Crowdsourcing tijdens derde TweetBanket van Aegon Bank

Crowdsourcing tijdens derde TweetBanket van Aegon Bank
{title}

Als organisatie kun je wel heel hard roepen, ‘‘we móéten iets doen met social media en twitter”. Je kunt het ook gewoon doen. Actie! Het mooiste voorbeeld van een nogal traditionele onderneming die social media op innovatieve wijze inzet, is Aegon Bank (zie eerder bericht over twittercare van Aegon). Een bankverzekeraar nota bene! Wat ooit begon als een experiment, is nu uitgegroeid tot een terugkerend event met het Aegon TweetBanket.

Donderdag 19 november tussen 12:00 en 13:00 uur organiseert Aegon alweer z’n derde Aegon TweetBanket. In de aanloop daartoe interviewde ik Claudia den Braber, senior communicatie adviseur bij Aegon, en Piet van den Boer, online marketeer. Deze tweeps (beiden zijn enthousiast gebruiker van de microblogdienst, zie ook het filmpje) zijn vanuit het social mediateam van Aegon medeverantwoordelijk voor deze nieuwe media-initiatieven bij de bankverzekeraar. Geinige naam trouwens,  TweetBanket.

Sociale wijze van communiceren

Mooi om te zien is hoe de modus operandi langzaam transformeert naar een steeds socialere wijze van communiceren. Allereerst begon Aegon met volgen op Twitter, daarna ging men zenden, vervolgens converseren en met de nieuwste Tweetbanket is de doelstelling ontvangen: “Via een poll op de site http://www.aegonbank.nl hebben klanten het onderwerp, de ideale financiële dienstverlener, van dit AEGON TweetBanket bepaald. AEGON Bank gaat samen met twitteraars op zoek naar de eigenschappen en kwaliteiten die een financiële dienstverlener moet bezitten om ideaal genoemd te worden.”

{title}

Vragen beantwoorden

@AegonBank stelt zich open door vragen en opmerkingen te ontvangen. De bankverzekeraar zal daar weer zo open en eerlijk mogelijk antwoord op proberen te geven. Niet in marketingjargon, want dat is niet de bedoeling van Twitter, zegt Claudia ook in het filmpje. “Nu draait AEGON Bank de rollen om, want dit is een onderwerp waar AEGON Bank de antwoorden niet op heeft. Wat ideaal is wordt immers bepaald door de wensen van de consument. Er is dus een belangrijke rol voor de twitteraars weggelegd tijdens dit AEGON TweetBanket.” Dat heet in de volksmond crowdsourcing, dacht ik zo.

Samensmelting communicatie en marketing

De eerste twee minuten van bovenstaande video gaan puur alleen over TweetBanket. Aan het einde vertellen Claudia en Piet over de – in mijn ogen opmerkelijke – samensmelting tussen de afdelingen communicatie en marketing. Beide werken nauw samen op social mediagebied. Dat zouden meer bedrijven moeten doen. En een nieuwtje dat niet op video staat: Aegon gaat een paar medewerkers, doorgaans verantwoordelijk voor chatten met consumenten, opleiden tot een heus twittercareteam. Slimme zet.

Foto’s: copyright Aegon Bank, boven links Jan Driessen, rechts @wout.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Goed initiatief! Onder verzekeraars lijkt mij dit inderdaad innovatief. Het is voor een grote organisatie erg moeilijk om de communicatie naar buiten open, authentiek en snel in te zetten. Zie ook mijn blogpost over Achmea hierover op DC:

    http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/18062

    Uit de vele reacties vanuit Achmea op de post kun je goed lezen wat de status is van social media inzet en gebruik binnen de Achmea bedrijven

    geplaatst op
  • Tijdens het Tweetbanket hebben we een poll online gezet: http://twtpoll.com/r/umom64

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.