• Mobile
  wordt gesponsord door

Economisch weerbericht (71): SMART, de Secure Mobile Application Repositories Trend

Economisch weerbericht (71): SMART, de Secure Mobile Application Repositories Trend
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Onmiddellijk na de verhoging met een kwart procentpunt van de rente op noodleningen door de FED gleden de koersen in Azië en Europa in het rood. De dollar profiteert van de inflatoire beweging, maar tevens moest de Chinese lossing van Amerikaanse staatsleningen worden goedgepraat: Japan is nu de grootste schuldeiser van de Yanks. Dat is dan de lamme die de blinde helpt, want Japan krijgt de deflatie maar niet in de greep. Uiteindelijk, zegt René Tissen terecht, is er op deze manier geen exit mogelijk. Conclusie: de wereld staat onverminderd op scherp. Het is mooi om te zien hoe zich in deze context de trend naar mobiel ontwikkelt – extra relevant deze week vanwege het Mobile World Congress 2010 in Barcelona.

Gelukkig is die trend vrij makkelijk op een noemer te brengen, namelijk “SMART”. SMART, de “Secure Mobile Application Repositories Trend”, is synoniem met de stijgende beschikbaarheid van veilige softwareprogrammaatjes in een groeiend aantal verzamelingen (“stores”, “markets” of “repositories”) op internet, bedoeld voor gebruik op het toenemende aantal variëteiten van “phones”, “pods”, “pads” en “tablets”.

Dergelijke apparaten en hun “apps” fungeren als “gamechangers” voor en integratoren van lifestyle, business en maatschappij. De huidige doorontwikkeling van de smartphone en andere mobiele online-platforms toont aan hoezeer mobiele digitale media en hun toepassingen veel meer zijn dan alleen onze favoriete speeltjes.

Aan het eind van het eerste decennium van de 21ste eeuw hadden vier miljard mensen – bijna 60 procent van de wereldbevolking – een mobiele telefoon. Een deel daarvan zijn zogeheten “smartphones” als de iPhone en de NexusOne. Het smartphone-segment groeit snel en omvat naar verwachting van het Britse bureau Futuresource in 2013 ruim één miljard gebruikers. Futuresource karakteriseert smartphones als volgt:

”A group of highly disruptive converged devices, with programmable OS, continually improving functionality, wireless networking capabilities and a younger reach that will hinder the growth of dedicated devices.”

Klinkt indrukwekkend maar is het eigenlijk wel correct? Vergeleken met de traditionele mobiele telefoon, waarmee we kunnen bellen en sms-en, klopt de beschrijving van Futuresource natuurlijk als een bus. Maar de “convergentie” zit hem tegenwoordig niet zozeer in de camera, de webbrowser, de agenda, de radio, de GPS, en de muziek- en videofunctionaliteit, maar in de onbegrensde multifunctionaliteit van “apps”, de kleine programmaatjes van momenteel Apple, Amazon, Nokia, Microsoft, Google en nog een paar andere spelers, die The New York Times enthousiast omschreef als “wildly creative, infinitely fascinating free or cheap programs that [...] turn your phone into a barcode reader, musical instrument, carpenter’s level, video-editing station, game machine or just about anything else. These days, entire dinnertime conversations center on people showing each other their favorite apps, and more than one programmer has become a millionaire just from selling a whole lot of copies — at $1 apiece.” 

Ook dit is maar een deel van de waarheid. Onze favoriete mobile apps mogen dan de talk-of-the-town zijn, het “just about anything else” maakt natuurlijk meer nieuwsgierig dan dat we een smartphone als waterpas kunnen gebruiken of als muziekinstrument. Zulke toepassingen hebben wel een heel hoog Pong-gehalte; er is veel meer mogelijk en wenselijk. Dank zij GPS en tilt/swivel-sensoren kunnen gamen als met een Wii-mote, en multimediale informatie kunnen ontvangen over waar we zijn of mee bezig zijn (Augmented Reality), komt al meer in de richting.

