De auto met IP-adres en realtime hologrammen

8 november 2010, 05:18

Elke week hier een overzicht van opmerkelijke innovaties en creatieve uitingen op Idealize. Met deze week: een auto met IP-adres, een slimme verkeerscamera, live hologrammen en je smartphone als kamersleutel. Het is ochtend en je hebt haast om op je werk te komen. Een uitgebreid ontbijt laat je voor wat het is, en in plaats daarvan eet je snel onderweg in de auto een typische Amerikaanse ochtendsnack: de donut. Omdat je wel vaker haast hebt ’s ochtends, heb je er zelfs een speciale gadget voor gekocht: de Doughnut-To-Go, een Japanse doos waar je net zo goed bagels in kan bewaren. In de Doughnut-To-Go past welgeteld één hele donut, zonder dat deze geplet wordt. Een paar gaatjes in het ontwerp, een “ventilatiesysteem”, moeten je donut vers houden.

Aan de zijkant zijn twee gaten waar je een slot doorheen kan steken. Die moet je wel eerst eventjes zelf kopen. Het ontwerp biedt daarnaast ruimte voor, verrassend, een lolly. Zonder twijfel een ideale ochtendstart dus.

Chevy Volt

Haast is eigenlijk je tweede natuur geworden, omdat niet alleen een donutdoos, maar ook je auto er tijdens het opgaan van de zon voor zorgt dat alles vlotjes verloopt. Jij bezit namelijk een Chevy Volt, een elektrische auto die op afstand te starten is met je smartphone en een eigen IP-adres bezit.

Hierdoor kan je via het internet informatie ophalen over bijvoorbeeld het weer. De technologie in de Chevy Volt is zo uitgebreid, dat er tien miljoen lijnen code aan te pas zijn gekomen.

Realtime hologram

Op jouw werk deinzen ze ook niet terug voor de nieuwste technologie, zo merk je wanneer je aanschuift bij een videoconference. Je herinnert je nog een Star Wars-scène, waarin robot R2D2 in de lucht live 3D-beelden van een pratende Princess Leia vertoont.

Een dergelijk hologram is realiteit geworden in de vergaderkamer waar je nu zit: ook al is je CEO in Silicon Valley, toch zie je hem in levende lijve voor je staan en praten. Je kunt zelfs om hem heen lopen. Reden: de Universiteit van Arizona heeft een techniek ontwikkeld waarmee ‘live’ hologrammen werkelijkheid zijn geworden. Daarnaast is de uitvinding geavanceerd, omdat het in tegenstelling tot huidige hologrammen mogelijk is de projectie van achteren te bekijken: een 360 graden-hologram.

Slimme snelheidscamera

Terug op de weg word je toch chagrijnig. Want ook al is je auto je grootste vriend, inmiddels staan snelheidscamera’s langs de weg ook bekend om hun technologische superioriteit. Na tests in Finland is de ASSET, een camera die meerdere verkeersovertredingen tegelijk kan opmerken, namelijk in heel Europa verspreid.

De ASSET kan bestuurders op vijf verschillende manieren in de gaten houden. De 3D-camera kan, naast het meten van de snelheid van auto’s, ook bestuurders tot op een afstand van 45 meter fotograferen. Op deze manier kan bekeken worden of de bestuurder een gordel draagt of niet handsfree belt.

Verder doet de camera aan kentekenherkenning, zodat de politie na kan gaan of de bestuurder een autoverzekering heeft of wegenbelasting betaalt. Ook kan het systeem in de gaten houden welke auto’s bumperkleven en controleert het via een warmtemeter de bandenspanning van vrachtwagens.

Kamersleutel als smartphone

Laat jij nu worden geflitst, omdat je vanwege je haastig rijgedrag aan het bumperkleven was. Maar het hotel waar je vannacht slaapt, in Stockholm, brengt je weer tot rust.

Het Clarion Hotel werkt met een systeem dat het voor gasten mogelijk maakt in te checken met een smartphone. Ook vervangt de telefoon de kamersleutel. Daardoor kan je meteen doorlopen naar de hotelkamer, in plaats van te wachten bij ellendige rijen met toeristen ertussen.

Sebastiaan van Essen
Content Marketing Manager bij -

Categorie
Tags

2 Reacties

  Remco

  Volgens mij is dat geen hologram.

  ‘Holos’ staat voor ‘compleet lichaam’, als in geheel object.

  Dit is slechts een frame van een object dat getoont wordt vanuit een 3d perspecifief op een oppervlak.

  Je kunt het niet in zijn geheel vanaf de zijkant bekijken (voor zover ik dat kan opmaken uit het filmpje).

  Dat is niet ´holos´ en geen hologram.

  Daarbij is dit leuk gedaan, en misschien vanuit een ander technisch perspectief [zoals fotografie] een vooruitgang, maar bestaande technieken, zoals fijne mist projectie, zijn als een hologramtechniek perspectief reeds verder gevordert.

  Wat een hologram moet zijn, is een daadwerkelijke ilusie van een object dat in zijn geheel wordt getoont en waar je bij wijze van spreken doorheen kunt lopen.


  8 november 2010 om 08:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!