• Mobile
  wordt gesponsord door

Toch iPhone apps maken met Adobe

Toch iPhone apps maken met Adobe

Adobe presenteerde gisteren in Amsterdam Creative Suite 5, het nieuwe softwarepakket voor video-, audio- en beeldbewerking. Adobe CS5 telt veertien producten, waarvoor in totaal meer dan 250 nieuwe features ontwikkeld zijn. Met de optie om Flash producties te exporteren in HTML5-formaat, wordt het toch mogelijk om applicaties te ontwikkelen voor de iPhone. Hieronder nog enkele opvallende nieuwe features van Creative Suite 5:

Met het nieuwe Flash Catalyst wordt het video- en design professionals bijvoorbeeld erg makkelijk gemaakt om functionaliteiten en animaties toe te voegen aan bestaand artwork. Reeds gemaakte ontwerpen kunnen zonder handmatig coderen geconverteerd worden naar buttons, scroll bars en meer. Door middel van een timeline kunnen vervolgens transities aangemaakt worden tussen verschillende pagina’s, waarin ook video content opgenomen kan worden.

Premiere Pro en After Effects zijn volledig 64-bit, wat inhoudt dat de software meer werkgeheugen kan adresseren dan de 4 GB die tot op heden het absolute plafond vormden. In Premiere Pro kan de playback resolutie worden teruggezet naar de helft of een kwart van het origineel, zodat het videomateriaal ook op minder krachtige systemen direct vloeiend kan worden afgespeeld. Met de Roto Brush kunnen objecten in After Effects aanzienlijk sneller worden geïsoleerd van de achtergrond dan voorheen mogelijk was.

Maar de meest indrukwekkende nieuwe feature is toch de Content-Aware Fill in Photoshop, dat dus geen 1 aprilgrap blijkt te zijn. Met de nieuwe functie kunnen objecten uit een afbeelding worden verwijderd, en vervangen door een fabricatie op basis van patronen uit het omliggende beeld. Op deze manier kun je je ontdoen van de kleine tot grote imperfecties die zich kunnen manifesteren bij het fotograferen van de werkelijkheid. In onderstaande video is te zien hoe genoemde imperfecties kunnen worden verwijderd met behulp van de Content-Aware Fill.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Dat content-aware tooltje is echt briljant!

  geplaatst op
 • Fantastisch maar dit is het nabije einde voor de professionele fotograaf denk ik...

  geplaatst op
 • Correct me if I'm wrong, maar het feit dat er hier en daar HTML5 ondersteuning is ingebouwd, heeft m.i. niets te maken met de mogelijkheid om iPhone apps te publiceren. Apple blokkeert in de nieuwe SDK apps die zijn gemaakt met Adobe software, dat staat los van HTML5 support.

  geplaatst op
 • @Bas wat je zegt klopt. Echter: met het exporteren van je applicatie in HTML5, omzeil je de blokkade van Apple. Via de internetbrowser van de iPhone (en de iPad overigens) kun je je applicatie dan namelijk wel gebruiken. We hebben het dan weliswaar niet over een gebruikelijke applicatie uit de Appstore, maar dat lijkt mij eigenlijk juist voordelig. Je wordt niet gehinderd door het soms strenge regime van Apple over de eigen Appstore, en hoeft de applicatie niet nogmaals te ontwikkelen voor Blackberry en Android.

  geplaatst op
 • @Michael Eens dat het een reeële mogelijkheid is om de situatie te omzeilen, maar een app is natuurlijk wel veel lekkerder werken. Je kunt bovendien van de hardware features gebruik maken van de iPhone, je wordt gelist in de app store waaraan je ook een betaalde app kunt hangen, etc. Dat wordt allemaal lastig met een mobiele (HTML5) site.

  Het is eigenlijk doodzonde dat Apple deze boycot om zuiver poltieke redenen opwerpt. Stel je eens voor dat je vanuit Adobe CS in één keer kunt publiceren voor meerdere (mobiele) platformen en tablets. Dat zou enorm schelen in ontwikkeltijd en dus in kosten, wat nu vaak een veelgehoorde klacht is, zie b.v. http://bit.ly/asDmZd

  geplaatst op
 • @Bas het zou inderdaad lekkerder werken met reguliere applicaties op je toestel, en de blokkade van Apple is inderdaad doodzonde. In CS5 heeft Adobe júist gehoor gegeven aan de klachten als degene waarnaar jij verwijst, en ik kan niet zeggen dat ik een valide reden heb kunnen vinden voor de manier waarop Apple daar vervolgens een stokje voor is gaan steken.

  geplaatst op
 • Het artikel geeft een beknopte representatie van CS5. Echter de uitspraak "Met de optie om Flash producties te exporteren in HTML5-formaat, ..." is niet geheel correct. Tijdens Adobe MAX 2009 hebben we een sneak peak gegeven van waar er in de Adobe labs aan wordt gewerkt. In de demo wordt een animatie opgebouwd in Flash omgezet naar HTML5 code. Deze functionaliteit is niet op genomen in deze nieuwe release van Creative Suite (CS5).

  De 'packager for iPhone' zal opgenomen zijn in Flash Professional CS5. Apple heeft een aanpassing van de voorwaarden van de SDK voorgesteld, waarbij 'metaprogramming' niet meer mogelijk is (alle applicaties moeten 'origineel' gebouwd zijn in XCode). Als Apple aan deze voorwaarden vast houdt, zal dit zeer jammer zijn voor een veel developers, die zeer positief hebben gereageerd op de visie van Adobe, om vanuit een bron naar meerdere devices te kunnen publiceren (Adobe AIR).

  geplaatst op
 • (aanvulling op vorig bericht; zoals mijn Marketing facts profiel aangeeft, ben ik werkzaam voor Adobe Systems Benelux en houd mij bezig met de professionele creatieve markt in de Benelux).

  geplaatst op
 • @Klaasjan bedankt voor je reactie en correctie. Waar ik vervolgens benieuwd naar ben, is waarom de functionaliteit niet is opgenomen in CS5. Kun je hier meer over vertellen? Is het met de voorgenomen voorwaarden van Apple niet ontzettend wenselijk om deze optie verder te ontwikkelen?

  geplaatst op
 • @Michael de exacte redenen waarom dit nog niet in CS5 zitten, zijn mij niet bekend. Dit is een proof of concept samenwerking geweest tussen de Illustrator, Dreamweaver en Flash Pro teams en een verkenning van mogelijkheden. De tools die Adobe ontwikkelt, spelen in op de ontwikkelingen in de markt. Daarbij hoort natuurlijk ook gereedschap voor de creatie van HTML5 gebaseerde content.

  Adobe werkt mee aan de totstandkoming van de voorgestelde HTML5 standaard. Het feit dat deze nog niet finaal is kan ook een oorzaak zijn voor het nog niet beschikbaar zijn (in CS5) van de genoemde functionaliteit.

  geplaatst op
 • Meer over flash en html 5 vind je op http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1368487.ece/Zelfs_Flash_ondersteunt_Flash-killer

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.