Uit onderzoek van Currence blijkt dat zo’n vier procent van alle webwinkels klanten extra laat betalen wanneer zij met iDEAL willen betalen. Het gaat om bedragen die meestal variëren van vijftig cent tot een euro per bestelling. Currence, beheerder van diverse betaalproducten waaronder iDEAL, is van mening dat de online betaalwijze gratis beschikbaar zou moeten zijn.
Ook de Consumentenbond vindt dat klanten die met iDEAL willen betalen niet mogen opdraaien voor extra kosten. De bond maakt de vergelijking met de detailhandel, waar is afgesproken dat voor pinnen geen kosten in rekening worden gebracht aan de klant. Maar gaat deze vergelijking wel op?
Feit is dat klanten links- of rechtsom zullen moeten betalen voor het gebruik van iDEAL. De webwinkel moet immers voor deze transacties steeds een klein bedrag afdragen aan de bank. Een grote meerderheid van de webshops berekent geen extra kosten voor iDEAL en haalt deze kosten uit de winstmarge. Op deze manier worden de totale kosten voor online betalingen uitgesmeerd over alle klanten, wat een eerlijke oplossing lijkt.
De extra kosten die de overige vier procent berekent aan klanten komen redelijk overeen met de kosten die zij per transactie moeten maken. Zeker voor webshops die relatief kleine bedragen per order hebben lijkt een aparte heffing voor iDEAL een interessante optie om met scherpe marges te kunnen werken. Dit heeft wel als nadeel dat je klanten met extra kosten confronteert in de winkelwagen, wat nadelig kan uitwerken op de conversie.
Is de vergelijking die de Consumentenbond maakt met pinnen eigenlijk wel terecht? Als we naar de transactiekosten kijken die banken vragen voor pinbetalingen en iDEAL-transacties, dan vind ik het niet zo gek dat een deel van de webwinkeliers met een toeslag werkt. In de afbeelding hieronder heb ik deze kosten bij een tweetal banken naast elkaar gezegd. De verschillen lopen bij meer transacties nog verder op.

Om webshops te prikkelen te stoppen met het in rekening brengen van kosten voor iDEAL-betalingen is het belangrijk dat de banken hun tarieven verlagen. Dit maakt de online betaalwijze ook interessanter voor webwinkels die momenteel nog geen iDEAL aanbieden.