Online warenhuis Wehkamp verkocht

12 december 2008, 08:11

Krijg net een persbericht binnen van online warenhuis Wehkamp waarin het bekend maakt dat het IK-Investment Partners (IK), voorheen Industri Kapital, een Europese private equity onderneming, overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van Wehkamp aan een groep investeerders. IK zal een minderheidsbelang in Wehkamp aanhouden.

IK kocht Wehkamp samen met het kredietmanagementbedrijf Transfair in januari 2006 van de Engelse multinational GUS plc met als doel beide bedrijven verder te ontwikkelen. Na een periode van teruggang, is in het afgelopen boekjaar (maart 2007 – maart 2008) de gemiddelde omzet toegenomen tot meer dan 5% per jaar en is het operationele resultaat verdubbeld. Wehkamp is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en meest gewaardeerde online warenhuis van Nederland.

Wehkamp opereert onder de naam wehkamp.nl en is het afgelopen jaar omgebouwd naar drie herkenbare online winkels: mode, wonen en elektronica met een compleet vernieuwd assortiment. Ook de website heeft eerder dit jaar een totale metamorfose ondergaan met een eigentijdse, gebruiksvriendelijke presentatie, gebaseerd op de specifieke merkwaarden van de online retailer. wehkamp.nl heeft meer dan 5 miljoen bezoekers per maand, 1,3 miljoen vaste klanten en levert jaarlijks circa 5 miljoen zendingen af. Het assortiment bestaat uit zo’n 55.000 artikelen. Daarnaast is de financiële dienstverlening aan met name de klanten van Wehkamp samengebracht in een aparte onderneming, Lacent. Groei wordt ook verwacht van de producten die nu in ontwikkeling zijn. Lacent maakt ook deel uit van de transactie.

In 2007 verkocht IK in lijn met de uitgezette strategie het creditmanagementbedrijf Transfair aan Lindorff, een Europese creditmanagementonderneming. Kristiaan Nieuwenburg, Partner bij IK: “Wehkamp is een hele rendabele investering voor IK geweest. De ombouw van Wehkamp illustreert ons vermogen om een groeiversnelling te realiseren en structurele operationele verbeteringen door te voeren in de ondernemingen waarin wij investeren. Wehkamp staat er goed voor en is nu klaar voor de volgende fase.” Paul Nijhof, voorzitter van de directie van RFS Holland Holding en Wehkamp over de overname: “Met de steun van IK-Investment Partners hebben wij de organisatie in goede conditie kunnen brengen. wehkamp.nl is nu goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van het groeipotentieel in de online markt in de komende jaren. We liggen goed op koers. De overname nu is dan ook een logisch moment.” De groep investeerders bestaat, naast de huidige commissaris van RFS Holland Holding en minderheidsaandeelhouder, Ad Scheepbouwer, uit het zittende management team, Paul Nijhof en Berend van de Maat, CFO en directeur Lacent B.V. De groep neemt RFS Holland Holding B.V., het moederbedrijf van Wehkamp over. Het management blijft ongewijzigd en de heer Scheepbouwer blijft lid van de Raad van Commissarissen. Rabobank treedt op als financier. Leon van den Boom, lid van de Raad van Commissarissen van RFS Holland Holding, zal Kristiaan Nieuwenburg, opvolgen als voorzitter van de Raad. Kristiaan Nieuwenburg blijft lid van de Raad van Commissarissen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Paul Schoenmakers

  Staat wel grappig zo Marco; “IK kocht Wehkamp samen met ….”


  12 december 2008 om 08:22
  mgvandenbroek

  @Paul: 😉


  12 december 2008 om 08:25
  Dennis Hendriksen

  Op de corporate nieuwssite http://www.wehkampreporter.nl geven de nieuwe eigenaren een toelichting via video.


  12 december 2008 om 08:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!