TU Delft: Nederlandse universiteit met eigen iTunes U channel

TU Delft: Nederlandse universiteit met eigen iTunes U channel

De TU Delft presenteerde gisteren op een nuchtere wijze hun eigen iTune U-channel. Na veel gecommuniceer met Apple was er toestemming verkregen voor een echt (live) videokanaal waarbij iedereen (niet alleen TU-studenten) het onderwijs gegeven aan de TU kan mee beleven. Op dit moment is dit kanaal met 200.000 colleges, video’s en podcasts een van de grootste en snelst groeiende bronnen van gratis content op gebied van onderwijs. Meer dan 200 onderwijsinstellingen wereldwijd gebruiken de dienst om hun doelgroep (opnieuw) te bereiken. De unie presenteert het kanaal inclusief mobiele toepassingen en het op termijn kunnen zoeken naar onderdelen van colleges. Alle (live) footage van de colleges vallen onder het CC en zijn voor vrij gebruik beschikbaar. Meer context en een interview met pr-dame Simone de Jong en Internetmanager Rob Speekenbrink van de TU Delft vind je hieronder:

Kennis 2.0 maakt onderwijs toegankelijker en leuker

De TU Delft en de Open Universiteit (OU) stellen via dit Appleplatform hun ollegeopnames, leermiddelen en studiematerialen beschikbaar. Het vrijgeven van videomateriaal door de dienstdoende docent is hierbij een factor. De audio- en videobestanden kan de ontvanger bekijken of beluisteren op Mac, PC, iPod en iPhone.  Afstandsleren 2.0?

Paul Rullmann, lid van het College van Bestuur van de TU Delft, vult aan: “Onze aanwezigheid op iTunes U ligt in het verlengde van onze Open Course Ware activiteiten, waarin we, met de OU, al jaren voorop lopen. Met het ontsluiten van onze colleges en lezingen dragen we, naast het gemak voor onze eigen studenten, bij aan de kennisontwikkeling van de maatschappij. Het is een van de kerntaken van een universiteit.” 

U channel ook via de mobiel te bekijken

Onderwijs via pod- of vodcast is voor de nieuwe generatie studenten een bijkomend meedium. Paul Rullmann, TU Delft: “De ervaring leert dat studenten de colleges die ze kunnen terugkijken, vooral als naslagwerk gebruiken. Op die manier kunnen ze zich tijdens het daadwerkelijke college concentreren op wat er gezegd wordt en hoeven ze niet druk mee te schrijven. Bovendien blijft fysiek aanwezig zijn nuttig (omdat je dan vragen kunt stellen) en leuk (vanwege de contacten met medestudenten en docenten).”  TU Delft is op iTunes U te vinden via http://itunesu.tudelft.nl.

Is persoonlijk onderwijs nu passé?  Komt alles live? Waarom een U channel? Met welk doel? Een interview met de PR-vrouw Simone de Jong en Internetmanager Rob Speekenbrink op de TU Delft.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Onze universiteit werkt samen met Durban University of Technology. In 2021 hebben we een plan om een portaal te creëren waar studenten kunnen genieten van hun zomerprojecten. We willen iTunes U gebruiken.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.