Marktplaats.nl bestaat 10 jaar

19 mei 2009, 08:11

{title}Marktplaats.nl bestaat vandaag 10 jaar. ‘De site, opgericht in 1999, is ooit begonnen als virtuele rommelmarkt en groeide in tien jaar uit tot een plek waar maandelijks ruim 6,4 miljoen Nederlanders virtueel struinen tussen de ruim 5 miljoen advertenties, op zoek naar tweedehands en nieuwe spullen, auto’s, woningen, diensten of banen,’ zo jubelt het persbericht.

Eugenie van Wiechen, directeur van Marktplaats.nl: “De afgelopen tien jaar heeft internet een vaste plek ingenomen in de samenleving en dat zien we ook terug op Marktplaats.nl. In de begindagen van Marktplaats werden er 300 tot 600 nieuwe advertenties per dag op de site geplaatst. Vandaag de dag zijn dat er zo’n 255.000 en dat komt neer op bijna drie nieuwe advertenties per seconde op de site.”

Trendonderzoek

Marktplaats.nl is hét middelpunt van online handel in Nederland, vinden ze bij Marktplaats. En met dat gigantische volume van 6,5 miljoen Nederlanders is het bezoek aan de site een dwarsdoorsnede van de NL bevolking. Daar kun je leuke dingen mee doen. Uit het persbericht: ‘Door het volume van de dagelijkse bezoekers, per dag meer dan 2 miljoen, ziet Marktplaats.nl direct aan het zoekgedrag wat er op dat moment in Nederland speelt.’

Eugenie van Wiechen zegt hierover: “Zodra de dagen bijvoorbeeld warmer worden zien we direct een toename in de vraag naar cabrio’s, airco’s en ventilatoren en tijdens vrieskou zijn schaatsen populair. Acties van supermarkten, zoals voetbalplaatjes, zien we ook terug in de zoekopdrachten.”’

Jubileum museum

Om het tienjarig bestaan te vieren, is een Marktplaats Museum ingericht. ‘Hier zijn onder andere leuke feiten en cijfers over Marktplaats.nl te vinden, afbeeldingen van de homepagina van tien jaar geleden en een tijdslijn met belangrijke gebeurtenissen.’

Achter de homepage

De commercieel directeur van Marktplaats.nl, Kiliaan Toorenaar, vergeleek het design van Marktplaats.nl vorige week op een BT-seminar met dat van een oude bank (zie ook: ‘Marktplaats.nl vernieuwt homepage’). Iedereen tevreden, al tien jaar 100 procent herkenbaar. Daar maken ze zich bij Marktplaats.nl duidelijk niet druk om, want aan de achterkant gebeurt er heel veel. Daarover later meer!

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Kasper de Wijs

  Proficitat Marktplaats! In mijn ogen is Marktplaats.nl één van de best “ingeburgerde” websites die direct voorziet in een behoefte van vele Nederlanders. Iedereen kent en gebruikt het.


  19 mei 2009 om 11:28
  Peter van der Laan

  De site heeft een paar concurrenten gekregen de afgelopen jaren, maar geen van allen weet Marktplaats te evenaren. Een sterk concept met goede marketing, dat is wel een felicitatie waard!

  Enige jammere is, wat mij betreft, de verwatering van particuliere verkoopsite naar webwinkel voor grote bedrijven en makelaars. Hierdoor wordt Marktplaats meer een doorlink- dan een verkoopsite.


  19 mei 2009 om 12:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!