Masterclass Copyright

10 april 2009, 11:26

{title}Onlangs is het toevoegsel ‘1912’ geschrapt uit de titel van de Auteurswet, om hem aan te passen aan de moderne tijd. Maar is de Auteurswet ook werkelijk modern genoeg voor de nieuwe economie en nieuwe media? Gisteren vond op initiatief van de Stichting Copyright en Nieuwe Media bij Seats to Meet in Utrecht een Masterclass copyright plaats.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet besprak aan de hand van prikkelende voorbeelden de belangrijkste rechten en plichten uit de auteurswet. Hoe mag je werk van anderen hergebruiken, waar moet je rekening mee houden en wat kunnen de gevolgen zijn als je je niet aan de wet houdt? Een belangrijk deel van het college was Creative Commons, de nieuwe manier van werken met auteursrechten. Met Creative Commons sta je mensen juist toe je werk te hergebruiken. Hoe kun je daarmee uit de voeten? Componist en sounddesigner Marco Raaphorst gaf praktijkvoorbeelden van de creativiteit van prosumenten in een sharing economie.

De zaal zat vol met vooral journalisten, bloggers, studenten, bibliothecarissen, mensen van mediabureaus en webredacteuren. Er gingen erg weinig vingers omhoog toen Arnoud Engelfriet de zaal vroeg: “Wie van u heeft uw auteursrecht geregeld in een testament?” De masterclass is volledig op film vastgelegd door Marketingfacts. Een compilatie van de videoregistratie komt binnenkort voor geïnteresseerden beschikbaar. Hou Marketingfacts in de gaten!

Ik filmde met de Flip een aantal reacties na afloop:

.

Petra is sinds 1993 eigenaresse van Slijterij Wijnhandel de Vuurtoren te Breskens, blogt sinds 2003 op Meisje van de Slijterij en schrijft sinds medio 2005 een themaweblog over dranken. Naast altijd op zoek naar nieuwe (digitale) uitdagingen en er vast van overtuigd dat dit zakelijk ook interessant is, is ze samen met haar man de trotse ouder van twee prachtzoons.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!