen boeken/2300 tijdschriften/2000 kranten), Games en Music (icm partner 7Digital, aanbod momenteel 12 miljoen tracks). Via WiFi is draadloos content van de smartphone te downloaden, en kan hij tot access point worden omgetoverd. Ook is de Galaxy S II uitgerust met NFC technologie, wat contactloos betalen mogelijk maakt.

De software van het demo model is nog in beta fase. Blijkt. Na de rondleiding besluit ik nog even door de Galaxy S 2 te bladeren, en ga ik blijkbaar iets te snel.

Oeps. Galaxy S 2 gesloopt

Galaxy Tab 10.1

In de tablet stand zien we Samsung’s laatste tablet liggen, de Galaxy Tab 10.1. Wat opvalt is het gewicht, het apparaat weegt nog geen 600 gram. Het apparaat komt snel over, het draait dan ook op een 1GHz dual-core processor. De internetsnelheid wordt gegarandeerd door HSPA+, b/g/n WiFi en BlueTooth 3.0 connectivity. Het apparaat kan 1080p video afspelen, in 720p / 3.0 MP video’s en foto’s schieten, en Flash afspelen. Een van de belangrijkste elementen van de tablet is de software. De tablet draait op Android 3.0 (Honeycomb).

Ik merk dat ik er nog even aan moet wennen. Voor mijn gevoel komt het nog steeds niet in de buurt van iOS op mijn iPad. Duidelijk is wel dat het zwaar is verbeterd ten opzichte van de originele Galaxy Tab die naast de Tab 10.1 staat opgesteld. Die zag er nagenoeg hetzelfde uit als Android op smartphones, waar Android 3.0 echt voor tablets is gemaakt. Net als de Galaxy S II bevat de tablet de Samsung Hubs, evenals de Android Market. Ik had jammer genoeg nog geen zicht op het aanbod van applicaties. Wel zie ik onder andere Google Talk, Maps en Books voorbij komen. Google Maps met streetview ziet er strak en snel uit. Qua interface heeft het duidelijk nog niet de kwaliteit van iOS, maar het geeft de gebruiker wel meer controle, door bijvoorbeeld de taskmanager. Het home screen kan ook meer worden aangepast, met behulp van widgets zoals bijvoorbeeld tabbed websites. Ook de mail applicatie geeft meer vrijheid. Zo wordt Gmail direct gesynchroniseerd, en heb je geen betaalde MobileMe account nodig zoals bij de iPad. De Galaxy S 2 staat gepland voor week 20.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!