PC verkopen in 2009 en 2010: Dalen of stijgen?

9 maart 2009, 06:37

De pc-verkoop daalt in 2009 in vergelijking met 2008 met 5 procent. In 2010 verwacht marktonderzoeker IDC een stijging van 7 procent. ‘Pc verkopen blijven dalen’, schrijft De Telegraaf. Je kúnt het IDC-onderzoek ook positief insteken. ‘Pc-markt herstelt in 2010’, schrijft Webwereld. En ook bij Nu.nl zijn ze er blij mee: ‘Herstel pc-markt in 2010 na dip 2009’ (let op aanhalingstekens).

Misschien is dit onderzoek bedoeld om wat vertrouwen te wekken. Want De pc-markt zit nu in een dieptepunt. IDC-directeur Loren Loverde op Webwereld: ‘Zeker, dit is de grootste financiële klap in een lange tijd. Maar pc’s zijn veel belangrijker en goedkoper dan ze voorheen waren. Een gemiddelde pc kost maar de helft van wat het in 2000 kostte, en prijzen dalen nog steeds. Daardoor zal pc minder snel lijden onder de moeilijke economische tijden,’ aldus IDC.

Tja. In dit artikel op Zdnet: ‘Pc-markt verwacht grootste terugval ooit’ wordt een andere voorspelling gedaan door Gartner (-11,9 procent daling).

Opvallend is dat de daling vooral te vinden is bij de desktops. Vaste toestellen zakken met maar liefst 31,9 procent naar 101,4 miljoen stuks. Het aantal verkochte laptops zal dit jaar met 9 procent toenemen tot 155,6 miljoen stuks. 21 miljoen daarvan zullen minilaptops zijn. Van de kleine toestellen werden vorig jaar 11,7 miljoen exemplaren verkocht.

Ik weet niet wat jullie ervaringen zijn, maar ik zou niet weten waarom je als consument in deze tijd nog een desktop zou kopen. Helemaal niet, nu de trend richting minilaptop aan het schuiven is.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Matthijn

  Het is toch al een tijdje geleden voorspeld dat de verkopen van laptops die van desktops overschrijden.


  9 maart 2009 om 06:56
  Gerben

  @Matthijn

  En dat is in 2008 ook gebeurd? In 2008 werden er meer laptops verkocht dan computers? Wellicht door de opkomst van de Netbooks?


  9 maart 2009 om 07:34
  Matthijn

  @ Gerben. Zijn dit drie vragen, of is het nog wat vroeg :-)?


  9 maart 2009 om 07:38
  gerben

  @Matthijn,

  Waren eigenlijk geen vragen, maar meer soortige feiten. In 2008 werden er meer laptops dan pc’s verkocht. Volgens mij kwam dat dus door de opkomst van de Netbooks.


  9 maart 2009 om 08:15
  Raymond

  Voor gamers blijft een desktop toch een betere (voordeligere) keus. Laptops waar je goed op kan gamen zijn er wel, maar kosten een stuk meer dan een desktop.

  Bovendien kan je de desktop eenvoudig voorzien van een nieuwe videokaart waardoor deze voor de gamer weer even langer mee kan. En een netbook is geen vervanging voor een desktop. Kan mij niet voorstellen dat mensen daar de hele dag mee werken.


  9 maart 2009 om 11:00
  WesselH

  Een netbook is hooguit geschikt om mee te internetten. Als je maar een iets geavanceerdere gebruiker bent en al bijvoorbeeld Office 2007 wilt gebruiken, kan je beter een notebook/desktop gebruiken. Ik heb nog geen netbook gezien die vlekkeloos loopt met MS Office.

  Daarnaast wil ik hetgeen wat Raymond zegt, nog eens extra onderstrepen. Voor een desktop systeem waar je normaal gesproken 1000 euro voor kwijt zou zijn, zou je bij een vergelijkbare laptop ongeveer 2500 euro kwijt zijn. Dat lijkt me een behoorlijk argument om een desktop te kopen. Zeker als je nagaat dat het besturingsysteem die nu bij veel laptops/desktops gebruikt wordt (Vista), zeer pittige systeemvereisten heeft.

  Last but not least: veel consumenten zijn huiverig om nu een computer te kopen omdat ze dan vast zitten aan het te langzame MS Vista (of aan een oud systeem zoals XP). Op het moment dat het nieuwe besturingsysteem uit komt (herfst 2009 verwacht volgens sommigen, maar officieel pas in 2010), dan zullen de aankopen wellicht snel aantrekken.


  9 maart 2009 om 11:47
  Bas

  Netbooks zijn geen vervanger van laptops of PC’s. Je ziet dat mensen die vaak al een laptop of desktop hebben een Netbook ERBIJ kopen. Dus extra en niet in plaats van…

  @WesselH: Vast zitten aan Vista? Wij kunnen prima laptops en computers leveren nieuw met goede specificaties met Windows XP 🙂


  9 maart 2009 om 15:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!