Google tegen China: Einde censuur of we gaan weg uit China

Google tegen China: Einde censuur of we gaan weg uit China

Sinds Google in 2006 een Chinese versie van haar zoekmachine lanceerde was er al veel discussie over. Vanwege de wetgeving in het communistische land moest het haar zoekresultaten censureren door sites die de regering niet bevallen te verwijderen.

Vandaag maakt Google bekent daar niet meer aan mee te werken en te stoppen met het censureren van zoekresultaten. De aanleiding is een gerichte cyber aanval op de servers van o.a. Google vanuit China die gericht was op het verkrijgen van toegang tot de gmail accounts van een aantal mensenrechtenactivisten.

De aankomende weken gaat Google in gesprek met de Chinese regering over hoe de zoekmachine, binnen de wet, zonder censuur verder kan. Als dat al kan. De vraag is nu: Gaat de Chinese regering buigen? Of gaat Google haar activiteiten in China stopzetten?

Google verkeert al sinds ze in China begonnen in een lastige situatie omdat hun mantra “Don’t be evil” natuurlijk niet echt overtuigend overkomt als je bij zoekopdrachten naar de revolutie die ene foto van die man voor die tank weglaat. Maar China is in financieel opzicht natuurlijk een bijzonder interessante groeimarkt.
Dat Google het een lastig besluit vind blijkt duidelijk uit de volgende quotes:

These attacks and the surveillance they have uncovered—combined with the attempts over the past year to further limit free speech on the web—have led us to conclude that we should review the feasibility of our business operations in China. We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.

En:

The decision to review our business operations in China has been incredibly hard, and we know that it will have potentially far-reaching consequences. We want to make clear that this move was driven by our executives in the United States, without the knowledge or involvement of our employees in China who have worked incredibly hard to make Google.cn the success it is today. We are committed to working responsibly to resolve the very difficult issues raised.

Verder lezen, Google stopt met censuur in China

Op het Google Blog kun je de rest van de verklaring van Google en wat uitleg over de achtergrond van de cyber aanval lezen

Op SearchEngineLand hebben ze al een flinke review staan over het nieuws.

Slimme zet van Google?

Nou is natuurlijk de grote vraag of dit een slimme zet is van Google. Dat het een lastige keuze is ligt voor de hand. De aandeelhouders zullen voornamelijk vanuit financieel oogpunt naar de situatie kijken. En vanuit dat oogpunt is het niet slim om een groeimarkt als China te laten liggen.

Maar zouden Larry en Sergei lekker slapen als ze weten dat hun zoekmachine meewerkt aan het in stand houden van een dictatuur. En dat die zelfde dictatuur zelfs via hun servers probeert aan informatie van/ over mensenrechtenactivisten te komen?

De vraag is of ze met deze zet een bijdrage leveren aan de situatie in China. Het zou best kunnen dat de regering niet buigt en Google dus met hangende pootjes haar activiteiten in dit land moet stopzetten. En als dat gebeurt, kunnen de mensen in China dan makkelijker bij informatie?

Een ding is zeker: Ze hebben wel ballen bij Google!


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Inderdaad. Ik vind het wel knap van ze dat ze zo'n duidelijk statement geven nu. Ik snap ook niet hoe China in deze tijd van informatie samenleving nog denkt informatie geheim te kunnen houden en zichzelf te beschermen. Privacy wordt overal minder, ook voor machthebbenden, dat snappen ze alleen zelf nog niet. Tijd dus dat China inderdaad een schop onder de kont krijgt. Voor Google is het wel ff afwachten geblazen wat er nu gaat gebeuren denk ik, straks hebben we weer een USA vs China ruzie.

  geplaatst op
 • Hillary Clinton heeft zojuist namens de regering van de VS een statement uitgegeven naar aanleiding van Google's aanvaring met China:

  We have been briefed by Google on these allegations, which raise very serious concerns and questions. We look to the Chinese government for an explanation. The ability to operate with confidence in cyberspace is critical in a modern society and economy. I will be giving an address next week on the centrality of internet freedom in the 21st century, and we will have further comment on this matter as the facts become clear.

  Bron: http://www.state.gov/secretary/rm/2010/01/135105.htm

  Het lijkt er steeds meer op dat dit een aanvaring tussen de VS en China wordt...

  geplaatst op
 • Eindelijk begint het "don't be evil" slogan concreet te worden.

  Geweldige zet die hopelijk gevolg krijgt. Tijd voor corporate resposibility.

  geplaatst op
 • Als Google echt "ballen" had, waren ze in 2006 nooit akkoord gegaan met de gecensureerde versie van hun zoekmachine...

  Wellicht zijn ze nu, 4 jaar later, wel dusdanig van omvang - en hebben ze aanzienlijk betere relaties met de regering in de VS! - dat ze dit statement nu wel aandurven. Want dit is vast niet de eerste keer dat een vergelijkbaar voorval plaatsvindt.

  Maar hoe dan ook, beter laat dan nooit, dit is een zeer, zeer belangrijke stap van Google die hopelijk een aanzienlijke vooruitgang oplevert in informatievrijheid. En ik hoop van harte dat Google nu wel bij het standpunt blijft: geen censuur of vertrekken uit China. Hulde in ieder geval voor het initiatief!

  geplaatst op
 • Ik denk dat dit juist een stap terug is in de informatievrijheid. Baidu -de concurrent van Google in China, en marktleider- is veel meer gecensureerd dan Google. De meeste Chinezen die ik vandaag gesproken heb, met name white collar workers, waren geschokt dat Google weggaat uit China. Ze vonden het een domme stap omdat Google nu helemaal geen invloed meer uit kan oefenen.

