Gratis Ning stopt over vijf dagen, neem snel stappen!

Gratis Ning stopt over vijf dagen, neem snel stappen!

Vandaag kreeg ik het volgende mailtje van Ning: “5 DAYS LEFT TO CHOOSE A PLAN. Friday is the final day for free Ning Networks. We’d like to see you continue. We’re contacting you today to remind you that you still have time to choose a new Ning plan. But, time is running out. If you do not choose a new plan by this Friday, August 20, 2010, the community you built will ultimately be lost.”

Ohoh, paniek bij alle community managers die draaien op Ning en dit vaak doen zonder budget. Dat is ook logisch, want Ning was altijd gratis. Maar jullie moeten vanaf nu gaan betalen. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven te vinden. Als je in deze situatie zit moet je even de volgende zaken voor jezelf op een rijtje zetten.

1.Wil ik doorgaan met de community?

Je moet eerst maar een serieus achter je oren krabben of de community zin heeft. Veel communities zijn ooit met veel enthousiasme opgezet maar gaandeweg een beetje doodgebloed. Ik heb er zelf ook vier waar ik niks mee doe en waar geen activiteit op plaatsvindt. Laat ze maar stoppen.

2.Kan ik een eventuele sponsor vinden om mijn community in de lucht houden op Ning?

Als je community klein is (tot maximaal 150 gebruikers) kun je overwegen dit zelf te sponsoren. De kosten voor Ning mini zijn slechts $ 19,95 per jaar. Wanneer je meer gebruikers hebt en meer mogelijkheden van Ning wilt gebruiken heb je nog twee optie: Ning Plus en Ning Pro. Daar heb je het over bedragen van 200 tot 500 dollar per jaar. Als het je lukt om voor vrijdag 20 augustus hiervoor een sponsor te vinden, vooral doen. Anders zou ik naar alternatieven gaan kijken!

3.Wil ik afhankelijk blijven van een derde partij?

In Nederland is er een alternatief beschikbaar dat een beetje vergelijkbaar is met Ning, Mindz. Mindz zet zich, naar mijn mening, agressief in de markt en probeert zoveel mogelijk communities gratis te hosten. Dat is natuurlijk mooi en Mindz is de laatste tijd behoorlijk verbeterd qua layout en design. Alleen op dit moment bieden ze nog geen migratiemogelijkheid om je Ning te importeren (zijn ze wel mee bezig). En als Mindz op termijn, net als Ning, ook geld moet verdienen en het verdienmodel gaat aanpassen, dan ben je weer de pineut.

4.Ga ik het zelf doen?

Dit is natuurlijk de beste oplossing. Een eigen community opzetten, onder je eigen domeinnaam in je eigen beheer. Voorheen was dat vrij lastig, maar tegenwoordig blijkt dit heel eenvoudig te kunnen met behulp van Wordpress en Buddypress.

Buddypress

Het installeren van Wordpress heb ik al in een eerdere blogpost beschreven en dat blijkt vrij eenvoudig te zijn. Het volgende dat je moet doen binnen je Wordpress omgeving is bij Plug-ins zoeken naar Buddypress. Je zult versteld staan van de vele extra’s en met een beetje knutselen bouw je al heel snel je eigen community die er uitziet als Facebook (nou ja, bijna dan). En het mooiste is, er is een plugin om je Ning-gebruikers te importeren. Die behouden dan hun eigen gebruikersnaam en ontvangen automatisch een mailtje van je.Tenslotte draait een community om haar leden.

Ik heb zelf onlangs de community voor het Open Innovatie Festival in Eindhoven opgezet en ingericht en het kostte me totaal drie uurtjes werk. Succes en vragen en suggesties zijn natuurlijk altijd welkom!


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Jesus, waar hebben we het over? Die paar dollar... stelletje Nederlanders! :P

  geplaatst op
 • De meeste communities hebben meer dan 150 leden. Dan is het al gauw 200 dollar.
  En het voordeel van zelf doen is dat je alles kunt aanpassen en uitbreiden naar eigen wens :)

  geplaatst op
 • Dank voor je mooie woorden over mindz.com . Een groot gedeelte van de Ning content kan inmiddels gewoon 'over'. Op http://tinyurl.com/2367y8v staat hoe eea in zijn werk gaat.

  Over de snelheid en usability: over ca weken weken lanceren we een nieuwe user-interface en installeren nieuwe hardware, zodat het gemak en snelheid nog meer verbeteren.

