Tegelijkertijd offline en online netwerken met Poken

Tegelijkertijd offline en online netwerken met Poken

{title}De integratie van je digitale identiteit in de ‘echte’ wereld is al een tijdje gaande. De doorbraak van slim speelgoed schreef ik al over op Marketingfacts in juni 2008. Vorig jaar had ik het op mijn eigen blog over social networking integratie in het ‘echte’ leven.

Tot op heden blijft er voor mijn gevoel een doorbraak uit. Nu heb ik echter echt iets moois gezien waar ik heel enthousiast van wordt; Poken. Poken is een slimme sleutelhanger waarbij je door je eigen poken te laten handshaken met een andere poken bezitter direct alle data van je profiel en online netwerken (facebook, linkedin etc.) kunt uitwisselen. Er blijft nog één probleem maar dit probleem was er ook toen er nog weinig bezitters van faxmachines waren. Er zijn genoeg poken-bezitters nodig…

Ik heb zojuist om uit te proberen een doosje van 12 gekocht dus als je er één wilt, let me know! Je kunt hem ook bij mijn twitter-kennis Jilles bestellen en uiteraard zijn er nog meer verkoopadressen, zoals Doyoupoken.com.

Zie ook het filmpje hieronder in ieder geval voor meer beeld en geluid en een demonstratie. Ben benieuwd wat men er hier van denkt: gaat dit een een hit worden?

 


DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • Ik heb hier ervaring mee op mogen doen tijdens FIFI2008, zie mijn korte beschrijving op http://www.frankwatching.com/archive/2008/11/30/fifi-2008-eigenaardige-mengeling-techniek-internet-en-maatschappij/
  Ik weet niet of het werkt. Je merkt toch dat mensen een beetje huiverig zijn om al te veel informatie op zo'n dingetje te zetten die je makkelijk kwijt raakt en waarmee dan je hele leven op straat ligt. Verder dan je naam en je e-mailadres invullen op de Poken en die uitwisselen zijn we die dag niet gekomen. Ook handig, maar een visitekaartje is net zo handig. Kun je zelf kiezen of je die ergens in wilt voeren en kun je altijd van iemand krijgen. Een Poken werkt alleen als de ander er ook een heeft, zoals je al zegt.
  Overigens ligt mijn Poken sindsdien werkeloos op mijn bureau blij naar me te zwaaien. Geen andere mogelijkheden tegengekomen om het beestje te gebruiken.

  geplaatst op
 • Ik denk dat de integratie van online & offline er wel aan zit te komen. Ook ziet het introductie filmpje er best duidelijk en kinderlijk eenvoudig uit! Ik denk alleen niet dat wij Nederlanders massaal met de Poken rond gaan lopen. Naast dat het kinderlijk eenvoudig werkt ziet het er helaas ook kinderlijk uit.

  geplaatst op
 • Ayman, leuk te zien dat je er ook op Marketingfacts aandacht aan besteedt. We zijn druk bezig om Poken in Nederland te gaan distribueren. Je kunt je voorstellen dat dit product ook erg goed voor de zakelijke markt in te zetten is. Op het moment dat we zelf een Nederlandse website live hebben, brengen we M! graag op de hoogte.

  geplaatst op
 • @Corné: Leuk dat je reageert. Misschien is het ook aardig, om in te gaan op de op- en aanmerkingen die Gitta hierboven heeft opgeschreven. Wat zijn jullie bevindingen? Zijn dit dingen waar jullie vaker tegen aan lopen? Is de vergelijking met fax-apparaten die Ayman hierboven trekt terecht?

  geplaatst op
 • @Matthijs: Daar kan ik wel op reageren, belangrijk om te onthouden bij de Poken is dat je feitelijk geen vertrouwelijke gegevens op de poken opslaat. Op de poken-website "verbindt" je de poken met jouw identiteit, de gegevens staan dus opgeslagen bij de website, verborgen achter een inlognaam met wachtwoord. Verlies je dus onverhoopts je Poken, dan is dit geen ramp, het enige wat je hoeft te doen is op de website de poken los te koppelen.

  Jammer op dit moment is dat er nog geen koppeling met twitter of hyves is, maar met genoeg enthousiasme kunnen we ze vast zover krijgen :)

  geplaatst op
 • @Jaco
  Stéphane Doutriaux heeft mij per mail bevestigd dat Hyves binnenkort (binnen enkele dagen) aangesloten wordt en dan is die koppeling er dus.

  @Corne
  Je begint een Pokenshop zoals firebox? Ik begreep van Stéphane dat er geen exclusiviteit gegeven zal worden voorlopig dus iedereen kan aan de slag met Pokens als je er tijd en geld in stopt zoals ik het dan lees...

  geplaatst op
 • @Matthijs @gitta, @Pieter, Ik zal in deze reactie technisch ingaan op de werking van de Poken en inhoudelijk op de huidige status voor wat betreft Nederland.
  Poken SA Switzerland, wil in ieder geval niet een nieuw sociaal netwerk worden, laten we dat in ieder geval eerst even voorop stellen.