  En over de vraag of Google wel of niet weggaat: ze hebben geen keus meer nu ze de Chinese regering voor het blok gezet hebben. In China kun je dit soort dingen nu eenmaal niet via de media spelen, dat had Google ondertussen toch wel moeten weten. Die onderhandelingen die Google denkt te gaan voeren met de overheid die komen er volgens mij niet meer.

  geplaatst op
 • Search Engine Land geeft een mooi overzicht van de reacties van een aantal China kenners en andere betrokkenen: Google’s China Gambit: Day Two Reaction

  geplaatst op
 • @Marc
  Interessant inzicht, niet in de laatste plaats omdat je al jaren in China woont en werkt (in de online industrie).

  Wellicht ben ik te naïef en te positief ingesteld dat ik hoop dat dit tot meer informatievrijheid leidt.
  Aan de andere kant bekruipt me inderdaad het gevoel dat de onderhandelingen wellicht al stuk zijn gelopen, de keuze gemaakt is en dat er een PR-draai aan wordt gegeven voor het creëren van goodwill.

  Laten we hopen dat er toch nog een kans is dat Google blijft. Want Baidu is inderdaad geen beter alternatief waar het gaat om informatievrijheid...

  geplaatst op
 • Nederland kijkt nu met NAVO naar extra maatregelen voor cyberverdediging naar aanleiding van de aanvaring tussen China en Google. Dat zegt Maxime Verhagen tegen Emerce in deze twee tweets:

  http://twitter.com/MaximeVerhagen/status/7742797038
  Aanval vanuit China op google haaks op het NL beleid dat vrijheid van meningsuiting en mensenrechtenverdedigers voorop zet.

  http://twitter.com/MaximeVerhagen/status/7746744604
  NL kijkt samen met onze bondgenoten in de navo nu speciaal naar cyberverdediging.

  geplaatst op
 • Het Witte huis staat nu officieel achter Google. Dus nu is het daadwerkelijk een politieke rel tussen de VS en China.
  http://www.reuters.com/article/idUSTRE60D5D920100114?type=politicsNews

  The White House backs Google's decision to no longer support China's censoring of searches that happen on the Google platform, White House spokesman Robert Gibbs said.

  Asked whether the issue would cloud U.S.-China relations, Gibbs told reporters President Barack Obama had strong beliefs about the universal rights of men and women worldwide which would not be "carved out" for certain countries.

  geplaatst op
 • China blokkeert nu de toegang tot Traffic4u.nl! haha. Het moet niet gekker worden ;-)

  Geen idee hoe ze aan deze lijst komen, maar hier staat een lijst met door China geblokkeerde sites en zoektermen:
  http://ceoworld.biz/ceo/2010/01/15/a-review-on-china-online-internet-censorship-banned-websites-and-search-tearms
  Daar vind je natuurlijk een hoop nieuwssites, nu.nl, BBC, geenstijl, reuters enz. Maar ook http://www.traffic4u.nl.

  Best gek eigenlijk, ik weet niet of het met bovenstaande post te maken heeft, maar die staat alleen op marketingfacts, niet op http://blog.traffic4u.nl En Marketingfacts staat nog niet op de lijst.

  geplaatst op
 • @Remi Ik vraag me ook af hoe ze aan die lijst komen, want vrijwel alle domeinnamen die erop staan werken in China gewoon en ook de zoektermen leveren geen problemen op (heb er net 5 uitgeprobeerd die allemaal werkten). Traffic4u.nl is niet geblokkeerd, en ook de andere sites die je noemt niet (nu.nl, bbc, geenstijl, reuters).

  geplaatst op
 • Inmiddels zijn we er achter waar die lijst vandaan komt. Er was een online tool waarmee je kon checken of een site geblokkeerd is in China. Die tool is echter, wegens te veel aanvragen, offline.
  Alleen ze lieten blijkbaar de laatste zoveel gecheckde sites in een lijst zien.

  Alleen het is compleet onduidelijk hoe die tool werkt, of dat betrouwbaar is, enz. Het lijkt dus allemaal wel mee te vallen.

  En China is toch niet echt de doelgroep ;-)

  geplaatst op
 • @Remi en anderen: een oproep tot crowd sourcing. Hoe kunnen we internet inzetten voor persvrijheid in China? Dit klinkt natuurlijk naïef maar in de aanloop naar WOII deed ook niemand iets tegen Hitler Duitsland. Er waren zelfs olympische spelen (he dat komt bekend me voor). Het is natuurlijk ontzettend eng dat een dictatuur als China vanuit een communistisch kapitalistisch model binnen 10 jaar de machtigste op aarde is en ons allen overvleugeld. Ik denk niet dat China via oorlog haar wil zal opleggen maar via economische macht. Misschien schrikken de white colour werkers uit China zelf van het op hande zijnde vertrek van Google en zien ze dat er iets goed fout is in hun land na jaren in slaap gesust te zijn door de verslaving van de groei. Een land waarin het bloedbad op het plein allang weer vergeten is, een land met ongehoorde staatscontrole op het hele leven. Natuurlijk lekker praten van buiten af. En misschien leidt die economische ontwikkeling wel tot betere mensenrechten, wie zal het zeggen. Maar China is niet voor niks erg bang voor de kracht van Internet. Informatie is macht en vrijheid. Dus hoe kunnen wij vanuit het 'vrije' westen mensenrechten via internet bevorderen. De wereld is zo klein geworden maar we doen niks. Wie heeft ideeën? Iets ludieks? Iets ICT achtigs, een vrijhaven voor Chinezen, virtuele ontvluchting van dictatuur? Sociale media, sneeuwbal via Twitter. Post ze hier of mail ze. Als marketeers hebben we zoveel kracht die we niet gebruiken. Yes we can!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.