Enquete: Op basis van welke criteria volgen wij iemand wel/niet op Twitter?

Enquete: Op basis van welke criteria volgen wij iemand wel/niet op Twitter?

Profielfoto, bio, laatste tweets, Klout score, het zijn allemaal variabelen die mee kunnen spelen bij de beslissing iemand wel/niet te gaan volgen. Omdat deze besluitvorming mij als mediapsycholoog enorm fascineert, heb ik het initiatief genomen om hiervoor een onderzoek op te starten. Een vragenlijst waarbij deze criteria in kaart worden gebracht, maar waarbij ook wordt gekeken naar de momenten waarop ‘de andere’ persoon bij ons onder de aandacht komt. De uitkomst van dit onderzoek is denk ik zeer waardevol voor iedereen die met social media marketing bezig is.Maar voordat we zover zijn moet ik genoeg data verzamelen om valide uitspraken te kunnen doen, dus ik wil jullie allemaal oproepen deel te nemen aan dit onderzoekje! Het kost je nog geen 5 minuten van je tijd en als je deze tekst al hebt gelezen zou het zonde van deze moeite zijn om niet ook even door te zetten en de korte enquête in te vullen, toch?

Klik hier om met de enquête te starten! (6 vragen, 5min)

De achterliggende gedachte bij dit onderzoek voor mij is om te bepalen welk gedragsbeinvloedingsprincipe bij dit soort beslissingen het zwaarst weegt: sociale bewijskracht, wederkerigheid of sympathie. Voor uitleg van deze concepten verwijs ik naar mijn eerdere post over ‘Psychologische beïnvloeding via Social Media’.

Ik wil de uitkomsten graag met jullie delen. Maar om jullie van kwalitatief hoogwaardige (en valide) resultaten te voorzien heb ik respons nodig, veel respons. Op moment van schrijven is de enquête 1 dag online en heb ik al 175 respondenten (completes). Graag wil ik met jullie hulp dit getal opschroeven naar 500 of liever nog 1000. Daarna kan ik dan een analyse maken met SPSS en correlaties en afhankelijkheden vaststellen. Deze ga ik vervolgens interpreteren, formuleren en in gecomprimeerde vorm hier op Marketingfacts online delen met jullie. Voor het gemak heb ik de enquête direct hieronder ingezet, dus je kunt direct doorklikken en invullen! Alvast bedankt voor de moeite!

 


DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Hallo,

  1 ding: Firefox... Dit is niet mijn scrollbar, vriend!

  Groet,

  Bart

  geplaatst op
 • Ik mis iets bij: Wanneer kijk je of je iemand gaat volgen? meerdere antwoorden mogelijk

  Namelijk: "Geen van deze" , "vrienden" en "inhoud v/d tweets"

  geplaatst op
 • @Bart: Excuses, ik had de 'overflow' in de embed aangezet. Nu staat hij uit, net op FF getest. Anders kan je ook de link daarboven gebruiken :-) Alvast bedankt!

  @Martin: Dank voor je toevoeging. 'Vrienden' heb ik al vaker gehoord maar kan hem niet meer toevoegen omdat anders de resultaten (onderling vergelijk) niet meer kloppen :-( Inhoud van de tweets is voor volgende stap, dan heb je namelijk al de beslissing genomen om iemand verder 'te onderzoeken' toch? Vraag 4 gaat om het moment van getriggerd worden om iemands profiel te bekijken. Of bedoel je het anders?

  geplaatst op
 • Graag gedaan :-)

  geplaatst op
 • Heb 'm even ingevuld, lastige vragen eigenlijk. Multiple choice voelt vaak wat beperkend.

  Kan het wel enigszins omschrijven: ik bepaal eerst de geloofwaardigheid van het profiel (verhouding following/followers en aantal tweets) waarbij het vanaf 25% minder followers dan following meestal een teken is dat iemand weinig informatieve tweets produceert. Uiteraard hou ik dan wel rekening met de 'leeftijd' van het account, als iemand net begint is die marge groter. Daarna check ik hoe relevant of informatief de laatste 20 tweets voor mij zijn en of er een vorm van interactie uit blijkt. Geen RT's of @-mentions duiden op een roepstoel, feed of bot en volg ik niet.

  geplaatst op
 • Werk je? Ja, parttime loondienst en parttime zelfstandig, maar die optie bestaat niet! Duh.
  Verder ben ik wel erg benieuwd naar de uitkomsten!

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd naar de resultaten!

  geplaatst op
 • Ik kijk ook of iemand in het Nederlands tweet en of het daadwerkelijk een persoon is en niet een bedrijf of een autofeed.

  geplaatst op
 • Ik wil graag invullen maar 'de enquête is closed'. Mmm, zou dat betekenen dat hij teveel response krijgt? Ik heb het ook doorgetwittered - echt waar, veel mensen vinden dit grappig. Mirjam

  geplaatst op
 • De enquete is inderdaad afgesloten. Ik heb ruim 500 reacties, waarvoor grote dank! Ik moet ergens een streep zetten en 500 is een zeer resultaat.

  Ik ga nu beginnen met verwerking, codering en kruistabellen. Dit zal wel even duren. Zodra ik resultaten heb volgt een nieuwe post!

  geplaatst op
 • Oke, we zijn benieuwd!

  geplaatst op
 • Hoi, de enquête staat nog steeds op gesloten!
  Please, doe er wat aan!

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd naar de resultaten, misschien kun je al een tipje van de sluier oplichten of vertellen wat je opvalt?

  geplaatst op
 • @mgloerlich: Ik ga nog niets concreets zeggen. Wat wel opvalt is dat interactie met volgers vaak wordt genoemd bij de beslissing iemand te volgen!

  geplaatst op
 • Zelf bezig met een afstudeeronderzoek naar de inzetbaarheid van social media, wellicht interessant om soortgelijk onderzoek te doen naar LinkedIn?
  Ben benieuwd naar de resultaten!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.