Wat zijn de belangrijkste momenten in de Nederlandse internet geschiedenis?

24 januari 2010, 15:56

In juni 2010 worden voor de veertiende keer in New York de jaarlijkse Webby Awards uitgereikt in meer dan honderd categorieën. Niet alleen wordt er binnenkort bekend gemaakt wie er aan de haal gaat met een prestigieuze Webby Award en People’s Voice Award, ook komen we te weten welk moment wordt verkozen als belangrijkste mijlpaal in tien jaar internetgeschiedenis. De organisatie nomineerde hiervoor in november 2009 de tien markantste internetgebeurtenissen van het afgelopen decennium. Van de lancering van Wikipedia in 2001 tot de online presidentscampagne van Barack Obama in 2009.

Op globaal niveau weet eenieder makkelijk nog een tiental voorbeelden te noemen, die internet geschiedenis hebben geschreven. Maar hoe zit het eigenlijk met de belangrijkste internet momenten in Nederland van de afgelopen tien jaar of verder terug in de tijd. Anders gezegd: hoe ziet de internet canon van Nederland eruit? NRC Next deed in 2006 al een voorzet. En ook Mark de Bruin.

Ongetwijfeld schieten er nu meteen diverse gedenkwaardige momenten in ieders gedachten: De eerste .nl domeinnaam in 1986, de oprichting van de SIDN in 1996, de ondergang van World Online in 2000, de start van Funda.nl in 2001, ilse.nl, die verliest van Google in 2002, de oprichting van Geenstijl.nl in 2003, de lancering van Hyves en de overname van Marktplaats.nl door eBay in 2004, de ontdekking van Esmee Denters op YouTube in 2006, het vallen van het doek voor Talpa/PCM’s Skoeps in 2008 en de Schiphol vliegtuigcrash via Twitter in 2009.

Welk belangrijk internet moment in Nederland mag er volgens jou niet ontbreken in het overzicht van de Nederlandse historie van het internet? Zie ook concept Canon Nederlands internet in Google Spreadsheet (door iedereen te editen zonder inloggen) of bekijk overzicht hier op Marketingfacts.

Een overzicht: (suggesties? Voeg hier toe)

Paul van Veenendaal
Digital Marketeer bij NPB Media

All-round marketing professional met 20 jaar werkervaring bij o.a. NPB Media, Iris Amsterdam, Starcom, Ogilvy, GroupM, Onetomarket. Volg mij op http://www.twitter.com/yizmo

Categorie
Tags

15 Reacties

  Hermaniak

  De komst van gratis internet in ’99 door wish.nl


  24 januari 2010 om 17:24
  DannyK22

  Ook al is het een Amerikaans product moet de iPhone hier ook wel tussen. Bij de officiele start in 2008 van de iPhone 3Gs kwam het mobiele internet van de grond


  24 januari 2010 om 17:49
  Huub van der Put

  Mijn eerste inbelverbinding bij de VPRO en DDS.


  24 januari 2010 om 18:04
  Niek van der Donk

  Deze lijst doet mij denken aan de tweede wereldoorlog in de Amerikaanse geschiedschrijving. Die begint niet in september 1939 maar in december 1941. De tijdslijn begint hier te lopen in 2000 op het moment dat SIDN al vier jaar bestond.

  Ik heb, toen ik studeerde, rond 1994 de overgang meegemaakt van Gopher (text based internet) naar Mosaic, de voorloper van Netscape. Op dat moment zaten er alleen een paar Nederlandse universiteiten met een website op internet. Surfnet bracht een tijdschrift uit waarin steeds de nieuwe websites werden genoemd. (Zou je nu eens moeten proberen). Alle Europese websites pasten op één webpagina.

  Ik zou dus in elk geval zeggen de oprichting van Surfnet (1988) en SIDN (1996).


  24 januari 2010 om 18:08
  chi666

  Ik denk dat de verkoop van V3 (come.to en go.to domeinnamen) ook een plaatjes hierin behoort te krijgen. Net als de oprichting van bellen.com, waarmee Ben Woldring liet zien dat leeftijd niet per sé van belang is bij online succes.

  Misschien echter nog wel het meest belangrijke nieuws van Nederlandse bodem, maar goed bewaard geheim, is dat Cassa Rosso (Amsterdamse erotische theater) als één van de eerste live ging streamen (zeg met een 33k6 modem dus 1 plaatje per minuut). Dat was nog ergens eind jaren ’90. Die hebben later de credit card maatschappijen in Nederland overtuigd internet betalingen te accepteren omdat de bandbreedte rekening veel te hoog werd het gratis te doen. Daarmee is online adult entertainment geboren en Nederland liep daarmee toen behoorlijk voorop.


  24 januari 2010 om 18:37
  Paul van Veenendaal

  @ Mark de Bruin: Wanneer is 9292ov.nl van start gegaan?


  24 januari 2010 om 18:43
  Paul van Veenendaal

  @Hermaniak dan ken je vast ook 12move, TMFweb, Het Net en Zonnet nog wel 😉


  24 januari 2010 om 19:10
  Andrei Westerink

  Wat wel grappig is dat er maar één naam van een persoon genoemd wordt in het lijstje als bijdrager aan het internet van Nederland..

  2007 Marco Derksen directeur IAB Nederland

  De Page, Brin, Jobs, etc. van Nederland?? Beetje jammer deze vorm van zelfverheerlijking hier op MF maar ook wel weer eentje die een glimlach tovert dus ik beschouw het als een toevalligheidje ;-).


  25 januari 2010 om 06:49
  media

  @Andrei: had nog niet eens gezien dat ik in het lijstje stond 😉 Maar je hebt het lijstje wellicht te snel gelezen, er staan veel meer personen in het lijstje waaronder Igor Beuker, mijn voorganger bij het IAB, en Esmee Denters. Maar mee eens dat er meer personen in thuis horen. Kom maar op met je voorstel dus!

  Laat ik zelf beginnen:

  Francisco van Jole, Michiel Frackers, Maurice de Hond, Ben Tiggelaar en meer recent Jim Stolze die TED naar Nederland haalde, Boris en kornuiten die The Next Web hebben gelanceerd, de mensen achter Layar, Hyves en eBuddy.


  25 januari 2010 om 07:01
  Andrei Westerink

  @Marco: Het was ook meer als knipoog bedoeld en als je beter kijkt dan zie je ook dat de titel verwijst naar een gelijke titel van blogpost Marketing Facts. Het artikel gaat over de belangrijkste momenten maar een vervolgartikel over wie zijn de belangrijkste pioniers in de Nederlandse internet geschiedenis is duidelijk in de maak!

  Daarbij denk ik voornamelijk aan diegenen die internet toegankelijk hebben gemaakt voor de grote markt zoals de contentverzorgers (bloggers zoals Marketing Facts), de applicanten (o.a. Hyves) en de marketeers (o.a. SEM bureau’s) maar ook de visionairs en investeerders.

  Kortom een grote en interessante groep ;-).


  25 januari 2010 om 07:19
  chi666

  Geen idee meer wanneer het speelde, maar de rechtzaak die kranten.com won van PCM was toch ook een landmark moment?

  En de start van Cam@home misschien ook wel. Met 1 plaatje per minuut een inkijkje in het leven van Corrie en Rikkert 🙂


  25 januari 2010 om 07:26
  Jacoby

  So true M.B.P. Our pecptersive or our thinking shade all that is in our hearts and what we do. So if we change our perspective things look a whole lot better.So glad you could stop by today!


  12 juli 2016 om 01:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!