Travelta lanceert location based hotelzoeker op mobiel

6 januari 2009, 07:51

{title}Travelta heeft gisteren aangekondigd de eerste location based hotelzoeker voor mobiele telefoons ter wereld te lanceren: www.travelta.mobi. ‘Deze mobiele website laat gebruikers op basis van hun GPS of Cell-ID locatie, direct een beschikbaar hotel in de buurt vinden en reserveren,’ meldt het persbericht (zie ook: DC).

Naast de beschikbaarheid van hotels (geordend op afstand) toont de dienst ook informatie over type kamers, check-in en check-out tijden, de hoeveelheid sterren, beschikbaarheid en prijzen. Hotel gevonden? Dan moet je… bellen. Bellen? Ja bellen. ‘De mobiele gebruiker kan vervolgens eenvoudig een kamer reserveren via een (inter)nationaal telefoonnummer na vermelding van een referentienummer.’ Is dat handig? Dit will je toch óók online, via je mobiel doen? Nee, vinden ze bij Travelta. E-commerce manager Erwin Herbert legt uit:

‘Als je ergens staat en je bent onderweg, dan is het niet handig om online te gaan boeken, want dan moet je te toch echt naar een computer of een laptop toe. Op je mobiele telefoon is het heel lastig om een hotel te boeken, je moet je creditcard nummer opgeven, en een heleboel formulieren invullen. Via dit telefoonnummer gaat dat allemaal veel sneller, en dit sluit dus ook beter aan op de wensen van de gebruiker.’

Dat nummer is gratis, bezweert Herbert. Het verdienmodel van Travelta zit hem niet in telefoontikken, maar in het aandragen van leads. Er wordt samengewerkt met partijen als Booking.com en Hotels.com. Herbert: ‘Via het referentienummer dat je via je mobiel krijgt kunnen deze partijen ons herleiden. Zij boeken het verder af en zij boeken ook direct een hotel. Via partijen als Booking.com krijg je ook nog last minute kortingen die je, als je direct boekt bij een hotel, meestal niet krijgt.

Jeroen Bertrams van Hyped testte de dienst: ‘Toch is het aantal hotels niet echt groot. Wij deden enkele zoekopdrachten en stelden vast dat op sommige populaire plekken slechts een zeer beperkt aantal hotels gevonden wordt. Maar goed, dit kan in de toekomst gewoon uitgebreid worden.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Koen

  Ik heb het even getest hier in Arnhem en ik moet zeggen: het werkt goed. Wat ik wel jammer vind is dat de site nog niet werkt op het Symbian platform (hier draaien bijv. de Nokia N95 en N82 op) en de Iphone. Het is een goede ontwikkeling en biedt zeker perspectief. Wel vraag ik me af of de site niet te veel in het vaarwater van tomtom-achtige applicaties (wordt ook veelvuldig op mobiele telefoons gebruikt) komt. Hier is het immers ook mogelijk om hotels in de buurt te zoeken. Het grote nadeel van Tomtom (en voordeel van travelta.mobi) is dat tomtom geen prijzen en beschikbaarheid geeft. Een combinatie zou in mijn ogen dus perfect, wellicht dat dit mogelijk is? Een tussenoplossing zou kunnen zijn dat de site wordt geïntegreerd met google maps (eveneens veelvuldig gebruikt op mobiele telefoons). Zo wordt het voor de gebruiker makkelijker om zich te oriënteren. Ik denk even hardop: de beschikbare hotels krijgen een groene knop en de niet-beschikbare een rode. Als er op de groene knop gedrukt wordt verschijnt de prijs en bij de rode knop wanneer dit hotel dan wel beschikbaar is.

  Ik vraag me daarnaast af wat de doelgroep is voor de applicatie is het immers niet zo dat het gros van de “mensen” van te voren boekt?


  6 januari 2009 om 11:27
  olaf

  Hotelzon heeft al geruime tijd op oa de Nokia E71 een plugin geinstalleerd met direct boekbare functionalteiten!


  6 januari 2009 om 12:22
  Mark de Bruin

  @Dusta: Wat een drogreden voer je aan. Omdat ze zelf beweren de eerste te zijn en je verwacht dat ze zelf wel onderzoek hebben gedaan, geloof je ze? Nooit gehoord van de slager die zijn eigen vlees keurt….

  Specs van de iphone app van hotel.com:

  Search for hotels near your current location automatically. You can also search by city, airport, landmark or address.

  View distance from landmarks or look up a specific hotel name.

  Sort your search results by price, guest rating, star rating, hotel name, or hotels.com picks.

  View Photos, descriptions and amenities for nearly 80,000 properties.

  Read guest reviews and ratings from hotels.com guests.


  6 januari 2009 om 18:41
  Martin

  Goed idee maar niet handig, Wie zal via mobiel hotel boeken?


  11 februari 2009 om 09:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!