Zorgpersoneel zoekt baan via OsiraGroep.nl

6 november 2009, 07:42

Respondenten die online op zoek gaan naar een nieuwe baan in de zorg, doen dit het bij voorkeur via OsiraGroep.nl. Dit blijkt uit de Web Performance Scan uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau WUA!. De website van OsiraGroep is op vier van de tien elementen de beste en weet daarmee de werkzoekenden voor zich te winnen. De concurrerende websites zitten elkaar op de hielen en staan qua webprestatie niet ver van elkaar af.

{title}

Werken in de zorg

Werknemers in de zorg zijn volgens onderzoek positief over de inhoud van hun werk, maar zijn negatief over het salaris, de hoge werkdruk en de beperkte doorgroeimogelijkheden. Dit kan rede zijn om eens rond te gaan kijken naar een nieuwe baan. Het internet is hierbij niet meer weg te denken. De eerste stap naar nieuw werk wordt vanachter de computer gezet, wanneer men zich op internet begint te oriënteren.

In dit onderzoek zijn de respondenten, allen in de zorg werkzaam (geweest ), aan de hand van de volgende case het internet opgegaan: ‘Je bent op zoek naar een nieuwe baan in de zorg. Ga op het internet op zoek naar een baan in de zorg branche.’ De veertig respondenten hebben 100 websites bezocht en dit heeft geresulteerd in 223 individuele beoordelingen.

Viervoudig winnaar

De website van OsiraGroep, een Amsterdamse zorgorganisatie, heeft met een 5.7 de beste Web Performance Score gehaald. Op vier van de tien deelscores- kwaliteit, voorkeur, gebruiksvriendelijkheid en informatiewaarde- is de site de beste en behaalt daarmee ook in de totale Web Performance Scan de eerste plaats. De homepage van Osiragroep.nl is volgens de respondenten uitnodigend en ook de rest van de site beschrijven zij als uitgebreid en overzichtelijk.

Regio bepaalt zoektocht

De derde plaats is eveneens voor een Amsterdamse zorginstelling, namelijk Cordaan.nl. In totaal zijn vijftien websites in de Web Performance Score opgenomen, waarvan vijf specifiek actief in de regio Amsterdam zijn. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de respondenten op zoek zijn gegaan naar werk in de regio.

MedicareJobs.nl beste vindbaarheid

Het zijn niet alleen websites van lokale zorginstellingen die naar voren komen. De beoordeelde websites zijn in drie categorieën te verdelen, namelijk landelijk opererende vacaturebanken, vacaturesites gericht op banen in de zorg(zowel landelijk als regionaal) en websites direct van een zorginstelling. MedicareJobs.nl is een landelijke zorg vacaturewebsite en doet met de tweede plaats niet onder aan de websites van regionale zorginstanties. De website is door de meeste respondenten gevonden en scoort daarmee het beste op vindbaarheid. Daarnaast is de site overzichtelijk en biedt snel duidelijkheid in het zoekproces van zorgpersoneel.

Naamsbekendheid creëert verwachtingen

Naamsbekendheid kan in je voordeel werken zoals bij Cordaan het geval is, maar het is geen garantie voor een top-3 notering. Monsterboard.nl is de bekendste vacaturesite in dit onderzoek, maar eindigt niet hoog. De respondenten hebben door reclame al eens van de website gehoord, maar bij het bezoek aan de site valt deze tegen. Bekendheid schept een hoge verwachting en met een goede eerste indruk lijkt het goed te zitten. Helaas ervaren de respondenten de site als ‘ingewikkeld en onoverzichtelijk’ en blijkt Monsterboard de reputatie niet hoogte houden.

Ook andere algemene vacaturebanken zoals CareerBuilder.nl, Totaljobs.nl en NationaleVacaturebank.nl kunnen niet aan de eisen van de respondenten voldoen en komen niet hoog terug in de eindnotering.