Tegenwoordig, met onze digitale gadget/widget-apps op onze “smartphone”, onze “pod”, onze “pad” – of misschien moeten we alle mobiele-platformvarianten maar gewoon TAFKAP noemen: “The Apparatus Formerly Known As “Phone” – hebben we te maken met een toenemende equivalentie van mens en media. Vanuit de technologie en in basisfuncionaliteit kan die intieme mix van fysieke realiteit, informatie, virtualisatie, visualisatie en andere sensorische prikkels worden weergegeven als in Visie A. 

Visie A

Visie A – Van spraak naar Virtual Reality (1980-2020)

Bron: “Reference Modeling for High-Value Added Mobile Services,” 2007. Nota Bene: Anno 2010 lopen we hierop achter maar de inhaalslag mag dit decennium wereldwijd worden verwacht. Visie B geeft een inschatting van hoe een high-end smartphone er in 2012 uit zal zien.

Visie B Smartphone 2012

Digitale camera met 12-20 megapixel
Full HD videocamera
XGA-scherm: 1024x768 pixels
1 GHz CPU
Internet op 100+ Mbps (Long Term Evolution)

Bron: Ericsson, 2007. Nota Bene: Anno 2010 lopen we hierop achter. Gaan technologie en adoptie een inhaalslag maken? De financieel-economische crisis lijkt weinig invloed te hebben. Visie C geeft een wereldwijde inschatting van de ontwikkeling van mobiel over de hele linie.

Visie C Mobile Future 2020

Van 2010-2020 groeit de mensheid op in een genetwerkte wereld, waarin individuen en apparaten met elkaar communiceren via traditionele en “slimme” mobiele apparaten. Trefwoorden: “Internet of Things”, “Real-Time Web”, “Sensorconomy”.

Tijdlijn

 • 2008 416.000 smartphones verkocht (GfK)
 • 2009 900.000 smartphones verkocht (GfK)
 • 2010 smartphones van 100 euro (ongesubsidieerde prijs) 
 • 2011 5+ miljard mobiele abonnementen wereldwijd verwacht; 1 miljard mobieltjes met breedband internet (ITU). Dit is niet in tegenspraak met Futuresource (1 miljard gebruikers in 2013, want veel mensen hebben meer dan één telefoon. 
 • 2011 “Sensorconomy” 
 • 2012 1 biljoen (trillion) genetwerkte apparaten
 • 2014 in opkomende economieën heeft 70% een mobieltje
 • 2018 8 miljard mensen:  5 miljard heeft een mobieltje en de helft daarvan is uitgerust met internet

Bron: “Mobile Future 2020. A Collaborative Vision of the Future of Mobile Media and Communication.” En video. München, januari 2010. Zie: community + video’s + boek. Nota Bene: Opkomende economieën zijn dit decennium de belangrijkste afzetmarkten voor mobiele telefoons. Het toenemende gebruik aldaar van mobiele telefoons voor medische zorg en bankieren is volgens ITU de toonaangevende groeifactor geweest in 2009. Momenteel vindt state-of-the-art “smartphone”-ontwikkeling plaats in de rijke landen, maar in 2010 komen er smartphones op de markt, die ongesubsidieerd slechts 100 euro kosten. Het tijdperk dat iedereen een smartphone(-achtig device) (nodig) zal hebben, lijkt dichtbij te zijn. De kans dat in dit verband voor de opkomende economieën de wet van de stimulerende achterstand in praktijk zal worden gebracht, is niet denkbeeldig. Dit kan zelfs betekenen, dat de meeste mensen het computer- en One Laptop Per Child-tijdperk (OLPC) zullen overslaan. Visie D voorspelt de marktomvang van een tiental mobiele telefoondiensten van morgen. De meeste zijn smartphonediensten.

