Academic transfer neemt career.edu over

6 januari 2009, 06:38

{title}Een overname in de wereld van de jobboards, en nog wel de academische jobboards ook. Het Nederlandse Academic Transfer neemt het Amerikaanse career.edu over. Het paradepaardje van Nederlandse niche jobboards slaat haar vleugels uit. Tijd dus om de directeur, Jeroen Sparla, even te bellen.

Academic Transfer (AT) is al 12 jaar actief op het gebied van wetenschappelijke vacatures. Het is een coöperatieve vereniging waarbij de founding partners alle universiteiten en universitaire medische centra zijn. Op Academic Transfer staan dus ook alle vacatures op wetenschappelijk onderzoeksgebied van deze instellingen. Daarnaast biedt AT de mogelijkheid voor het bedrijfsleven om academische onderzoeksfuncties te plaatsen.

Academic Transfer had al enige tijd ook een .org domein, waarop de Nederlandse vacatures in het Engels gepubliceerd werden om voor deze posities ook internationaal te zoeken. Want de academische wereld is één van de meest internationale arbeidsmarkten die er bestaat, waarbij locatie vaak van minder belang is dan de inhoud van het werk. De ambitie om meer internationaal te werven is door de founding partners al vaker uitgesproken, maar ook de bezoekers geven in grote mate aan dat ze graag meer internationale onderzoeksfuncties zouden willen zien. “Als zowel je klanten als je bezoekers hetzelfde willen, moet je hier natuurlijk een goede oplossing voor bieden,” aldus Jeroen Sparla.

AT (de .nl en .org websites samen) hebben zo’n 120.000 unieke bezoekers per maand, waarvan 30 procent uit het buitenland. Career.edu heeft 50.000 unieke bezoekers per maand, bijna allemaal van buiten Nederland. AT heeft circa 800 vacatures op enig moment (met gemiddelde looptijd 6 weken op .nl en .org samen) en Career.edu circa 500 vacatures (met gemiddelde looptijd 4 weken).

Door de overname van Career.edu is AT nu in één klap actief in 38 landen. Academic Transfer had afgelopen jaar echter uitgesproken dat men vooral ook Europese ambities had, waarbij het doel was alle AT achtige sites op één platform te krijgen om zo uitwisseling van vacatures makkelijker te maken. Daarom ontwikkeld AT momenteel een nieuw platform op basis van Open Source, zodat dit in white label weggezet kan worden bij de verschillende partner organisaties. Jeroen Sparla hierover: “Dit is nog steeds nadrukkelijk de bedoeling en deze ambitie is ook niet veranderd. We ontwikkelen nog steeds een nieuw platform dat medio 2009 live moet gaan. Dit platform gaan we dan in white label wegzetten, waarbij we niet enkel internationaal kijken. Als bijvoorbeeld de Nederlandse HBO vereniging een eigen site wil kan dat ook. Het voordeel is dat we alle academische functies, die het HBO tegenwoordig ook heeft, dan ook direct kunnen doorplaatsen. Het blijft onze ambitie om één portal in te richten waar alle academische onderzoeksfuncties, liefst over de hele wereld, te vinden zijn. Ongeacht bij wat voor organisatie deze zitten.”

“Tevens zullen we een breder pakket aan sites gaan aanbieden. Nu hebben we bijvoorbeeld ook nog secretaresses bij universiteiten op de site, maar voor de ondersteunende functies gaan we aparte sites maken zodat we echt elke site inrichten op de niche die de bezoeker wil. Hierbij moet je denken aan universitaire staf functies, medische staffuncties en dergelijke,” aldus Sparla.

De integratie zal pas in 2010 op zijn vroegst plaatsvinden. Eerst bouwt AT zelf het nieuwe platform af en daarna gaat men werken aan integratie van het vacature deel. Het CV deel van de sites is nog ingewikkelder en zal nog langer duren. Wel worden vanaf het eerste moment alle vacatures van de founding partners van AT automatisch doorgeplaatst op career.edu, waardoor het bereik internationaal gezien vervijfvoudigd.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!