NOS onderzoek: Elf miljoen Nederlanders gebruiken Teletekst

2 april 2010, 03:07

Het afgelopen jaar hebben maar liefst elf miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder gebruik gemaakt van NOS Teletekst. Dit is 81% van de Nederlandse bevolking. De kijkers geven NOS Teletekst een 7,6 als rapportcijfer. Onderzoek van de NOS zelf, wijst uit dat NOS Teletekst – ondanks al het nieuwe media-aanbod – nog altijd een echt ‘kijkcijferkanon’ is. Hieronder een aantal cijfers (700.000 mobiele gebruikers, 4 miljoen online bezoekers van Teletekst):

Een aantal cijfers:

 • Nieuwspagina 101 heeft 10 miljoen gebruikers, 48% komt hier dagelijks (=5 miljoen Nederlanders)
 • Weerpagina 701 heeft 9 miljoen gebruikers
 • 8 miljoen Nederlanders bezoeken de TV gids
 • De voetbalrubriek eredivisie (pagina’s 818-832) heeft de hoogste bezoekfrequentie per week. Bijna 75% van de gebruikers (4,1 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder) komt hier wekelijks terug.
 • Het bereik onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar is relatief het hoogst (92%).

Snelheid en actualiteit

Uit de onderzoeksresultaten komen snelheid en actualiteit naar voren als de sterkste punten van NOS Teletekst. 85% van de mensen is van mening dat teletekst vooral snel moet zijn, verdieping zoekt men ergens anders. Op betrouwbaarheid scoort NOS Teletekst goed: 60% geeft aan iets als ‘waar’ te bestempelen als het op NOS Teletekst staat.

Waar bekijkt men Teletekst?

Het onderzoek toont aan dat mensen die NOS Teletekst bekijken via internet (4,1 miljoen gebruikers) of mobiel (700.000 gebruikers), dit vooral doen als aanvulling op het kijken via televisie. Vrijwel niemand gebruikt alleen internet of alleen mobiel. Op televisie kijken bijna evenveel mannen als vrouwen. De groep mannelijke teletekstkijkers wordt groter via internet (63%) en mobiel (73%). Gemiddels zijn de online gebruikers jonger dan de mensen die teletekst via de tv raadplegen.

NOS Teletekst 30 jaar

De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek dat NOS heeft laten uitvoeren naar aanleiding van het dertigjarig bestaan. Net als in 2007 geeft driekwart van de mensen aan NOS Teletekst te missen als het zou verdwijnen. Van de leeftijdscategorie 15-24 jaar is 21% meer naar NOS Teletekst gaan kijken. Het totaal aantal NOS Teletekst-gebruikers is met bijna 11 miljoen ten opzichte van drie jaar geleden vrijwel gelijk gebleven. Ook in 2007 waren de pagina’s 101, 701, 200 en 601 de populairste pagina’s.

Sandra Havekes
projectco?rdinator internet bij Ster

Categorie
Tags

2 Reacties

  Ivan

  Dat teletekst een prima medium is ben ik mee eens, maar 11 miljoen? Dat gaat er bij mij niet in.

  81% = 11 miljoen, dus 100% = 13,5 miljoen (de bevolking van 15 jaar en ouder).

  Kijk in jouw omgeving, wie gebruikt er teletekst? Uit mijn omgeving ken ik er weinig, neem ook nog eens bejaarden die lezen de krant en kijken het nieuws, maar geen teletekst.

  Jongeren: internet staat altijd aan dus kijk wel even op een andere website (nu.nl bijvoorbeeld) of Googlen.

  Dus 11 miljoen, lijkt me wat overdreven.

  Maargoed dat is mijn mening.

  Groet,

  Ivan.


  2 april 2010 om 13:05
  Erwin Sigterman

  11 miljoen is waarschijnlijk het aantal personen dat het afgelopen jaar 1 of meer keer teletekst heeft gebruikt; dat haal je toch wel. Onderzoeken kunnen al snel de verkeerde conclusie trekken om een bepaald product (hier teletekst) in de picture te krijgen.


  3 april 2010 om 09:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!