Online video vervangt recorder

17 februari 2010, 07:49

Er wordt steeds meer via computers naar televisie gekeken. Maar beleven we online televisie op dezelfde manier als het traditionele huiskamerscherm? Zitten we gezellig met de hele familie, bord boerenkool op schoot, naar de livestreams van de Olympische Winterspelen te kijken? Mediaonderzoeksbureau Nielsen zegt van niet. Nielsen heeft onderzoek gedaan naar het kijkgedrag in de Verenigde Staten. De resultaten laten zien dat de mensen online televisie vooral gebruiken om programma’s op een later tijdstip in te halen of om te kijken wanneer er geen “gewone” televisie bij de hand is. Online televisie wordt dus op dezelfde manier gebruikt als de digitale videorecorder en diensten als TIVO. Wat waren de antwoorden precies?

Eenzame bezigheid

Gezellig is het nog niet, voor het computerscherm. Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan “nooit” of “heel zelden” samen met anderen te kijken:


TV-commercials scoren het best

Traditioneel kijkgedrag werkt ook door in reclame-uitingen rondom online televisie. Nielsen heeft een case study uitgevoerd naar commercials voor voeding en drank. Reclamefilmpjes die van de “gewone” televisie zijn overgenomen, worden beter onthouden en hoger gewaardeerd:

Korreltje zout

Wat moeten we vinden van dit soort resultaten? Ik zou ze met een korreltje zout nemen. Het gaat immers alleen over televisiecontent. Kijkers van video die speciaal voor het web is gemaakt, blijven buiten beeld. Dit verklaart misschien ook de hoge scores van gewone televisiecommercials. Liefhebbers van televisiecontent zullen die al kennen en daardoor beter onthouden. Een WC-Eend onderzoek van het televisie-establishment? Ik ben benieuwd wat jullie ervan zeggen!

Paulus Veltman
speaker | innovator bij Newnataq

Paulus is keynote speaker, trendwatcher, innovation manager en adviseur op het gebied van nieuwe media. Veel mensen kennen hem ook van de gratis Twitterhandleiding die hij al jaren publiceert. Paulus is Amsterdammer en gek op reizen, internetvideo, fotograferen, India en evolutie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!