Emerce eDay Keynote: Derek Sivers - The Art of Profitability

Emerce eDay Keynote: Derek Sivers - The Art of Profitability
, Blokker
@elskamp

Om succesvol te zijn in business, moet je oprecht geïnteresseerd zijn in winst maken. En de meeste mensen zijn dat niet. Ze praten over al het andere, maar vermijden het onderwerp van winstgevendheid. Tijdens de boeiende sessie met Derek Sivers op Emerce eDay kwam een grote verscheidenheid van verdienmodellen aan bod, weergegeven in eenvoudige tekeningen in Sivers’ presentatie. 8 tips om op een vernieuwende manier winst te maken:

Sommige bedrijven hebben 1 verdienmodel, met risico dat deze op den duur afbrokkeld.
Een ander model is de ‘’ tarzan-approach’‘, waarbij met van model naar model gaat… maar ook hier kan breken van 1 model een probleem opleveren,
Het liefst heb je een model als een tafel, waarbij de organisatie staat op meerdere verdienmodellen en alles overeind blijft al valt er 1 poot weg.

Ter inspiratie gaaf Sivers een achttal verdienmodellen:

Customer solution profit

up-front investment customizing a perfect fit
De meeste softwarebedriiven ontwikkelen software en zoeken vervolgens kopers. Als variant hierop onderzocht een softwarebedrijf volldig op eigen kosten een organisatie en al hun processen en handelswijzen om vervolgens een pakket op maat voor deze organisatie aan te leveren waar zij vervolgens nog lang mee blijven werken.

Pyramid Profit

When customers are heirarchy, add luxury at top, firewall at bottom
Als voorbeeld werd Barbie van Mattel aangehaald. Ze verloren markt aan het segment aan de onder- en bovenkant van hun product. Door een veel goedkopere variant te maken en tegen kostprijs in de markt te zetten als bescherming tegen concurrenten konden ze daarna verdienen op duurdere varianten en edities.

Aftersales profit

small, more profitableitems after big-ticket sale
Dit is een bekende variant, bestbuy doet dit bijvoorbeeld. Ze verkopen de grote producten tegen lage winstmarges, maar de winst komt uit alle aanverwante producten die men erbij koopt.

Multi-component profit

exact same product, same customer, different situation
Als voorbeeld Coca Cola: een fles cola kost bedrag X per liter in de supermarkt, maar voor een restaurant kost deze zelfde cola 2X per liter voor een glas cola.

Profit-multiplier profit

use one developed asset to create many different products
Disney werd hierbij als voorbeeld gebruikt. Ze ontwikkelen een film, waar ze winst op maken, maar vervolgens verdienen ook nog eens aan alle merchendise.

Time profit

front-loaded operations to maximize new innovations before imitators arrive
Bij de start van de verkoop van je product zo groot mogelijk uitpakken en alles perfect regelen om in en zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk te verkopen voordat concurrenten met een vergelijkbaar product komen.

New product profit

for trends over-invest on rise, under-invest before peak
In de levenscyclus van een product extreem over-investeren tijdens het opgaande deel van de cyclus, zodat jouw merknaam verwant raakt met het producttype en dan op moment dat je denkt aan de top van de cyclus te zitten, comleet stoppen met uitgeven en profiteren van de bekendheid tijdens het neergaande deel en toch winst maken.

Transaction scale profit

limiting business to only big transactions
Als voorbeeld de vastgoedwereld; de best draaiende kantoren verkopen meestal niet eens het meeste aantal panden. De meeste bedrijven willen graag alles verkopen en richten dus volledig op verkoop van alles wat ze maar kunnen verkopen, maar je kunt ook alleen focussen op enkel de grote/waardevolle transacties en daarmee meer verdien.

En dan de uitsmijter van Derek Sivers: “Revenue is proof you’re doing it wisely.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.