Het MWG congres was de zeker de moeite dit jaar. Twee op de drie sprekers waren zeer inspirerend, de overige waren wel wat onder de maat. Maar ik was tevreden en vond het een mooie score. Twee dingen vallen op: de eeuwige focus op de verandering, ook heel erg ingezet door dagvoorzitter Joris van Heukelom, die het verder overigens prima deed. Daarnaast de onzin die je op zo’n dag toch weer moet aanhoren over de nieuwe generatie waardoor alles… jawel: verandert. Die blijvende obsessie over de verandering in ons vak, wat een overschatting is dat.
Waarom is het zo boeiend om te voorspellen of de krant in 2020 nog bestaat? De meeste van die voorspellingen komen niet uit, of ze komen wel uit maar 20 jaar later. De mooiste die ik me herinner was overigens van Fransiscus van Jole rond 2000: internet is niet geschikt voor ecommerce dus dat gaat hem niet worden.
Gek eigenlijk dat iedereen die boude uitspraken wel doet maar dat er nooit iemand is die zich achteraf ook afvraagt of het nou uit is gekomen, daardoor hebben we nu ook zo’n wildgroei aan zelfbenoemde internetguru’s. Sowieso is het interessant om terug te kijken en te analyseren, dat heet ervaring, fouten maken dus. Joris had op het congres een podiumgesprekje met Rob Wijnberg (hoofdredacteur nrc next), dat ging 75% over de toekomst van de krant. Lekker, maar daar hebben we nu niks aan. Wat doet Rob nu met de krant, dat is interessant, daar kunnen we wat mee. De laatste 5 minuten ging het daarover. En Wijnberg vind ik nu bij uitstek iemand die heel goed in staat is gebleken een krant met toegevoegde waarde neer te zetten.
Ook een dierbaar onderwerp: de jongeren, de nieuwe generatie, de generatie Einstein. Best zinnige dingen gehoord maar ook wel erg veel onzin. Waarom wordt zo vaak juist deze generatie zo overschat? Ze kunnen multitasken, ze zijn creatiever en het zijn de echte gebruikers van het internet. Multitasken kan niet en zal nooit kunnen, daar veranderen laptops, iPads, smartphones en Hyves helemaal niks aan. En nee ze gebruiken nauwelijks e-mail en daarom bestaat e-mail straks niet meer. Maar als deze snotneuzen in bedrijven gaan werken krijgen ze gewoon een e-mailadres want er is natuurlijk geen baas die zich gaat aanpassen aan nieuwkomers.
Zo werken organisaties nou eenmaal, en terecht. We gaan ons niet zo maar veranderen omdat een nieuwe generatie dat zo nodig wil, we zouden wel gek zijn. Ervaring opdoen voor jonge mensen is veel belangrijker, maar pas met een dosis ervaring zijn ze ook interessant. Onervaren jonge mensen zijn pas dan interessant als ze getalenteerd zijn, maar dat zijn er niet zo veel en het zijn er zeker niet meer geworden in de afgelopen jaren. Het is om diezelfde reden dat bijvoorbeeld in ieder kantoor nog een faxapparaat staat terwijl een fax al sinds 1994 een onnodig apparaat is, het is om die reden dat een handtekening nog vaak even per fax moet worden bevestigd, ik ken zelfs internetbureau’s die dat nog altijd nodig vinden. Verandering duurt lang en is generatie overstijgend.
Machiavelli schreef dat al in ‘il principe’: mensen willen altijd eerst bewijs zien voordat ze verandering omarmen. Je hebt er veel meer aan om verandering te benutten, wat kun je ermee? En wat die nieuwe generatie betreft? ‘s Avonds was het congresfeest in Mad Men stijl, ik ben een groot fan maar vooral ook om te constateren dat er dus niet zo heel veel verandering is in 50 jaar, wat nu online is was toen televisie. En Don Draper zei het tegen Roger Sterling al: ‘young people don’t know anything except that they are young’. Ik kan het weten, ik heb 4 kinderen.