Geringe verdeeldheid van de markt

De uitslagen van de Web Performance Scan liggen dicht bij elkaar. OsiraGroep wint met een 5.7 en de laatste op nummer 15 heeft een 3.1. Aangezien de scores van de overige websites dicht bij elkaar liggen, is de markt niet enorm verdeeld. Een aantal websites hebben dezelfde Web Performance Scores gehaald. Dit wil echter niet zeggen dat ze op alle onderdelen evengoed presenteren. Met kleine aanpassingen kunnen aan de website is in dit geval grote vooruitgang boeken en een voorsprong op de concurrentie nemen.

Irrelevante informatie verwijderen

Een punt van verbetering is voor bijvoorbeeld Monsterboard en BanenindeZorg.nl te realiseren door het aanbod van informatie aan te passen. Op deze twee websites zijn reacties van werknemers te lezen. De respondenten hebben in dit onderzoek aangegeven geen gebruik te maken van deze insiderinformatie en het is dus overbodig. Door irrelevante onderdelen van de site te verwijderen kunnen de overzichtelijkheid en de efficiëntie verbeterd worden.

Conclusie

Internet speelt een grote rol in het oriëntatieproces van werkzoekenden, zo ook in de zorgbranche. Een aansluitende internetprofilering is voor werkgevers, overkoepelende zorginstellingen en vacaturebanken dan ook van belang. Een toekomstige sollicitant klikt immer zo door naar de volgende website. OsirisGroep komt onder deze groep respondenten het beste uit het onderzoek, maar het laat de concurrentie niet ver achter zich. Binnen de zorgsector zijn het de kleine verschillen op de websites die een groot verschil maken voor hun internetpositie binnen de branche. Het optimaliseren van de website is voor alle in de Web Performance Scan voorkomende bedrijven noodzakelijk om nog beter in te spelen op de wensen van de potentiële sollicitanten.

Henk Kroezen heeft samen met zijn broer Klaas het bedrijf WUA! Web Performance opgericht. WUA! staat voluit voor Web Usability Advice. WUA! geeft bedrijven inzicht in hun prestaties op het internet. Wat WUA! doet is het volgende: voor ieder onderzoek worden groepen mensen uitgenodigd om zich online te oriënteren op een product met behulp van een case. Het onderzoek vindt plaats in een gecontroleerde testomgeving binnen de locatie op de Herengracht. WUA! volgt precies wat de deelnemers doen en stelt continu vragen tijdens het oriëntatieproces. Daarmee worden zaken inzichtelijk zoals: welke aanbieders worden in welke volgorde gevonden? Waar klikt men door en waar haakt men af? En waarom? Wie wordt gezien als de meest betrouwbare aanbieder? Wie wordt gezien als de aanbieder met de beste prijs/kwaliteit verhouding? Wie wordt gezien als het meest sympathiek? Of als de grootste aanbieder? Welke site is het meest aansprekend? Voor welke aanbieders heeft men een voorkeur om bij te kopen? En bij wie wordt uiteindelijk het meest gekocht / afgesloten? Wie is de grootste, de beste, oftewel de heerser op het web?

Categorie
Tags

5 Reacties

  Yves

  Ligt het aan mij of staan er op banenindezorg.nl helemaal geen vacatures?


  6 november 2009 om 13:42
  FS

  Ik heb zelf hele goede ervaringen met medicarejobs! Ze zijn heel professioneel en geven hele goede service!


  6 november 2009 om 15:06
  Karin

  Ik vind het een opmerkelijk en wat vreemd onderzoek…

  Het lijkt me vooral een onderzoek dat zich op Amsterdam en omgeving heeft gericht…?

  Hoe representatief zijn de respondenten geweest en hoe zijn deze geselcteerd?


  9 november 2009 om 07:16
  Henk Kroezen

  @ Karin

  Het onderzoek is inderdaad rondom Amsterdam geweest, vandaar ook deze resultaten en respondenten zijn verder representatief. Het zijn mensen uit de zorg die op zoek gaan naar een baan in de zorg.


  9 november 2009 om 09:18
  Karin

  Misschien handig dat ook in de kop van t artikel te vermelden? Nogal verwarrend én misleidend zo…?


  9 november 2009 om 16:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!