Visie D – Smartphone-diensten in miljarden euro’s

Tien smartphone-diensten van morgen in miljarden euro’s: 

17,4 browsen
12,2 muziek
06,2 location-based
05,2 reclame
03,5 ter plekke betalen
02,8 zoeken
02,6 bluetooth-communicatie e.d. 
02,5 txt msg geldverkeer (m.n. opkomende economieën) 
02,4 tekstinformatie
02,3 gezondheid

Bron: Wirtschaftswoche, februari 2010. Nota Bene: Deze tien markten zullen samen geen 100% zijn. De vraag is dus: wat ontbreekt er en hoe verschuift de nadruk? Oftewel: Hoe smart zal SMART wanneer en waar worden?

Vanuit de mobile app-vingeroefeningen in het huidige “speelkwartier” lijkt het aannemelijk dat we wat mobile apps betreft ook “serieus naar school” zullen gaan om redenen van efficiëntie en effectiviteit op uiteenlopende terreinen. Deels zullen mobile apps het divertimento-niveau van ringtones, platte verleiding en amusement niet overstijgen, maar net als “serious gaming” zullen er zeker ook “serious apps” komen, en op termijn misschien wel noodzakelijke en wettelijk voorgeschreven apps. Belangrijk is het om de vinger te leggen op gebrekkige situaties en op de wenselijke realiteit, om vervolgens eventueel verdere extrapolaties te maken. Zo is het om een simpel voorbeeld te geven uiteindelijk denkbaar dat de verzekering niet uitkeert, als in geval van gezondheidsproblemen onze health monitoring app uit staat.

Sinds mensenheugenis representeren gadgets – tegenwoordig software gadgets en widgets – het “spelelement in onze cultuur”, iets waarvan onze beroemde landgenoot en historicus Johan Huizinga al in 1938 liet zien hoe belangrijk het is (“Homo ludens. Proeve eener bepaling van het spel-element der cultuur”). Dertig jaar later zou mediafilosoof Marshall McLuhan dat nog eens aanscherpen met zijn waarneming dat media het verlengstuk van de mens zijn (“Understanding Media, The Extensions of Man”). Natuurlijk kunnen we dat laatste heel letterlijk van elke stuk gereedschap zeggen, maar met betrekking tot media bedoelde McLuhan dit in sociaal-psychologische zin. Vandaag de dag toont de ontwikkeling van de smartphone en andere mobiele online-platforms aan hoezeer mobiele digitale media en hun toepassingen veel meer zijn dan alleen onze favoriete speeltjes, maar “gamechangers” voor en integratoren van lifestyle, business en maatschappij. Lifestyle technology, business technology en societal technology in de vorm van secure mobile apps zijn een nieuwe manier om het beken de trio Customer Intimacy, Operational Excellence en Product Leadership te optimaliseren.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Het moet echt een nog een heel stuk serieuzer en "smarter". De volgende app-classificatie doet heel erg denken aan het pc-share/freeware-tijdperk onder DOS, waar het stikte van de goed bedoelde "utilities".

  Naast een bak met Unclassified Applications treffen we op OpenMobileApp van France Telecom de volgende categorieën en onderverdelingen aan:

  Lifestyle: All , Alternative , Astrology , Astronomy , Camping , Christian , Exercise , Fitness , Gardening , Golf , Greetings , Hiking , Hobbies , Job Search , Leisure , Miscellaneous , Music , Parks , Quotes , Recreation , Religion , Running , Skiing , Yoga

  Travel: All , Alerts , Attractions , Automobile , Bus , Cruises , Currency conversion , Dictionaries , Entertainment & Amusements , Flights , Gas Prices , Guides , Help , Hotels , Local Search , Location Tracking , Maps , Maps & Navigation , Miscellaneous , Nature , Navigation , Planning , Public Parking , Public Transit , Rentals , Sight Seeing , Taxis , Theme Parks , Tools , Traffic , Train , Translation , Weather

  Games: All , Arcade & Action , Board Games , Cards , Casual , Classic , Combat , Education , Family & Kids , Miscellaneous , Movie & TV Themes , Music , Puzzles , Simulation , Space , Sports , Strategy

  Books: All , Academic , Children , Comics , Dictionaries , Educative , Fiction , History , Humor , Law , Literature , Medical , Miscellaneous , Non Fiction , References , Religion , Religions , TextBooks , Translations

