Nicholas Christakis: De verborgen invloed van sociale netwerken

Nicholas Christakis: De verborgen invloed van sociale netwerken

Een van de boeken op mijn boekenlijst voor deze vakantie is het boek Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives van Nicholas A. Christakis en James Fowler.

Socioloog en arts Nicholas A. Christakis en politiek wetenschapper James Fowler benaderen de mens niet als een individu maar als een sociaal wezen. Volgens hen maakt elk mens deel uit van een sociaal netwerk omdat een mens nu eenmaal de neiging heeft om veel of weinig vrienden uit te zoeken en te maken, om grote of kleine families te vormen, om op karakteristieke of onpersoonlijke plekken te werken. De kracht van een sociaal netwerk ligt volgens Christakis en Fowler in het karakteristieke patroon, de vorm en de samenhang van de intermenselijke relaties. In hun boek ‘Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives’  brengen Christakis en Fowler verschillende sociale netwerken in kaart en trekken op basis daarvan enkele fascinerende conclusies.

Zo kennen we inmiddels allemaal wel Stanley Milgram’s Six degrees of separation, een theorie die stelt dat alle mensen met elkaar verbonden zijn via gemiddeld ‘zes stappen van verwijdering’. Christakis en Fowler laten zien dat hoewel er zes stappen van verwijdering bestaan tussen elke twee willekeurige mensen, er drie stappen van invloed zijn op de vraag hoe besmettelijk we zijn (three degrees of influence). Volgens Christakis en Fowler hebben de vrienden van de vrienden van onze vrienden een invloed op bijvoorbeeld ons eetpatroon, onze financiele status maar ook ons geluk.

Het boek, dat tal van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van beide auteurs laat zien, is een absolute aanrader. Nog niet overtuigd? Bekijk dan eerst bovenstaande videoregistratie van Christakis’ presentatie voor TED of onderstaande powerpoint:


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Inderdaad absolute aanrader!

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.