In-Video advertenties bij YouTube Nederland

6 februari 2009, 06:34

{title}Geld verdienen met YouTube, dat was een van de prioriteiten voor 2008 van Google CEO Eric Schmidt. Of was het 2007? Met die dertien uur per minuut die er bij komen, mag er wel eens een advertentiemodelletje overheen. Persbericht van Google Nederland, gisteren: YouTube introduceert InVideo-advertenties in Nederland. ‘YouTube InVideo-advertenties zijn geanimeerde overlays die onderaan een video worden vertoond, kort nadat de video is gestart. Wanneer gebruikers op de overlay klikken, wordt hen een beeldvullende rijke interactieve ervaring geboden in de vorm van een videoadvertentie of een interactieve Flash-animatie’ (zie, o.a.: Adformatie, DC, FW)

Maar, zo gaat het persbericht verder: ‘Ook kan er een nieuw browservenster worden geopend waarin de landingspagina van de advertentie wordt weergegeven. Wanneer de advertentie is afgelopen, wordt de gebruiker teruggeleid naar de oorspronkelijke video, precies op het punt waar de video eerder was gepauzeerd. Als een gebruiker geen actie onderneemt, zal de overlay vanzelf verdwijnen. Hiermee behouden gebruikers van YouTube de controle over hun video-ervaring.’ Hiermee suggereert Google wat mij betreft, dat deze advertenties niet direct als zeer hinderlijk zullen worden ervaren door de gebruikers. Daar hebben ze waarschijnlijk gelijk in.

De advertenties kunnen op CPM-basis worden ingekocht, en zijn ook beschikbaar binnen de content van partners. ‘Hiermee behouden adverteerders de regie over hun targeting. InVideo-advertenties kunnen worden afgestemd op genre, demografie, geografie en het tijdstip van de dag. De omzet uit de advertenties wordt gedeeld tussen de partner en YouTube.’ Ook hier weer: advertenties zijn niet hinderlijk, maar handig. En goed voor je omzet.

Floris Jan Cuypers, Marketing Manager YouTube zegt in het persbericht:

“Televisie is heel lang het leidende reclamemedium geweest vanwege de gecombineerde kracht van beeld en geluid. YouTube tilt deze ervaring naar een hoger peil door de emotionele kracht van video te koppelen aan de kwantificeerbare interactiviteit van internet, hetgeen een krachtige combinatie voor adverteerders oplevert. Met InVideo-advertenties kunnen adverteerders direct in contact komen met hun doelgroep op een relevante, interactieve, niet opdringerige manier. YouTube blijft online innoveren en bouwt hiermee een nieuwe brug tussen merken, videocontent en een gemeenschap van miljoenen gebruikers”.

Toch weer interessant hoe dit strategisch gaat. Je koopt voor veel te veel geld een videosite op. Dan even wachten, en langzaam introduceer je advertentiemodellen. Die druk je vervolgens langzaam erdoorheen, als iedereen al volledig het gebruik van YouTube geinternaliseerd heeft. En dan, hop, die 1,65 miljard terugverdienen…

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Richard Enthoven

  Het idee zelf is niet echt revolutionair, maar de uitwerking vind ik wel fantastisch!

  Op deze manier is het voor de gebruiker niet echt hinderlijk en levert het voor de adverteerders wel doelgerichte advertentie op! Maar kan het zijn dat ik dit een tijd terug ook al op YouTube heb gezien? Volgens mij wel iets anders uitgewerkt, maar wel met een bericht onderaan de video.


  6 februari 2009 om 10:05
  Olivier

  Wat is de bron van dat persbericht aub?


  10 mei 2009 om 10:07
  mgvandenbroek

  @Olivier: Google Nederland.


  10 mei 2009 om 18:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!