  Business: All , CRM Marketing , Collaboration , Miscellaneous , Office Tools , Personalization , Productivity , Sales & Service , Time Tracking

  Food & Entertainment: All , Alcoholmeter , Bar , Gadgets , Guides , Health , Health , Live Events , Miscellaneous , Music Composer , Non Vegetarian , Radio , Recipes , Restaurants , TV , Theatres , Vegetarian , Vegetarian

  Finance: All , Accounting , Expense Tracking , Financial Services , Miscellaneous , Personal Banking , Stocks & Investment

  Health & Wellness: All , Diabetic , Diet , Fitness , Guides , Health , Miscellaneous , Rehabilitation , Self help , Weight Management

  Utilities: All , Address Book , Alarms , Astronomy , Browser , Calculator , Calendar , Camera , Carbon footprint , Clock , Conversions , Currency conversion , Dialer , Dictionary , Distance , EcoUtilities , Environment , Finance , Financial , Job Search , Language , Measuing Unit , Miscellaneous , Numerical , Phone Services , Planning , Scientific , Time Management , Translation , Travel

  Shopping: All , Miscellaneous , Online Shopping , Shopping Comparison , Shopping Tools , Tickets
  Sports & Recreation: All , Cricket , Events , Golf , Indoor activities , MLB , Magazines , Miscellaneous , NBA , NCAA , NFL , NHL , News , Outdoor activities , Recreation , Schedules , Scores , Shopping , Shopping Ideas , Soccer , Sports , Teams , Tennis , Tickets , Video Games

  Communication: All , Blogging , Community , Forums , IM , Miscellaneous , Social Networking , Voice

  Multimedia: All , Music Services , Miscellaneous , Music & Audio , Podcasts , Radios , Social Media , Video

  Photo: All , Miscellaneous , Personalization , Sharing , Storage

  News: All , Finance , Local , Magazines , Miscellaneous , Politics , Sports

  Productivity: All , Collaboration , Miscellaneous , Office Tools , Search , Voice , eMail

  Personalization: All , Miscellaneous , Ringtones , Wallpapers

  geplaatst op
 • Volgens René Tissen wil de wereld van haar schulden af. Banken hebben al een eerste aanzet gegeven. Niet omdat zij de wereld willen verlossen van schulden, wel omdat ze een vloedgolf aan nieuwe regels verwachten. De kredietverlening aan particulieren neemt al af, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS. In december 2010 is er sprake van een opmerkelijke ontwikkeling omdat er sinds lange tijd een afname is te constateren van het uitstaande krediet ten opzichte van 12 maanden geleden.

  Op korte termijn zal het achterwege blijven van de kredietverlening negatieve gevolgen hebben op de macro-economie en voor individuele bedrijven. Minder krediet leidt tot dalende winkelverkopen, afnemende investeringen en zal een dempend effect hebben op de ontwikkeling van de inflatie en op de industriële productie. Hierdoor is de kans reëel dat het aantal faillissementen toeneemt en de werkloosheid verder oploopt.

  Op lange termijn, pas nadat we door de zure appel heen hebben gebeten, kan dit leiden tot een gezondere positie van de financiële huishouding van consumenten. Kredietbeperking leidt tot lagere rentelasten waardoor het netto besteedbaar inkomen toeneemt. Helaas, we kunnen hier ook weer niet al te hoge verwachtingen van hebben omdat het afbetalen van schulden door velen nu al als een last wordt beschouwd. Veel particulieren zullen niet in staat zijn om extra op hun schuld af te lossen of uit de schuldcarrousel te stappen door eerst te gaan sparen voor de aanschaf van afgeschreven duurzame consumptiegoederen.

  We hebben een andere levensinstelling nodig om een nieuwe visie te ontwikkelen op onze economische toekomst. Het creëren van hyperinflatie is geen oplossing, maar het vooruitschuiven van de problemen door kunstmatig uitvoerde externe maatregelen. In plaats van prat te gaan op consumentisme zullen we op zoek moeten gaan naar intrinsieke motivatoren. Draait het leven werkelijk om een hip mobieltje, stijgende koersen of worden we gelukkig van andere zaken?

