Online video vervangt recorder

Online video vervangt recorder

Er wordt steeds meer via computers naar televisie gekeken. Maar beleven we online televisie op dezelfde manier als het traditionele huiskamerscherm? Zitten we gezellig met de hele familie, bord boerenkool op schoot, naar de livestreams van de Olympische Winterspelen te kijken? Mediaonderzoeksbureau Nielsen zegt van niet. Nielsen heeft onderzoek gedaan naar het kijkgedrag in de Verenigde Staten. De resultaten laten zien dat de mensen online televisie vooral gebruiken om programma’s op een later tijdstip in te halen of om te kijken wanneer er geen “gewone” televisie bij de hand is. Online televisie wordt dus op dezelfde manier gebruikt als de digitale videorecorder en diensten als TIVO. Wat waren de antwoorden precies?

Eenzame bezigheid

Gezellig is het nog niet, voor het computerscherm. Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan “nooit” of “heel zelden” samen met anderen te kijken:

TV-commercials scoren het best

Traditioneel kijkgedrag werkt ook door in reclame-uitingen rondom online televisie. Nielsen heeft een case study uitgevoerd naar commercials voor voeding en drank.  Reclamefilmpjes die van de “gewone” televisie zijn overgenomen, worden beter onthouden en hoger gewaardeerd:

Korreltje zout

Wat moeten we vinden van dit soort resultaten? Ik zou ze met een korreltje zout nemen. Het gaat immers alleen over televisiecontent. Kijkers van video die speciaal voor het web is gemaakt, blijven buiten beeld. Dit verklaart misschien ook de hoge scores van gewone televisiecommercials. Liefhebbers van televisiecontent zullen die al kennen en daardoor beter onthouden. Een WC-Eend onderzoek van het televisie-establishment? Ik ben benieuwd wat jullie ervan zeggen!


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.