Google verfijnt zoekresultaten met nieuwe zoekopties

3 oktober 2009, 06:36

{title}

Google blijft de zoekresultaten verder verbeteren en lanceerde donderdagavond (voorlopig alleen in het Engels) een negental nieuwe zoekopties. Zo is het nu mogelijk om de zoekresultaten onder andere te specificeren op resultaten van het laatste uur, een specifiek datum bereik, al dan niet bezochte pagina’s en te zoeken binnen boeken, blogs en nieuws.

In mei van dit jaar lanceerde Google zoekopties om de resultaten op verschillende te verfijnen en het zoeken makkelijker en sneller te maken. Vanaf deze week zijn deze zoekopties verder uitgebreid. De Search Options zijn beschikbaar nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd. Als je op ‘Show Options’ klikt zijn de verschillende (nieuwe) zoekopties beschikbaar.

Laatste uur en specifiek datumbereik

Met deze opties is het mogelijk om alleen de meest recente zoekresultaten te tonen of resultaten binnen een specifieke periode. Dit is handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar het laatste nieuws of wanneer je specifiek zoekt naar informatie die binnen een bepaalde periode gepubliceerd is op het web. Google zet met deze optie weer een stap richting real time search.

More or fewer shopping sites

Deze opties doen precies wat ze beschrijven: het tonen van meer of minder shopping sites. Zit je nog niet in de aankoopfase dan kun je er voor kiezen om ‘fewer shopping sites’ te kiezen om minder webshops binnen de resultaten te zien. Wil je juist prijzen en specificaties met elkaar vergelijken dan is het handig om de optie ‘more shopping sites’ te kiezen.

Bezochte en nog niet bezochte pagina’s

Om deze optie te kunnen gebruiken moet je ingelogd zijn met je Google account en je webhistorie hebben aanstaan. Als je kiest voor de optie ‘visited pages’ krijg je pagina’s voorgeschoteld die je al eerder hebt bezocht. Handig als je al relevante pagina’s hebt gevonden en deze als startpunt wilt gebruiken om je zoektocht voort wilt zetten. ‘Not yet visited pages’ doet precies het tegenovergestelde; het schotelt alleen pagina’s voor die je nog niet hebt bezocht.

Boeken, nieuws en blogs

Het was met de Search Options al mogelijk om alleen binnen videos, reviews en forums te zoeken. Vanaf heden is het ook mogelijk om alleen te zoeken binnen boeken, nieuws en blogs. Klik je op een van deze filters dan worden alleen de resultaten afkomstig van een van deze bronnen getoond.

En nu?

Danny Sullivan gaat in dit artikel uitgebreider in op de nieuwe zoekopties en geeft meteen een aantal verbeterpunten aan. Zoals vermeld zijn de (nieuwe) zoekopties vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar en worden ze de komende dagen gefaseerd uitgerold. Wanneer ze ook in het Nederlands en andere talen beschikbaar komen is niet bekend. Ik ben benieuwd wat jullie van deze nieuwe opties vinden. Denken jullie dat er hier mee veel gaat veranderen en zou je het zelf gaan gebruiken?

Peter Minkjan
Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting

Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting, waar ik mijn passie voor marketing, voetbal en innovatie kan combineren. Samen met een team van elite videoscouts helpen wij betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland om meer geschikte spelers te vinden. De scouts, verspreid over drie continenten, behoren tot de absolute top 1% na een zeer uitgebreide selectieprocedure.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Geerten

  Fijn! Met name die optie om de shopping sites er uit te filteren lijkt me heerlijk. Het is bijzonder vermoeiend om altijd eerst door 20 vergelijkingssites te moeten akkeren die op slimme wijze suggereren de zoekwoorden te matchen om vervolgens bot te vangen.

  Ook de optie van zoekhistorie is prettig als je ooit iets gevonden had, maar niet meer exact weet waar.

  Prima aanvullingen wat mij betreft.


  5 oktober 2009 om 07:23
  Stefan Rooyackers

  Met name de verbetering qua ‘less shopping sites’ is handig. Wanneer men zoekt op een bepaald artikel- of serienummer van een product is het enorm vermoeiend om jezelf eerst door tig vergelijk- en shopsites te worstelen.


  5 oktober 2009 om 07:53
  ReneS

  Maar ik heb helemaal die opties. Komt dat omdat ik de Nederlandse versie heb, of die Twitterzoekresultaetn via een scriptje???


  5 oktober 2009 om 08:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!