  Volgens Rob Wijnberg, auteur van de essay ‘Boeiuh!’, heeft de jeugd elke hoop en elk idealistisch geloof verloren en zijn gevoelens van onverschilligheid, apathie en ontevredenheid kenmerkend voor vele twintigers en dertigers van nu. Als we deze existentiële problemen uitsluitend met plat consumentisme of met het vermaak vanuit de aanbodsindustrie tegemoet kunnen treden, dan is het triest gesteld met onze maatschappij. Volgens verschillende cijfers neemt de schuldproblematiek ook onder de jeugd toe.

  Ter kennisgeving: Volgens het Nibud hebben 660.000 huishoudens (8,8 procent van de huishoudens) een persoonlijke lening of doorlopend krediet van gemiddeld 12.400 euro. Een kwart van deze huishoudens ervaart het afbetalen als een zware last (Bron: Persbericht Nibud, 03 februari 2009)


  Kredietverstrekking:
  http://www.fd.nl/artikel/14224923/verruiming-kredieten-laat-nog-jaren-zich-wachten

  Consumptie huishoudens:
  http://www.fd.nl/artikel/14241496/consumptie-huishoudens-dec-minder-gedaald-dan-nov-cbs


  Werkloosheid:
  http://www.z24.nl/economie/artikel_121950.z24/_Piek_werkloosheid_in_2011_.html

  Essay van Rob Wijnberg:
  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1045283.ece/Kan_het_ons_allemaal_nog_wel_boeiuh

  Existentiële crisis:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Existentiële_crisis

  geplaatst op
 • Ik ben een cynische techno-optimist, die ziet dat de groeiende equivalentie van ICT en media enerzijds en ons mensen anderzijds naast alle onzin ook heel traag de goede kant opgaat. Ik denk, dat we dat laatste moeten stimuleren en evangeliseren en dat we een tegenwicht moeten bieden tegen de hype en de promotie van onzin, die er overal om ons heen mbt "mobiel" in overvloed is en die ongetwijfeld zal blijven.

  In opkomende economieën zijn mobiele telefoons en straks smartphones zeer welkom in de communicatie en coördinatie die nodig is om economische activiteit te stimuleren. Zeker ook onder in de piramide (Prahalad). Gewoon even bellen, sms'en of helemaal gratis codeberichten versturen door de telefoon zoveel keer te laten overgaan, om de andere kant te laten weten waar hij aan toe is, is bijvoorbeeld een geweldige manier om af te spreken met hoeveel kalebassen je naar de markt moet komen. Ophalen, afleveren en betaald krijgen. Vervolgens kun je de rest van de dag op een andere manier economisch actief zijn of naar school gaan.

  Voorheen kwam iedereen met zijn waar naar de markt en zat daar de hele dag met een overaanbod en amper verkoop. Moge dit soort extreem simpele dingen ons in de ontwikkeling van wat ik "SMART" noem, over de hele linie inspireren tot de systematisch zinvolle aanwending van onze "TAFKAP" -- The Apparatus Formerly Known As Phone. TAFKAP is een machtig middel om lifestyle, business en maatschappij te transformeren en optimaliseren qua Treacy&Wiersema;'s Product Leadership, Customer Intimacy en Operational Excellence. Daar moeten scenario's voor komen, in concentrische ringen, van need naar nice naar fun en crap.

  geplaatst op
 • Dagelijkse zorgen over schulden, roept bij jongeren gevoelens van desinteresse op voor de politiek. Een op de drie jongeren heeft schulden. http://nos.nl/artikel/138116-albeda-college-andere-zaken-belangrijker-dan-stemmen.html

  geplaatst op
 • Flurry, 5-10-2009:
  "Mobile Apps Spoil Faster Than Fish
  There's lots of talk about how many billions of apps mobile users are downloading: More than 2 billion so far on the iPhone, for example. That's impressive, but that's not the same as if people were using 2 billion apps. The reality is that mobile apps don't have long lives.

