Nederlander bekijkt steeds minder televisiezenders

Nederlander bekijkt steeds minder televisiezenders

{title}

Terwijl er meer televisiekanalen bij komen, kijken Nederlanders juist naar steeds minder zenders. Zapten we vorig jaar gemiddeld tussen tien verschillende kanalen, nu zijn dat er nog maar zeven. Dit blijkt uit het jaarlijkse televisieonderzoek dat Blauw Research in opdracht van KPN heeft uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlanders in de leeftijd van 18 jaar en ouder.

Meer aanbod minder zappen
Terwijl het aanbod van kanalen nog altijd groeit, is de conclusie dat het aantal zenders dat Nederlanders bekijken in vergelijking met vorig jaar aanzienlijk afgenomen. Vorig jaar bekeek Nederland nog 10 kanalen, dit jaar zijn dat er gemiddeld nog 7, waarbij 60 procent van de respondenten aangeeft slechts vijf zenders te bekijken. Mannen zappen het meest, zij kijken gemiddeld naar 7,6 kanalen. Vrouwen houden het bij 6,2. De tijd die Nederlanders spenderen voor de televisie is nagenoeg gelijk gebleven: 45 procent van de respondenten kijkt zo’n 3 tot 4 uur per dag. Jongeren (18-34 jaar) kijken minder televisie. Van de jongere doelgroep kijkt 45 procent minder dan drie uur per dag, van de 50-plussers is dit 33 procent.

Nederland 1 favoriete zender van Nederland
Bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders zegt Nederland 1 absoluut niet kwijt te willen. Daarna volgen RTL4 en SBS6, waar vier op de tien Nederlanders in geen geval vanaf wil. Naast favoriete zenders, is ook gevraagd welke zenders de respondenten wél zouden kunnen missen. Hierbij geeft 59% van de respondenten aan dat zij zonder TMF kunnen, 56% denkt hetzelfde over MTV . In deze uitslag ligt een generatieverschil verborgen: bijna 70 procent van de 50-plussers kan deze zenders missen, tegenover een minderheid van de jongeren ( 41 procent TMF en 34 procent MTV).

Digitale tv in opkomst
De opmars van digitale televisie lijkt niet meer te stoppen. Bijna de helft (45 procent) maakt hier nu gebruik van, terwijl een analoge ontvangst sinds 2007 bijna is gehalveerd tot 34 procent. Nederlanders bekijken programma’s bij voorkeur op televisie. Ook de pc wordt regelmatig gebruikt als televisie door een derde van de voornamelijk jongere, mannelijke respondenten. Een procent gebruikt de mobiele telefoon ook als tv. Live televisie kijken krijgt de voorkeur boven ‘Uitzending Gemist’ en programma’s opnemen op de harde schijf of dvd.

Televisie verdwijnt uit de huiskamer
Opvallend is dat de standplaats van de tv verschuift. Gaf vorig jaar nog 99 procent van de tv-bezitters aan een televisie in de woonkamer te hebben staan, nu is dat nog 94 procent. Vergeleken met vorig jaar staat er nu wel vaker een tv in de slaapkamer van de kinderen. Deze is nu bij 18 procent van de Nederlanders voorzien van een televisie, terwijl dit vorig jaar nog 14 procent was. De bank blijft de favoriete kijkspot voor ruim driekwart van de Nederlanders. Tien procent van de kijkers kijkt het liefst vanuit bed.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • No way dat die tv ooit mijn slaapkamer (of die van eventuele toekomstige kinderen) inkomt! Lijkt me somehow niet helemaal gezond ofzo. Nouja, opvallende cijfers, dat wel, en het zijn wel dingen die ik mijn omgeving ook al gezien heb (tv kijken via pc vooral bij mannen en het hebben van digitale tv). Zelf doe ik vrolijk niet mee aan die beweging, ik kijk nog lekker analoge tv (en ook dat ziet er nog best oke uit) en heb geen tv-tuner in mn pc en heb dus geen tv in mijn slaapkamer.

    O trouwens, als MTV en TMF gewoon weer es de hele dag muziek zouden uitzenden zou denk ik het merendeel niet zo heel hard die zenders wegstemmen...

    geplaatst op
  • Op MTV en TMF hebben ze anders nog nooit muziek gedraait, alleen maar herie!

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.