Geenstijl-oprichter Weesie uitgeroepen tot Blogger van het Decennium

26 januari 2011, 19:41

Geenstijl-oprichter Dominique Weesie is uitgeroepen tot Blogger van het Decennium. De prijs werd vanavond uitgereikt door Stichting Dutch Bloggies in de Haagse popzaal Paard van Troje. Weesie wordt door de jury van de Dutch Bloggies geroemd omdat hij de sleutelfiguur is achter het ‘ongekende blogsucces’ van Geenstijl. “Vriend en vijand vinden dat hij een stempel heeft gedrukt op bloggen in Nederland”, zegt scheidend juryvoorzitter Jeroen Mirck van de Dutch Bloggies.

Het juryrapport meldt:

“Weesie is mede verantwoordelijk voor het strakke format van de site. Als voormalig Telegraaf-journalist heeft hij een goede neus voor nieuws en controverse. Ook durft hij te innoveren: vanuit Geenstijl ging hij zelfs Hilversum bestormen, waar zijn geesteskind PowNed vorig jaar als gloednieuwe omroepvereniging werd toegelaten tot het Publieke Bestel. Formeel is het Geenstijl niet, maar met name het door Weesie gepresenteerde PowNews is een haarfijne doorvertaling van het Geenstijl-concept naar televisie.”

De jury vraagt ook aandacht voor twee eervolle vermeldingen: mannen die zelf niet per se toonaangevende bloggers zijn, maar wel een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse blogosfeer door software te bouwen die Nederlandse bloggers flink op weg heeft geholpen. Joris Leermakers bouwde in 2003 een blogsysteem op het domein Web-log.nl, dat zo populair werd dat Ilse Media het uiteindelijk kocht. Het staat symbool voor de verdere popularisering van blogs in Nederland. ‘Web-streepje-log’ gold als het systeem voor de gewone man (of vrouw), die weinig zin en tijd had om zelf allerlei technische capriolen uit te halen. De andere eervolle vermelding is voor Bob den Otter, die eind 2001 kwam met het openbare blogprogramma Pivot, dat een begrip werd voor bloggers van het eerste uur.

Het schijnt een rustige maar gezellige avond geweest te zijn daar in Den Haag. Teruglezen wat er allemaal gebeurde kan via de hashtag #dutchbloggies. Ook mooie plaatjes voor het backchannel van Mobypicture, natuurlijk via GeenStijl.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

  remcojanssencom

  Rustig? Het was een dooie boel.


  27 januari 2011 om 08:09
  mgvandenbroek

  @remcojanssen: Dooie boel? Als in: lege zaal?


  27 januari 2011 om 08:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!