  The latest data from mobile analytics startup Flurry: Only 67% of apps are used more than 30 days after they're downloaded, 32% of apps are used more than 60 days after they're downloaded, and just 25% of apps are used more than 90 days after they're downloaded. (Includes iPhone, iPod touch, Google Android, BlackBerry, Java ME platforms.)"

  geplaatst op
 • Alvast een korte reactie: @Arnoud - ik vind het behoorlijk logisch dat mensen niet bezig zijn met nieuwe schulden op zich te laden, op het moment dat er een crisis is. Mensen met schulden betalen deze (versneld) af. Zie: eerdere crises. Additioneel: banken zitten nu als haviken te kijken naar mensen die hun schulden te laat betalen en/of meer schulden willen hebben. Dat toezicht is nu zo scherp, dat het nieuwe kredieten tegenhoudt.

  Ja, een hoop apps komt niet boven het niveau van "Fart"-apps uit. Maar kom op: geef iedereen die geld moet verdienen met apps even de tijd: hoe lang bestaat de iPhone al en sinds hoeveel tijd is Android een serieus platform? Het doet mij denken aan de ontwikkeling van apps voor de Palm in de jaren '90. Dat was ook in het begin een hoop onzin. Pas toen het een levensvatbaar platform bleek, is er zwaarder in geïnvesteerd. Geef het dus wat tijd.

  Ik vind opvallend dat aan het sensor-deel van de smart devices te weinig aandacht is besteed. Denk alleen al aan het grijzende deel van de bevolking: hoe makkelijk is het nu om een permanente controle van hun gezondheid te doen? Idem voor mensen, die nu bijv. voor diabetes een continue tocht naar artsen en verpleegkundigen moeten doen: met een simpel sensorapparaat gekoppeld aan je smart device kan je 24/7 je eigen gezondheid in de gaten (laten) houden. Idem voor: hartfalen, alcoholgebruik, etc. Massale kostenbesparingen zijn zo mogelijk.

  Idem met snelheid: als inderdaad mobieltjes binnen 2 jaar geen grote uitgave meer zijn: hoe makkelijk is het dan om mensen bijv te verplichten om eerst in te loggen, voordat ze met hun auto gaan rijden? Bespaart weer gedoe met kastjes met je kilometerheffing. Dan bestaat er waarschijnlijk ook snel een markt, die files versneld kan verminderen, doordat achter opkomend verkeer direct een andere weg wordt gewezen.
  Zou handig zijn als de overheid bijv een nummertjes systeem zou bedenken, waardoor je bij files een tijdslot krijgt, waarin je op de weg kan gaan. Als iedereen zich daar aan houdt, dan is gereguleerd verkeer (en dus minder file) wel degelijk mogelijk.

  In geologisch onstabiele gebieden: een collectieve sensor van trillingen en schokken. In dichtbewoonde gebieden: checks voor smog, luchtvervuiling, ontsnappende chemicalien. Ook hier weer: besparingen.

  Voor kids: een permanente bewaking, die afgaat bij heftige rukken en of hard gegil (sorry vaders en moeders).

  En voor de Economie? Hoe lang al lopen mensen en bedrijven massaal met sensoren en communicatiemiddelen rond, die ongevraagd data ontvangen en afgeven?
  Ik denk alleen al aan het potentieel aan spaargelden, die nu gemakkelijker bijvoorbeeld 5 microseconden uitgeleend kunnen worden aan iemand aan de andere kant van de wereld. Denk: peer-to-peer, waarbij het niet nodig is dat dezelfde persoon continue "contact" heeft met een ander.
  Noch heeft het group-buying model een kans gehad, de afgelopen 15 jaar online.

  Ik zie voor beide zaken "Vertrouwen" als voornaamste barrière. En dat is naast identificatie vooral een kwestie van communicatie. Iets wat (zeer) binnenkort al zal kunnen met de nieuwe devices.