  Geen persoonsgegevens
  De Poken zelf bevat géén persoonsgegevens, maar een 128bit encrypted unique key. Als je twee Pokens tegen elkaar aan houdt, worden deze 'keys' uitgewisseld, dus in principe weet de Poken niet meer, dan dat hij een andere Poken is tegen gekomen. Pas later, als je de Poken in je USB connector steekt en verbinding maakt met de website, worden deze 'keys' gematched met de personen die je bent tegen gekomen. Ze verschijnen in een overzicht van zogenaamde visitekaartjes, je kunt dan in eerste instantie kiezen om deze mensen in je overzicht te behouden of niet. Ieder visitekaartje bevat de gegevens die deze persoon wil delen, dit heeft de gebruiker zelf onder controle, hiervoor heb je zes velden. Ook bevatten de visitekaartjes kleine logootjes die vervolgens de toegang bieden tot de persoonlijke pagina's van deze gebruikers op diverse Sociale Netwerken.

  Twee visitekaartjes
  Er zijn twee verschillende modi die je met je Poken kunt gebruiken. Als je de Pokens tegen elkaar aan houdt, wisselt hij jouw basis gegevens uit. Er is ook een 'discrete' modus, door de button op de Poken twee keer in te drukken, kom je in deze discrete modus en wordt er een discreet visitekaartje uitgewisseld, het discrete visitekaartje kent drie velden. Er is op de chip ruimte voor 64 van visitekaartjes, bij als je met de 62e Poken gegevens uitgewisseld hebt, gloeit bij de eerstevolgende verbinding de Poken oranje op. Bij nummer 64 rood en bij nummer 65 wordt de eerste gewist en de 65 toegevoegd (als nummer 64 dus). Bij verbinding met de website, worden deze gegevens op de Poken gematched met de personen die je ontmoet hebt en vervolgens van je Poken gewist, waarna je dus opnieuw met een 'lege' Poken kunt beginnen.

  Poken verloren
  Omdat de Poken op zichzelf géén persoonsgegevens bevat, is het in principe ook niet zo erg als je hem kwijt raakt, wel zonde ;-). Op de website kun je de Poken (die je verloren bent, of weg wilt geven) ontkoppelen van jouw profiel. Als de Poken dan in de USB Connector wordt gestopt, krijgt de gebruiker opnieuw de activatie-wizard voor zich. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, na verlies, moet de gebruiker inloggen. Je gegevens worden dus veilig bewaard op de webserver.

  Sociale netwerken
  Er worden nu drie sociale netwerken ondersteund, te weten LinkedIn, Facebook en Usgang (Een Zwitserse Hyves zeg maar). In Nederland lopen contacten met diverse sociale netwerken die op korte termijn ondersteund zullen gaan worden.

  Usernames and Passwords
  Usernames en passwords worden door Poken SA alleen gebruikt om te controleren of de gebruiker inderdaad een pagina heeft bij het sociale netwerk (of gebruik maakt van een dienst, denk hierbij aan Twitter of YouTube). Deze usernames en passwords worden door ons niet opgeslagen en maken dus ook geen deel uit van de gegevens die opgeslagen worden in de database.

  Out of the Box
  Het feit dat er geen persoonsgegevens worden uitgewisseld maar een unieke Key die de Poken 'af fabriek' al bij zich draagt, maakt het ook mogelijk om de Poken direct uit het doosje te gaan gebruiken zonder eerst de noodzaak tot registratie op de website. Dit maakt de Poken een uitermate geschikte netwerktool op evenementen, seminars en congressen.

  Poken for Business
  Piet van Luijt geeft al aan dat het gebruik van de Poken kinderlijk eenvoudig lijkt (en is). Maar daarnaast dit ook zijn uitstraling kent in het ontwerp van de Poken. Uiteraard is hier wel aan gedacht. Het 'handje' waarmee je de 'Poken High Four' uitvoert (een connectie maken met een andere Poken), is het merk van Poken. Het 'afsluitdopje' (dat wat nu het poppetje is) in principe niet en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bedrijfslogo te dragen.

  Krachtige API
  Op dit moment wordt er door Poken SA in Zwitserland getest met een API, hierbij wordt een deel van de Poken functionaliteit aangeboden en kan op deze geïmplementeerd worden binnen een eigen omgeving. Veel meer kunnen we hier nu helaas niet over zeggen.

  Retailprijs
  De retailprijs is nu, voor de Nederlandse markt, nog niet helemaal bekend. In Zwitserland wordt de Poken aangeboden voor 25 Zwitserse Franc, wat neerkomt op op zo'n € 16,95. (Persoonlijk ben ik van mening dat de Poken in Nederland voor € 14,95 in de retail zou moeten liggen).

