SlideshareReview: Aandacht en leren

5 februari 2009, 11:41

Een leraar die kennis wil overbrengen moet de aandacht van zijn studenten zien te trekken. Aandacht.. is dat niet het meest schaarse en tegelijk waardevolle goed dat er bestaat? Alles wat aandacht krijgt, groeit. Kinderen groeien als je ze aandacht geeft, kennis ontstaat als je aandachtig leest en luistert, marketingboodschappen komen over als de aandacht van je publiek kunt trekken. Het krijgen van de aandacht is een belangrijke stap naar contact en vervolgens naar uitwisseling van kennis, energie en liefde.

Deze presentatie gaat over presenteren. De manier waarop je de boodschap presenteert, bepaalt of de boodschap ook overkomt. Anders gezegd: zonder de juiste vorm is de inhoud waardeloos. De presentatie geeft tips over een leraar-leerling situatie maar ik trek hem breder: iedereen die een boodschap wil overbrengen en daarvoor aandacht nodig heeft kan deze tips goed gebruiken.

De tips:

 1. Mensen die lezen, luisteren niet. Combineer tekst niet met het gesproken woord, maar bijvoorbeeld wel met plaatjes.
 2. Geef studenten de keuze in hoe en waar en met wie ze willen leren maar geef wel begeleiding in het maken van de keuzes. Dit doet me denken aan Martini marketing: whenever, wherever…
 3. “Emoties zijn de poortwachters van het intellect”, laat de stof gepaard gaan met positieve emoties. Dat is in de reclame natuurlijk een bekend fenomeen, geen auto zou verkocht worden als je er niet een Man Van De Wereld of Vader Van Een Groot En Gelukkig Gezin van zou worden. De emoties komen uit ons limbische systeem in de hersenen, de ratio zetelt in de neo-cortex, het nieuwste stuk brein van de mens. Deze twee moeten beide worden aangesproken voor een duurzaam leereffect.
 4. Presenteer nieuwigheden om de aandacht te trekken en studenten alert te maken. Bewandel dus niet de bekende weg en vermijd gebaande paden als je de aandacht wil. Hierbij maak je gebruik van het oudste deel van onze hersenen, de stam. Daarin lijken we namelijk op een reptiel. Daar zetelt het instinct dat zorgt dat alarmbellen gaan rinkelen bij onbekende objecten. Dat alarm kun je goed gebruiken om studenten wakker te schudden.

Veel succes met aandacht trekken!

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Justin

  Helaas, halverwege het artikel haakte ik al af…

  Veel succes met aandacht trekken!


  5 februari 2009 om 11:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!