  Want, om af te sluiten: uit iedere recessie komt ook innovatie voort. Nieuwe modellen en ideeen worden uitgeprobeerd. Simpelweg omdat de oude (tijdelijk) niet voldoen. Dat maakt optimistisch, zolang een levendige economie maar risico's blijft nemen en niet wegzakt in conserverende letargie.

  geplaatst op
 • Beste Ewout,

  Mee eens. Jouw reactie klinkt erg logisch. Dat de praktijk weerbarstiger is dan je zou verwachten blijkt wel uit het feit dat er nu pas een proces van afnemende kredietverstrekking op gang komt. Tijdens de zomer van 2007 heeft de media voor het eerst geschreven over een op handen zijnde komst van een mogelijke financiële crisis. Particulieren en vermoedelijk ook de banken hebben pas tweeënhalf jaar na het ontstaan van de kredietcrisis een concrete gedragsverandering doorgevoerd.

  De ergste crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw heeft mensen er tijdens de eerste jaren van de kredietcrisis niet van weerhouden om minder krediet op te nemen voor de aanschaf van duurzame consumptiegoederen. Overigens geldt deze gedragsverandering nog niet voor het ‘rood staan’ op de betaalrekeningen. Particulieren staan ten opzichte van 12 maanden geleden nog steeds meer rood. Overigens kan dit volgens mij verklaard worden door het feit dat de werkloosheid toeneemt of omdat er minder werk is voor ZZP’ers en omdat er meer particulieren zijn die worden geconfronteerd met dubbele vaste lasten als gevolg van hun onverkoopbare woning. Het aantal mensen dat moeite heeft om de vaste lasten te betalen lijkt daardoor, eveneens logischerwijs, toe te nemen.

  Banken hebben enkele jaren kunnen profiteren van de kredietverlening omdat zij hebben geprofiteerd van een behoorlijk goede winstmarge op doorlopend kredieten. Banken konden vrijwel voor niets geld lenen van de ECB, en deze beschikbare gelden bij particulieren uitzetten tegen een veel hogere rente. Banken hebben daardoor minder belang gehad om de kredietverstrekking te verminderen.

  Marge op kredietverlening is fors verbeterd:
  http://weblog.independer.nl/persbericht/marges-op-persoonlijke-leningen-vervijfvoudigd/

  geplaatst op
 • Over ZZP’ers en ‘rood staan’ gesproken. Hier kunt u de verhalen lezen. Het gaat om persoonlijke drama’s die je niemand gunt. Zie: http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2010/01/12/zzpers-in-problemen/#

  geplaatst op
 • @Ewout: Betrouwbaarheid, privacy en de traagheid van het bestaan, en van bestaande organisaties en instituties. Dat bij elkaar is wat sensortoepassingen als door jou beschreven zullen ophouden. Wellicht ad infinitum of althans in our lifetime, vrees ik. (Dank voor je weloverwogen reactie overigens!)

  De sensortoepassingen die wel zullen doorbreken, zullen vanwege betrouwbaarheid en privacy/persoonsgebondenheid misschien eerder in een kleefstrip, overhemdknoop, broekriem of gewoon in onze smart rekeningrijdende en energie-opwekkende car zijn verwerkt, en via biometrie op de telefoon een interface hebben voor hulpdienstcommunicatie, automatische medicijndosering, het "laden en lossen" van stroom, noem maar op. In alle denkbare gevallen moeten de procesflows goed worden doordacht en ingericht, en dat is vanuit de traditionele automatisering, virtualisering en visualisering de afgelopen halve eeuw al geen sinecure gebleken.

  Toch denk ik inderdaad dat we versneld deze kant op moeten, mede in de context van Palmisano's "Decade of Smart". Net als met e-business (sedert 1996 het doel van IBM) kon het gepostuleerde decennium echter wel eens een jaartje of 10 verder liggen dan het huidige. Ik hoor Lou Gerstner indertijd nog mopperen, dat al wat er in de enthousiaste jaren 90 gebeurde, slechts "fireflies before the storm" waren. En nog steeds zien we de gehoopte "perfect storm" nu niet geschieden. De cynische techno-optimist in mij vraagt zich lakoniek af of we niet tegen een limiet aanstormen: de limiet van Protagoras' "menselijke maat".