  Ik vertrouw erop jullie voldoende te hebben geïnformeerd. Willen jullie alsnog contact opnemen met me omdat bepaalde zaken niet duidelijk zijn, dan kan dat

  Corné Kox
  http://www.ckmextended.com
  http://www.linkedin.com/in/cornekox
  http://www.twitter.com/corne

  P.S. Meld je ook even aan op de Poken Hyve: http://pokengadget.hyves.nl

  geplaatst op
 • @Ayman van Bregt, nee, we zijn bezig om de Poken weg te zetten in de retail zoals je hierboven kunt lezen. Daarnaast zijn we bezig om concepten uit te werken voor de zakelijke markt. De Poken distributie zoals deze nu loopt (verkoop via de website van Poken in doosjes van 12), werkt als een olievlek, maar voor de grote massa naar mijn mening te langzaam. Wil Poken écht succesvol zijn, zal er toch gekeken moeten worden naar eenvoudigere verkoop, niet alleen online maar ook via de retail. Uiteraard richten we ons niet alleen op Nederland maar ook op andere landen.

  geplaatst op
 • @Corné
  Je extra info is erg verhelderend. Het is duidelijk dat het product inderdaad nog volop in ontwikkeling is. De ondersteuning van initiatieven, als Hyves en Twitter, lijkt mij een vereiste om het product te laten slagen. Succes met Poken!

  geplaatst op
 • Een leuke gadget en in de toepassing gaat dit zeker een succes worden. Net als alle andere netwerkproducten (FAX, Mobiel, GAS, Water etc..) is het belangrijk dat hier een set van afspraken wordt gemaakt over standaarden, marketing, governance etc. Echt kans van slagen als:

  1. De manier van gegevensuitwisseling voldoet aan een standaard. Alle social sites zitten niet te wachten op het aansluiten op allerlei verschillende poken aanbieders
  2. Er een mobiele applicatie komt die je op je eenvoudig op je mobiel kan zetten, zodat ik geen apart dingetje hoef te kopen, distribueren.

  @Corne kan je wellicht nog wat info geven over bovenstaande twee punten?

  In het kader van openid/openstack zijn er verschillende activiteiten om dataportabiliteit (DISO) te realiseren op een gestandaardiseerde manier.

  geplaatst op
 • @all Net een bericht gekregen van Poken SA, vanavond zal Hyves ook geconnect worden in het netwerk en kun je deze toevoegen via de Poken-site

  geplaatst op
 • @all Mocht je niet willen wachten en je eigen pack al bestellen, gebruik de promo code en krijg 10% korting! P9PHLJJP8WO8L88FPPZA

  geplaatst op
 • Ehm... ligt het aan mij of wordt in dit bericht, de gerelateerde items én de comments compleet voorbijgegaan aan het bewonderenswaardige vergelijkbare initiatief: E?http://www.hellomynameise.com/ Notabene van eigen bodem en geshowcased op PICNIC dit jaar: http://vimeo.com/1819317 Damn.

  geplaatst op
 • HellomynameisE

  geplaatst op
 • @Daniëlle Schouten
  Ik heb sinds mijn laatste posting over hello my name is E bar weinig voorbij zien komen... Heb mijzelf ingeschreven voor de beta, wil graag testen want het lijkt veelbelovend!

  geplaatst op
 • Wat een heerlijk stuk techniek, en ach, wat de oplossing wordt maakt me niet uit... Dit móét ik proberen :)

  geplaatst op
 • @Daniëlle: Gelukkig ben jij er! Kijk ook eens hier. Goed voornemen voor 2009? ;-)

  geplaatst op
 • En inmiddels heeft de (waarschijnlijk) allereerste Nederlandse Pokenmeeting plaatsgevonden. Offline op en nabij het strand van Renesse.
  Het heeft wel wat om te vragen of je even mag....

  Psst en Jilles en ik verkopen ze voor 12,50 per stuk ex verzendkosten. Gewoon omdat het zo leuk is te connecten!

  geplaatst op
 • Voor wie Renesse heeft gemist: 7 januari is er een Poken meeting in Amsterdam. Inschrijven via: http://poken020meetup.ning.com/

  geplaatst op
 • @Daniëlle Schouten dank je wel voor de link naar ellomynameisE.

  Dat ziet er inderdaad veelbelovend uit. Ik vind de connector - hoe schattig de poken ook is - een stuk mooier. Bovendien lees ik dat de E•ID wel automatisch contacten toevoegt, iets wat de Poken (nog) niet doet. Wel bijzonder jammer dat E•ID nog niet van de grond is. Ik kijk ook vooral uit naar de functionaliteit om contacten met je telefoon uit te wisselen, volgens mij werkt dat het beste.

  Voorlopig de Poken dus (de alien)

  geplaatst op
 • Zit je een beetje krap bij kas maar wil je toch lekker veel bellen en smsen? Wij hebben de beste belaanbiedingen op een rijtje gezet, per provider: http://www.welgoedkoopnietgratis.nl !

  Kijk ook hier eens voor de nieuwe rage van 2009, papieren visitekaartjes zijn verleden tijd: http://www.pokens4u.nl :-p

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.