Kim’s Keek op de Week: Sticky straattrends en georganiseerde creativiteit

Kim’s Keek op de Week: Sticky straattrends en georganiseerde creativiteit

{title}De innovatieportal Idealize werd in september door Ilse Media aangekondigd (zie dit bericht van Marco Derksen, hier op Marketingfacts: ‘Ilse media start nieuwe innovatieportal IDEALIZE’). Dat was september, het werd oktober. We zijn nu ruim een half jaar live, en er is veel, heel veel gebeurd. Het was een stortvloed van vernieuwende ideeën en creatieve concepten.

Als hoofdredacteur van Idealize deel ik de meest inspirerende en opvallende ideeën op en rondom Idealize.nl in een ‘Editor’s Pick’. Vorige week schreef ik over trends in automotive, de opkomst van 3D-printing en groene hoogbouw. Deze week: sticky straattrends en georganiseerde creativiteit.

Ik word van 2 dingen heel blij: talentvolle mensen en sticky straattrends. 24/7 staan mijn voelsprieten op scherp, als een soort ontdekkingsreiziger. Ik ben ervan overtuigd dat we nu in een talentenmaatschappij leven en dat talent steeds belangrijker en zichtbaarder wordt.

Nederlands talent is er in overvloed, maar het is nog goed zoeken. Alle creativiteit vindt plaats achter de semi-open deuren van de georganiseerde creativiteit. Op de ning van TedxAmsterdam druppelen wat namen binnen, in musea en op Flickr verstoppen zich talentvolle fotografen, achter de deuren van designacademies en TU’s worden de mooiste dingen bedacht en tijdens events en congressen inspireren gepassioneerde sprekers je met waanzinnige ideeën.

Dankzij de media kan iedereen meegenieten, maar die iedereen komt helaas niet op Twitter, Flickr en ning. Waarom zien we niet meer op straat? Zijn de Nederlandse talenten zo bescheiden of ontbreekt het ons aan lef? Op mijn fietstocht van huis naar werk en terug, kom ik elke dag 1 openbare creatieve uiting tegen: een gepimpte fiets als reclamebord. Vervolgens duik ik achter mijn scherm om te zoeken wat er eigenlijk allemaal gebeurt in Nederland.

Berlijnse streetart en caravan gardens

{title}In Berlijn bijvoorbeeld worden muurschilderingen niet weggehaald, maar juist gepromoot met rondleidingen en onlangs in kaart gebracht met de supercoole iPhone app: de Urban Art Guide. Iedereen kan foto’s toevoegen en niemand haalt het meer in zijn hoofd om een lelijke grafitti te maken. Het is inspirerender om vanaf mijn bank via mijn app door Berlijn te struinen dan hier in Amsterdam de straat op te gaan.

Elk jaar in september ondergaan de parkeerplaatsen in de grote wereldsteden een complete metamorfose en worden voor 1 dag mini-parken. Amsterdam en Utrecht doen officieel elk jaar mee, maar ik heb helaas nog niet mogen genieten van een picknick langs de weg. Tijd voor Kevin van Braak om zijn Caravan Gardens eens echt door het land te verspreiden.

Ik wil gewoon graag verrast worden op straat. Bijvoorbeeld door het bushokje als weegschaal van FitnessFirst, de T-Mobile Dance in Liverpool, de 3D-straattekeningen van Jamie Walton en de good old flashmobs.

Waar moet ik als coolhunter gaan kijken om Nederlands talent in het openbaar te zien, wie tipt?


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • KIMmutje, heb een (stief)dochter die zo heet en die ik hoog heb, vandaar ;)

  Afgezien van de blatante M!-rijerij -- want onmiddellijk de godheilige Marco worshippen (goeie vent overigens :) maar niet doen, adviseer ik -- vind ik dat je volledig de SPYKER op de kop slaat met je verwijzing naar trends in Automotive. Als er 1 sector onder vuur ligt, dan die wel.

  Mijn 2 tips:
  1 -- Fioravanti TRIS Concept | Geneva 2009
  2 -- Automotive 2020: Clarity beyond the chaos

  Zelf bezig met een leuk internationaal oogopenend boekje over Digital Manufacturing/Factory & Simulation, vandaar. CU.

  geplaatst op
 • Oh zorrie, HOL-lands talent? 4get it qua moi :((

  Then again, denk ook dat ze misschien allemaal zooo icecold-koel willen zijn, dat ze zich al zeker niet op dit kanaal aan jou zullen willen voorstellen.

  Wat denk jij?

  geplaatst op
 • @Jaap: Ik vind het juist schitterend, dat 'worshippen van de godheilige Marco met M!-rijerij'. Zouden meer mensen moeten doen. ;-)

  Leuk verhaal, Kim.

  geplaatst op
 • Beste Kim,
  Leuk artikel. Talentvolle mensen zijn inderdaad zeer inspirerend, maar passievolle mensen wellicht nog meer. Voor de 'goosebump factor' adviseer ik je om eens contact op te nemen met Jim Bowes. Een Canadese Amsterdammer die sinds een jaar met 200% energie een nieuw ('groen') medium aan het ontwikkelen is in de oh zo traditionele wereld van advertising en media. Zie http://www.greengraffiti.com

  En in het onwaarschijnljke geval dat je de lezing van Sir Ken Robinson nog niet hebt gezien op ted.com, stuur ik je nog even deze link http://www.ted.com/index.php/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

  geplaatst op
 • @Joost
  Dankjewel voor je tips. De greengraffiti-man mag zeker niet ontbreken op Idealize, ik ga m nog deze week strikken voor een interview. Ben het met je eens omtrent passievolle mensen. Zonder passie leidt talent niet snel tot een succesvol idee? Weet niet precies wat de juiste formule is, maar er bestaat zeker een onlosmakelijk verband tussen passie en talent en ideeën. Sir Ken Robisnon is zeker een bekende van Idealize, http://www.idealize.nl/?s=robinson.

  Dank!

  geplaatst op
 • @Jaap
  excuses voor de late reactie, last van reageerbug.
  Dank voor je automotive input, was een prima aanvulling geweest op de themaweek. Inspiratie kan me niet internationaal genoeg, de pioniers zoek ik inderdaad zoveel mogelijk in Nederland. Niet zozeer uit 'Oost-West-Thuis-Best' overwegingen, maar simpelweg omdat NL barst van de talentvolle én passievolle mensen met goede ideeën.

  Ik heb er inmiddels al heel veel gesproken en icekolcool vind ik er tot nog toe geen één gelukkig.
  Kan aan mijn tomeloze enthousiasme liggen natuurlijk ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.