Datamining is het analyseren en koppelen van gegevens (data) uit grote databases. Door deze data op een goede manier bij elkaar te brengen ontstaat informatie. De sociale netwerken beschikken over enorme databases die wij met alle liefde voor hen vullen. We vertellen waar we zijn, wat we doen, wat onze hobby’s zijn, wie onze vrienden zijn, wat we zoeken, wat ons bezighoudt, etc… En dat doen we voor onszelf. Hoe meer we over onszelf vertellen, hoe beter we onszelf profileren en hoe groter en beter ons netwerk wordt.
Zo kwam ik onlangs via Alexander Klöpping op onderstaand voorbeeld over hoe Facebook met Datamining omgaat. Deze grafiek laat zien op welke dagen van het jaar relaties uitgaan. Op Facebook kun je namelijk aangeven met wie je een relatie hebt of dat je single bent. Wanneer die status verandert, slaat Facebook dat op in de database.

Alles draait om inzicht
Deze informatie is interessant omdat hiermee trends geanalyseerd kunnen worden die alles vertellen over de ontwikkelingen in de wereld, maar ook over consumentengedrag. Denk maar aan Trending Topics op Twitter. De grote sociale partijen kunnen werkelijk allerlei soorten conclusies trekken uit de data over consumenten gedrag. Ze laten ons slechts een deel zien van wat er kan. Denk maar eens goed na wat er allemaal nog meer uit te halen is.
- Iemand die een andere woonplaats opgeeft, is verhuisd.
- Wanneer meer dan honderd mensen uit Eindhoven fan zijn van FEBO op Facebook, zou je daar misschien wel een vestiging moeten openen.
- Als meer dan 10 mensen van 1 bedrijf binnen een maand naar een andere werkgever gaan, gaat het niet goed bij het bedrijf.
- Als 50% van de medewerkers bij een organisatie hun functietitel heeft veranderd, zou er wel eens een fusie op handen kunnen zijn.
LinkedIn heeft hier ook al wat leuke grafiekjes over. Deze zijn openbaar en daarom zal ik ze laten zien.


Alles draait om commercie
Inzicht in consumentengedrag is de kip met de gouden eieren. Als bedrijf of overheid wil je weten wat er speelt bij de mensen zodat je daar je diensten en producten optimaal op af kunt stemmen. Als jij weet wat mensen willen en jij bent degene die het kan leveren en je weet die mensen ook te bereiken dan kun je successen boeken. Je zit dan direct op het gat in de markt. Als je snel bent. Dat is ook waarom deze informatie zoveel waarde heeft. Dat is ook de reden waarom alle sociale netwerken voorbeelden van datamining publiekelijk maken. Dit is waar veel geld mee gemoeid gaat of gaat worden. Niet de betaalde gebruikersaccounts, maar het gebruikersgedrag, de analyse daarvan en eventueel daaraan gekoppelde advertentie-acties.
Gebruikers als grondstoffen in de datamining industrie
Al deze informatie is alleen interessant als er veel data is waar het op gebaseerd wordt. En voor die data heb je veel gebruikers nodig. Die moet je zien te winnen als Social Netwerk, maar ook vast zien te houden. De gebruiker bepaalt de waarde. De gebruiker is de grondstof. In de normale mijnbouw kun je schatten en meten hoeveel grondstoffen je hebt. Bijvoorbeeld olie, goud, ijzererts etc.. In de datamining industrie weet je alleen wat je nu hebt en moet je je baseren op groeicijfers uit het verleden. Gebaseerd op statistieken en eventuele real-time informatie kun je slechts op korte termijn plannen.
We zijn overgewaardeerd
Niets is zo veranderlijk als een gebruiker. Niets is zo ontrouw als een gebruiker. Zodra we iets beters, leuker of hipper zien dan zijn we weg. Dit is precies wat er mis ging tijdens de internet bubbel. Neem World-Online van Nina Brink. De waarde van het bedrijf werd geschat op het toenmalige aantal gebruikers en de verwachte groei. De gebruikers bleken niet trouw en verdwenen bij elk goedkoper alternatief dat zich aanbood. Alles draait om de gratie van de gebruiker. Hyves was jarenlang het grootste sociale netwerk in Nederland. De laatste maanden is Facebook met een enorme opmars bezig in Nederland. Hyves kan niet verder groeien omdat zij het maximum in Nederland wel bereikt hebben. Facebook heeft nog zeven miljoen zieltjes te winnen, maar dat lijkt ze aardig te lukken. Maar ook die gebruikers kunnen zo weer weg zijn.
Het gevecht om de (gegevens van de) gebruiker
Hyves moet zich voornamelijk richten op retentie. Ze moeten snel komen met een nieuwe toverdrank die hun van een mogelijke teloorgang kan redden. Zodra de gebruikers Hyves verlaten, daalt de intrinsieke waarde voor TMG. Minder gebruikers is minder data is minder informatie is minder commerciële waarde. Dat is waarom alle sociale netwerken ons steeds meer mogelijkheden geven. We kunnen steeds meer informatie kwijt, makkelijker en sneller. Dat geeft ons een plezieriger gebruikerservaring en de netwerkeigenaren meer grondstoffen.