  Jammer dat je schrijft over ons verdien model zonder te weten hoe het werkelijk in elkaar zit. Mindz wil helemaal geen geld verdienen aan de zaken die er nu staan. Er gaat geld verdient worden aan:
  1.private labels
  2.een business collaboration suite
  3.een pro-versie van de event software

  en mindz.com is de 'sociale invulling/aanvulling' van de seats2meet.com activiteiten, die nu allang geld verdienen.

  Verder zijn we bezig een onafhankelijke Stichting neer te zetten samen met een aantal andere asp aanbieders, die niet alleen gaat beschikken over de broncodes, maar die tevens over kopieën van de content en software op eigen servers beschikt, zodat bij calamiteiten de continuïteit voor de gebruikers gewaarborgd is en deze stichting de zaak gewoon draaiende kan houden. Zij beschikken daartoe ook over een eigen 'pot geld'. Eea is in voorbereiding door de bekende internet jurist Arnoud Engelfriet, dus dat komt wel goed. Er kan dus nooit voor Mindz gebruikers , voor zover ik dat nu kan inzien, een situatie zoals bij Ning ontstaan, want ook wij hebben daarvan geleerd!

  En als er verder nog vragen zijn hoor ik die graag!

  geplaatst op
 • ps: "ca weken weken" moet zijn over "ca 6 weken..."

  pps: de komende weken gaat er trouwens een Google apps integratie plaatsvinden, te beginnen met Googledocs en calender. Dan ben je weer helemaal bij.

  geplaatst op
 • @ronald De import van Ning naar Mindz ziet er goed uit.

  Je zegt: "Er kan dus nooit voor Mindz gebruikers , voor zover ik dat nu kan inzien, een situatie zoals bij Ning ontstaan, want ook wij hebben daarvan geleerd!"

  Dat is geen echte harde garantie.................

  geplaatst op
 • @Jan Willem:
  Beetje flauw: hoe hard wil je 'm hebben?? Die stichting voorziet daarin kei en keihard en daar heeft mindz noch ikzelf geen enkele 'stem' of 'autoriteit' in. Dus na het comitten aan die stichting geven we feitelijk de gehele controle uit handen. Ik ken tot nu toe geen enkele commercieel bedrijf dat zoiets doet....

  "Voor zover ik kan inzien" slaat op mijn eigen mening en gaat over de zaken die we met wat we nu weten proberen zo goed mogelijk te regelen en is op geen enkele wijze bedoelt als slag om de arm.
  Kortom, ik daag je uit: zeg maar wat je wilt om je cynisme te doen verdwijnen!

  Overigens ik vergat nog dat bij een volgende release we dezelfde flexibiliteit gaan bieden waar het gaat om het werken/spelen/inrichten van de site met pluginns als bij Wordpress. Gratis.

  Waarschijnlijk maakt ons aanbod ons verdacht in dit calvinistische land, terwijl onze business strategy toch gewoon heel helder is, zoals ik al eerder beschreef. Ik ben en blijf van mening dat we (niet wij alleen maar de vele innovatieve ondernemers en zp'ers die ik dagelijks ontmoet) in Nederland prima in staat zijn om met de kennis, diensten en producten, die er in ons land aanwezig zijn, gewoon mondiaal mee kunnen doen in alle ontwikkelingen rondom de sociale media.
  Dat mijn compagnon Marielle Sijgers en ik geen startup eigenaren van 20 jaar zijn (overigens, met alle respect voor....) maar mensen zijn van onder de 40 en van 57, die al jaren lang ons met innovatieve bedrijven bezig houden, zou je toch enige zekerheid moeten geven. Wij zijn geen Amerikanen voor het 'korte en snelle geld' en wij komen blijkbaar nog uit een tijd waar geldt: "een man een man, een woord een woord".
  En blijkbaar snappen wij bijzonder goed dat je veel moet geven en veel moet delen om vervolgens gezamenlijk mooie dingen te doen en van dat voornemen brengt niemand ons af. En we komen binnenkort nog met veel meer...En als je dat te 'agressief' vindt: so be it!

  geplaatst op
 • Ondersteuning bij opzet en beheer eigen WordPress BuddyPress community: http://werkgroepen.net/wordpress/

  geplaatst op
 • @ronald
  ok, overtuigd.

  geplaatst op
 • buddypress werkt als een tierelier: offline070.com

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.