  Enfin, laten we de "serious gaming mood" er maar in houden ;-) In elk geval weet ik sinds Vancouver vanwege "onze" medailleregen hoe je het beste kan beginnen om Augmented Reality uit te leggen: met de streep op het ijs die de beste prestatie tot dan toe voorstelt. Met name zoiets is "menselijke maat": moeilijk mag het niet zijn, en veel verandering mag het niet brengen. Mobiele lifestyle, business en societal technologie-toepassingen met impact moeten nobrainers zijn.

  In de trits need-nice-fun-crap zullen er aan de need-kant maar een paar nodig zijn. En als we in de context van gezondheid straks smart food, drinks en drugs zullen hebben - zaken die veel meer in de menselijke maat lopen, dan een mobile app - tja, dan zijn we misschien automatisch zo gezond en verantwoord bezig, dat we nooit meer bij een dokter komen. De gamechanger die de smartphone ongetwijfeld nog veel meer gaat worden, zal zich voornamelijk ontwikkelen aan de fun- en crap-kant, en via allerlei vormen van virtuele verleiding zullen we nog meer worden gemanipuleerd en gehackt dan nu al het geval is.

  TAFKAP, the Apparatus Formerly Known As Phone, is nu al de ultieme "avatarisering" via het uitvergrote gedrag, waarmee we ons het liefst en/of het meest adequaat presenteren. Het enige dat we echt nodig hebben, denk ik wel eens, is zo'n rich-media-TAPKAP. De phone/pod/pad/tablet is ons favoriete en meest recessiebestendige speeltje, dat velen onder ons bovendien kennelijk nodig hebben om blij te zijn en te blijven. Geen wonder, want het is par excellence de manifestatie naar buiten toe, n'importe waar je bent (Where Do You Want To Go Today? ;-). Een en ander grijpt dus lekker ineen: prijsdaling en toename van functionaliteit bewijzen dat.

  Onze recessie-economie is daarbij een zegen voor adoptie en doorontwikkeling, zeker als er straks nog meer vaart wordt gemaakt met allerlei vormen van "screen convergence".

  geplaatst op
 • RIM’s Co-CEO & Co-Founder Mike Lazaridis gave his keynote at the Mobile World Conference 2010 and touched on a few key points:

  1. Mr. Lazaridis echoed Peter Rysavy’s research findings that “Operators are likely to find their available spectrum completely consumed in the next three to five years”, ultimately leading to a wireless broadband crunch.
  2. BlackBerry devices scale better with use of data.
  3. Faster running & more reliable applications.
  4. Better Battery life.
  5. When it comes to Applications, what matters is QUALITY not quantity.
  6. Super Apps for BlackBerry. This comes as a loose & possibly the worse marketing term but I think the point & the power behind it is much more important.
  7. Lastly, Mr. Lazaridis said “For every 1 competing smartphone, Network operators can support 3 BlackBerry Browsing Sessions for every 1 competing smartphone browsing session.

  geplaatst op
 • Obsessed with smartphones, oblivious to the here and now

  Physically, Ferrari resides in the Manor Park section of Northwest Washington, but his wife would say he really lives in a digital world, where smartphones are more stimulating to some people than the life unfolding around them.

  You see these tethered souls everywhere: The father joining in an intense Twitter debate at his daughter's dance recital. The woman cracking wise on Facebook while strolling through the mall. The guy on a date reviewing his fish tacos on Yelp. Not to mention drivers staring down instead of through their windshields.

  Physically, they are present. Mentally, they are elsewhere, existing as bits of data pinging between cellphone towers.

  "My wife has physically pulled the thing out of my hands a couple times," said Ferrari, who has been nabbed checking his Twitter feed at, among other places, his in-laws' dining room table. "She says it's like I'm picking my nose in public."

  CHK: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/21/AR2010022104235.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.