Nederlands alternatief voor AdSense?

Nederlands alternatief voor AdSense?
, 5PM
@PeterMinkjan

Veel website eigenaren gebruiken Google AdSense om inkomsten te genereren uit het verkeer op hun sites. Het Google Display Netwerk heeft dan ook een enorm bereik en het implementeren van AdSense op je site is vrij simpel geregeld. Enige weken geleden viel mijn oog op Nederlands initiatief dat als alternatief of aanvulling op Google AdSense kan fungeren: Adverteerdirect.nl. Deze partij wil als een marktplaats fungeren tussen adverteerders en website eigenaren en richt zich voornamelijk op niche sites en het MKB.

Verschillen met AdSense

Adverteerdirect biedt naar eigen zeggen online adverteren op maat en fungeert als een intermediair tussen adverteerders en site-eigenaren. Adverteerders kunnen op basis van categorieën en interesse gebieden websites uitzoeken waar ze op willen adverteren. Belangrijk verschil is dat Adverteerdirect werkt met vaste weektarieven die door de site-eigenaren zelf bepaald worden. Voor dit bedrag kun je een plek gegarandeerd reserveren ongeacht het aantal kliks en heb je 100% zichtbaarheid op de door jouw gekozen positie. Na het kiezen van posities en het uploaden van banners gebeurt het plaatsen van de advertenties volautomatisch. Mocht een deal tot stand komen, betaalt Adverteerdirect 75% uit aan de publisher. Dit percentage ligt hoger dan bij AdSense waar Google 68% van de inkomsten doorsluist naar de publisher. Tot op heden zitten er ongeveer 200 websites aangesloten bij Adverteerdirect. Het systeem kan naast AdSense of affiliate banners draaien dus als een advertentieruimte niet verkocht is worden de door Google verzorgde of de affiliate advertenties vertoond. 

Kans van slagen?

Adverteerdirect differentieert zich door te werken met vaste tarieven waar ook een gevaar in schuilt; site-eigenaren vragen in sommige gevallen (te) hoge tarieven en maakt het voor performance based adverteerders minder interessant. De belangrijkste uitdaging is een kip-en-ei verhaal. Adverteerders zullen aleen toestromen als er voldoende aanbod is aan websites waar publishers eerder geneigd zijn om zich aan te melden als er voldoende adverteerders zijn. Het zou een goede aanvulling voor webmasters van niche sites zijn om hun advertentie-inkomsten te vergroten. Ben benieuwd wat jullie van het initiatief vinden of zijn er al genoeg alternatieven?


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Ik denk natuurlijk meteen aan blogads en next2news. Bij die laatste twijfel ik, jij geeft dat ook aan Peter, over de vaste prijs per adpositie. Bij nicheartikelen betaal je dan al snel een relatief hoog bedrag (maar de relevantie is ook hoog natuurlijk). Lastig. Zelf las ik over seriousources dit weekend: die willen (vak)content in brokken gaan herverkopen aan 'adverteerders'. Maar dat is nog in de onderzoeksfase.

  geplaatst op
 • Dit is beslist geen AdSense alternatief omdat het:
  * alleen mogelijk is om op site niveau in te kopen en bijvoorbeeld niet op keyword
  * geen thirdparty tags toestaat
  * geen flash ondersteund
  * geen text ads optie heeft
  * geen optimalisatie lijkt te bevatten

  Het is wel een handiger mannier om als siteowner je pagina's fixed te verkopen zonder al te veel rompslomp maar daarvoor kon je ook al aan de slag met bijvoorbeeld buysellads.com.

  geplaatst op
 • @ Jelmer, dat heb je indd. goed gezien dat het vrij veel op buysellads lijkt. Het verschil is dat wij ons helemaal op de nederlandse markt richten. Verder kun je Adverteerdirect het beste zien als een extra kans om bannerruimte te verkopen. Je loopt geen enkel risico. Je kunt gewoon je eigen advertenties, google ads of affiliates in de betreffende bannerruimte laten tonen, totdat een adverteerder deze banner "afkoopt" door een bedrag bepaalt door de site-eigenaar.

  Hier zie je hoe dat werkt Voorbeeld van hardfietsen.nl

  Nu draait er een banner van deze publisher zelf in bovenstaand voorbeeld, maar die kun je dus `afkopen` als adverteerder, zodat je direct in je doelgroep kunt adverteren.

  De sites worden ook opgenomen in onze index, zodat adverteerders snel relevante sites kunnen vinden. Ben met je eens dat het niet echt een alternatief voor Google adsense is, maar meer een extra kans om je banner te verkopen.

  (geen thirdparty tags toestaat, dat is niet waar, daar is juist het hele concept op gebaseerd, dat dit wel kan!


  (Tekstlinks komen eraan!)

  geplaatst op
 • Als ik het goed begrijp moet de adverteerder voor die positie meer betalen dan wanneer hij diezelfde positie middels affiliate marketing bezet, omdat je deze moet afkopen. Mooie manier om je omzet te maximaliseren, maar is dit wel interessant voor bedrijven?

  geplaatst op
 • Denk dat de advertenties snel ''te duur'' gevonden zullen worden. Zeker omdat je een vast bedrag betaald en niet CPC. Verder blijft het natuurlijk altijd lastig concurreren tegen het grote Google. Zoals zo vaak moet het echt om aantallen gaan en ik vraag me af of dit gaat lukken. Ik wens de heren in ieder geval veel succes!

  geplaatst op
 • Als het werkt (dus er voldoende adverteerders zijn in mijn geval) dan is dit voor mij als publisher zeker interessant. Heb ongeveer 60.000-80.000 pageviews per dag en gebruik steeds minder affiliatemarketing omdat het hele affiliatesysteem niet klopt. In de reisbranche is de kans groot dat mijn cookies overschreven worden omdat ik infosites heb (voortraject). Google adsense levert mij al veelvoud op van affiliatelinks.

  Adverteerders kunnen zo dus op nichesites komen die niet werken met affiliatelinks.

  geplaatst op
 • addynamo ziet er veel belovend uit! http://www.addynamo.com/nl/, ik gebruik het pas sinds vandaag, maar het werkt zeer gemakkelijk, na het plaatsen van de banner werden er na 1 minuut al nederlandse advertenties zichtbaar en na 5 minuten had ik al mijn eerste kwartje verdiend! Betaling gaat via paypal, ideaal. Nu nog even op de eerste daadwerkelijke storting wachten..

  geplaatst op
 • Er zullen naar mijn mening zeker publishers zijn die met deze service blij zullen zijn. Wat al eerder onder de aandacht is gebracht, is dat de bannerplaatsen gebruikt kunnen worden tot er interesse is. Hou de prijzen in het begin laag en wacht gewoon af.

  Het concept is op zich goed. Het is nu aan adverteerdirect.nl om voor zoveel mogelijk adverteerders als publishers te zorgen.

  geplaatst op
 • Inmiddels betalen ze niet meer uit, al accepteren ze nog wel advertenties (!) en reageren ze niet meer op emails.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.