• Mobile
  wordt gesponsord door

Verantwoord mobiel doneren via GEEF-SMS

Verantwoord mobiel doneren via GEEF-SMS

{title}In 2008 schreef ik op Marketingfacts al over de mogelijkheden van mobiel doneren voor goede doelen organisaties. Vanaf het moment dat premium (betaal) sms in 2001 bij alle telecom operators mogelijk was, lopen er discussies om premium sms te gebruiken als donatiemethode voor goede doel organisaties. Premium sms is een heel laagdrempelige betaalmethode voor kleine bedragen en daardoor dus ook ideaal voor ‘digitale’ collectes.

Er zijn de afgelopen jaren dan ook verschillende acties en proeven gedaan door goede doel organisaties maar echt van de grond is het tot op heden nooit gekomen. En waarom niet? Het antwoord is simpel: omdat de afdracht op een betaal-sms erg (te) laag was. Maar een relatief klein deel van het bedrag dat de consument geeft komt uiteindelijk bij de goede doel organisatie terecht. En gezien de (terechte) eisen die het CBF keurmerk aan goede doel organisaties hiervoor stelt, wordt premium sms tot op heden slechts zelden of maar zeer kleinschalig door goede doel organisaties gebruikt.

Daarom heeft Mobillion (mijn bedrijf), samen met business partner RLC, contact gezocht met de mobiele operators om de mogelijkheden voor een betere afdracht te inventariseren. De operators stelden als voorwaarde dat een onafhankelijke partij moest toezien op de juiste uitvoering en kwaliteit van donaties. Mobillion is daarop in gesprek gegaan met de VFI, de brancheorganisatie voor de sector met ruim 120 leden die samen verantwoordelijk zijn voor ruim 75% van de eigen fondsenwerving van de goededoelensector.

Mijn collega Marc Schoutens is al vanaf 2001 aan het proberen hier verandering in aan te brengen. En gisteren was het zover: VFI, de brancheorganisatie van goede doelen start samen met ons GEEF-SMS. Dit nieuwe initiatief stelt goede doelen in staat om de mobiele telefoon op een verantwoorde manier in te zetten als digitale collectebus. Bijzonder is dat mobiele operators dit initiatief steunen en voor GEEF-SMS speciale tarieven hanteren.

De mobiele operators hebben een speciale shortcode in het leven geroepen voor donaties aan goede doelen. Door een specifiek woord, gekozen door een goed doel zelf, te sms-en naar 4333, oftewel GEEF, geeft de verzender opdracht voor een donatie. Consumenten kunnen kiezen voor een eenmalige donatie van euro 1,50 of een abonnement van euro 1,50 per maand’. Doordat de gulle gever met een verwijzing naar een mobiele website ook wordt uitgenodigd zijn gegevens in te vullen, kunnen de goede doelen bovendien eenvoudig contact houden met hun donateurs.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • @ Naamgenoot

  Hoeveel procent van die euro 1,5 komt nu dan daadwerkelijk bij de goeden doelen organisatie terecht met dit nieuwe initiatief? En hoeveel was dit vroeger?

  geplaatst op
 • @Kasper, bestaat pluk.nl trouwens nog?

  geplaatst op
 • @Kasper Siemons

  Zie http://www.geef-sms.nl/verantwoording voor de percentages van GEEF-SMS. Eerst was dit rond de 55 en 60%. Een sterke verbetering dus.

  @Jaqueline Lopies

  volgens mij wel, ik kan je echter een beter alternatief aanraden :)

  geplaatst op
 • Vreemd genoeg lezen we in dit artikeldat er al heel lang zo'n initiatief bestaat via stichting GeefGratis waarbij je zowel met je vaste telefoon als mobiel kunt doneren. Via de vaste telefoon gaat zelfs 100% naar het goede doel, omdat het gesponsord wordt.
  Is dit niet veel voordeliger?

  geplaatst op
 • waar kan ik terecht voor zo een programa optestarten ? voor mijn v.z.w. tel. of email

  geplaatst op
 • Tegenwoordig (vanaf 1 januari 2016) is het verplicht om een officieel erkend goed doel te zijn. Ik quote: "Elke goededoelenorganisatie die aantoonbaar aan de normen voldoet kan zich bij het CBF laten erkennen. In december 2016 hadden 450 organisaties een erkenning." http://www.goededoelen.nl/toezicht-en-afspraken

  Alleen dan kun je via 4333 (GEEF-SMS) mogelijkerwijs donaties ophalen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.