Cijfers Yahoo!: Ondanks verlies is nieuwe CEO optimistisch

Cijfers Yahoo!: Ondanks verlies is nieuwe CEO optimistisch

Gisteravond heeft Yahoo! nabeurs de kwartaalcijfers van Q4 en de jaarcijfers van 2008 vrijgegeven. Het geplaagde technologiebedrijf, dat vorig jaar zijn Nederlandse vestiging sloot, maakte een netto verlies van $303 miljoen bekend waar het vorig jaar in dezelfde periode nog een winst van $205 miljoen boekte. Ondanks de weinig florissante cijfers van het laatste kwartaal is de pas aangetreden CEO Carol Bartz optimistisch over de toekomst.

De cijfers van Yahoo

De belangrijkste punten uit de financiële cijfers:

  • Yahoo! leed in Q4 een netto verlies van $303 miljoen.
  • Mede door het slechte laatste kwartaal is de netto winst over het gehele boekjaar 2008 uitgekomen op $424 miljoen waar het bedrijf in 2007 nog een winst boekte van $660 miljoen.
  • De omzet is in vergelijking met Q4 van 2007 met 1 procent gedaald van van $1.832 miljoen naar $1.806 miljoen. Ter vergelijking: Google zag in dezelfde periode de omzet met 18% stijgen. Over het hele jaar is de omzet gestegen van $6.970 miljoen naar $7.208.
  • Over geheel 2008 genereerde Yahoo! ruim $1,7 miljard aan inkomsten uit betaalde advertenties via haar eigen zoekmachines, een stijging van 16%. Ook de inkomsten van Display advertenties zijn gestegen (+6%). De inkomsten die zijn behaald via sites van derden (Affiliates) zijn echter gedaald met 6%.

Carol Bartz positief over de toekomst van Yahoo

De nieuwe CEO Carol Bartz moest binnen twee weken na haar aantreden tegenvallende cijfers presenteren. Toch blijft zij samen met de andere bewindvoerders optimistisch over de toekomst van het bedrijf en noemen ze de resultaten bemoedigend. Dankzij een sterke kostenreductie, goede investeringen en een sterke balans denkt Yahoo! de (economische) uitdagingen voor de komende jaren aan te kunnen.

Bartz verklaarde ook dat ze niet was aangetreden met de intentie om Yahoo! te verkopen. Gesprekken met Microsoft over een eventuele overname of fusie van de Search activiteiten deed ze af als geruchten waarop niet ze niet wenste in te gaan. Een presentatie van een duidelijke toekomstvisie voor het bedrijf ontbrak bij de presentatie van de cijfers. Iets waar wel veel beleggers op hadden gehoopt. De huidige koers van het aandeel schommelt nu rond de $11,30 waar Microsoft vorig jaar bereid was om het drievoudige te betalen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.