Boekrecensie: Mood Management (Susanne Piët)

2 februari 2010, 06:42

Susanne Piët studeerde Nederlands en psychologie en specialiseerde zich in sociale psychologie en massacommunicatie. Zij werkte in de journalistiek en doceerde aan de UvA en de Erasmus Universiteit. Met haar eigen communicatieadviesbureau adviseert ze bedrijfsleven en overheid over communicatie, beleving en denken over de toekomst. Emotiemanagement, De Emotiemarkt, Het Groot Communicatie Denkboek, De Emocode en Waar ik loop schijnt de zon zijn ook boeken van haar hand. Mood Management gaat volgens de ondertitel over stemming maken, sturen en beheersen. Als relevantie voor een boek hierover voert Piët een combinatie van de volgende factoren op: de recente democratische en globale beschikbaarheid van media die je aansluiten op informatie als internet, de marktbrede verheerlijking van het belang van beleving en de publiekelijke toe-eigening van het leven van iconen. Piët schetst hoe bekende rampen de stemming hebben bepaald, denk aan Koninginnedag 2009 en de moord op Theo van Gogh.

De herkomst, eigenschappen en het effect van stemming komen aan bod en ze introduceert vier belevingsniveaus: van sensatie van de zintuigen naar emoties, dan gevoelens en tot slot stemmingen. Het onderscheid wordt onder meer verduidelijkt door een uitleg over de werking van de hersenen. In een moodmodel zijn drie pijlers voor stemming inzichtelijk gemaakt; hoe stemming motiveert of juist tegenhoudt en ook wanneer en hoe. Het afsluitende hoofdstuk schetst de stemmingen door de jaren en in de nabije toekomst.

Mood Management

Susanne Piët

Pearson Education 2009

223 pagina’s

ISBN 9789043019125

Mijke Post (35) is docent aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding Communicatie. Daar geeft ze vakken als monitoring, PR, kennismanagement en communicatieplanning. Ze begeleidt studenten in hun studie, bij stages, projecten en afstuderen. Haar studenten wonnen de publieksprijs bij de PR Talentenjacht van Van Hulzen in 2008. Daarnaast doet ze de opleiding Competentiegericht Coachen als onderdeel van de Master Organisatiecoach. Naast haar functie als docent schrijft ze recensies voor MarketingTribune over vakliteratuur. Namens de redactie zit ze in de jury van de PIM-marketingliteratuurprijs. Vóór het onderwijs werkte zij bij interactief reclamebureau Qi.

Categorie

9 Reacties

  Jeroen Rozeboom

  Mijke,

  Kan je aangeven of je dit een goed boek vindt en waarom?

  Is dit boek de moeite van het lezen waard?


  3 februari 2010 om 10:19
  mijke

  ik vind het een goed boek omdat het helder aangeeft waarom we mood managen als marketeers, hoe we dat doen en omdat ik het heel compleet vindt qua theorie en case. of het het moet lezen hangt af van wat je in het dagelijks leven doet, maar ik, die niet dagelijks evenementen organiseert en lesgeef in communicatievakken, vind het de moeite waard om te weten dat dit boek geschreven is en ik vind het ook belangrijk om de verschillende aspecten van belevenismarketing te kennen, de status quo. kun je hier wat mee jeroen?


  3 februari 2010 om 10:52
  jeroen rozeboom

  Zeker weten!

  Daar was ik naar op zoek.

  Hartelijk dank!


  4 februari 2010 om 15:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!