Big Improvement Day 2010

23 januari 2010, 08:21

Afgelopen dinsdag heb ik, op uitnodiging van Assistant2, BID (Big Improvement Day) mogen bijwonen in de RAI Amsterdam. Een inspirerende dag georganiseerd door Winkelman en van Hessen, vol met presentaties, interviews en optredens. De kwaliteit van de presentaties was wel wat wisselend. Er waren uitschieters beide kanten op. Loek Hermans van MKB Nederland trapte de dag af met een betoog over de kracht van het MKB, ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid (video van FunnelVision), gevolgd door John Fentener van Vlissingen vanuit Zuid-Afrika op het scherm (video van OpenDictator). John prees het familiebedrijf en kwam met voorstellen om het ondernemersschap te bevorderen: geen vennootschapsbelasting in eerste 10 jaar na oprichting bedrijf (mits dit geherinvesteerd wordt in het bedrijf), geen successierechten (kan doodsteek zijn voor familiebedrijven). Dat kan bekostigd worden door besparingen op: Europese bijdrage, terugtrekking (voor het grootste deel) uit afganistan, ontwikkelingshulp met 1/5 terugdringen, ambassades samenvoegen in delen van de wereld, omdat hun toegevoegde waarde afneemt doordat men makkelijker reist en communiceert en als laatste het samenvoegen van ministeries van Landbouw en Economische zaken. Later kwam Bernard Wientjes daar nog even op terug (video van FunnelVision).

Survival of the happiest

De presentaties van Tex Gunning (Akzo-Nobel) over ‘Leadership and Change’ en vooral Leen Zevenbergen ‘The survival of the happiest’ waren zeer inspirerend in het eerste deel van de dag. Leen is een briljant en humoristisch spreker. Hopelijk komt die presentatie nog ergens online om terug te zien. Leen gaf aan dat het gevoel van geluk heel bepalend kan zijn in het succes van ondernemingen en aan de hand van eigen ervaringen illustreerde hij dat. Als de video online komt, zal ik hem vanuit dit blogbericht linken.

Het vraaggesprek van Annemarie van Gaal (‘tot mijn 35ste werkte ik nog met een huishoudboekje’) met drie jonge ondernemers was ook interessant; Philip Hess (stormbestendige paraplu’s), Danny Mekic’ (domeinbalie) en Bernd Damme (zonnebrillenshop Eye-wear) werden gevraagd naar hun ervaringen, hoe ze de business runnen, hoe ze dat combineren met school of opleiding en wat hun toekomstplannen zijn.

Laat je niet leiden door beperkingen

Na de lunch was vooral het eerste deel erg leuk door de presentatie van de maffe blinde blanke Zimbabwaan Miles Hilton-Barber die aangaf dat je je niet moet laten leiden door je beperkingen, maar door je dromen. Zoals gezegd is hij blind, maar dat weerhoudt hem er niet van om te vliegen in ultralightvliegtuigen en straaljagers, woestijnen rennend over te steken, wrak duiken of expedities naar de zuidpool te ondernemen. Hij brengt dat ook nog eens op een erg leuke manier met af een toe een drukke piepstem als hij over de penibele situaties rept.

Doodsbedreigingen om uitvinding

Ook de presentatie van Ruud Koonstra (zie onderstaande video) over dat duurzaam ondernemen wel degelijk succesvol kan was interessant. Uiteraard vertelde hij over de LED-lamp, maar bij een verhaal over een conspiracy theory over een medicinale creme of zalf, moest ik erg aan Roel Pieper denken die ooit een avontuur had met een man die iets revolutionairs had uitgevonden op het gebied van video, dat hij angstvallig geheim hield en voor lancering dood aangetroffen werd en zijn geheimen mee het graf in nam. Zoiets heeft Ruud meegemaakt met een man die een stof had uitgevonden waarmee allerlei soorten weefsel van de huid en ogen snel konden herstellen. Voorbeelden waren brandwonden die al een jaar open bleven en met deze stof (zalf/creme) dichtgroeiden zonder littekens en mensen die blind waren het zicht weer terugkregen. Hij kreeg niets voor elkaar in de medische wereld door, zo vermoedt Ruud, de pharmaceutische industrie die de artsen zwaar betaald voor het voorschrijven van verzachtende middelen die gebruikt moeten blijven worden. Deze hersteller zou dus slecht zijn voor de inkomsten van zowel de arts als de omzet voor de pharmaceutische industrie. De man wilde uiteindelijk niet meedoen aan de aanvraag voor een licentie om dit op de markt te brengen vanwege doodsbedreigingen. Later, na flink aandringen, wilde hij wel medoen om niet veel later dood in de garage te zijn gevonden. Eerst dacht men zelfmoord, nu onderzoekt men moord… Bizar verhaal.

Ruud Koornstra (Tendris) – Big Improvement Day (BID) 2010 from OpenDictator on Vimeo.

De hoogtepunten van het laatste deel van de dag waren Bettine Vriesekoop over China, tafeltennis en toekomst van ondernemen in China en hoe zich dat verhoudt tot Nederlands ondernemerschap en Jan Kees de Jager die even opsomde hoe hij probeert het ondernemersklimaat te verbeteren vanuit zijn positie; dat was een flinke waslijst met prima punten!

De Awards

Aan het einde van de dag werden ook de winnaars van de verschillende awards bekend gemaakt: LEF Award, voor de ondernemer met het meeste lef ging naar Marco Borsato (die ook nog even acte de presence gaf). De ID Award, voor de ondernemer met het beste idee was voor Ruud Koonstra en Jan Kees de Jager kon de 3e Dinsdag Award, voor de meest ondernemende overheidsfunctionaris/politicus in ontvangst nemen. De BID Award, voor de beste ondernemer ging naar Reinout Oerlemans die op video zich verontschuldigde er niet bij te zijn, vanwege de vele voorbereidingen ivm de Haïti-uitzendingen die door Eyeworks verzorgd worden.

De enige staande ovatie ging echter naar sneldichteres Dominique Engers voor ‘Notulen op rijm – Lachen om onszelf’. Ik had haar al eens meegemaakt bij Speld in Hooiberg (search engine marketing congres). Heel erg leuk en super knap gedaan! Aanrader voor dit soort congresdagen.

Roel Schiefelbusch
Managing Partner bij Mangrove

Roel Schiefelbusch is managing partner bij full service internetbureau Mangrove.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Geraldine

    Thanky Thanky for all this good inmrafotion!


    8 juli 2015 om 05:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!