Google SearchWiki: Bepaal zelf de indeling van je Google zoekresultaten

Google SearchWiki: Bepaal zelf de indeling van je Google zoekresultaten

Google heeft zojuist een nieuwe feature gelanceerd: SearchWiki. Het is nu mogelijk om zoekresultaten naar eigen wens te rangschikken/verwijderen en hier notities bij te plaatsen.

Het is handig om resultaten die je niet wilt zien te verwijderen uit bepaalde lijsten. Ook kun je sites die je heel handig vindt bovenaan plaatsen. Google geeft aan dat dit geen invloed heeft op de normale rankings, maar wie weet gaan ze dit in de toekomst wel gebruiken. Want waarom zouden ze een site die vaak verwijderd wordt in de normale zoekresultaten blijven behouden?

Een andere leuke mogelijkheid is het toevoegen van notities aan een site. Deze kunnen namelijk ook bekeken worden door anderen. Zo kun je snel zien wat andere mensen over een bepaalde site zeggen. Deze nieuwe mogelijkheden werken vooralsnog alleen in de .com search maar zullen vermoedelijk binnenkort uitgerold worden over alle lokale zoekmachines.

Persoonlijk lijkt me dit een goede stap in de richting van het laten beoordelen van de kwaliteit van zoekresultaten door de community. Ben ook erg benieuwd wat Google in de toekomst met deze informatie gaat doen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Ik ben benieuwd hoe dit precies werkt. Ik zie nog geen link waarop dit werkend is.

  Ook zijn andere initiatieven ontplooid op dit gebied: Social Search komt er aan. Hierin wordt verteld over U Rank.

  geplaatst op
 • @Erwin: ga naar de .com versie van Google door op het beginscherm op "Google.com in English" te klikken. Zoek daarna bijvoorbeeld op "andre scholten" en klik vervolgens op het notitie ballonnetje naast het eerste resultaat. Zie je die?

  geplaatst op
 • Hoi Andre,
  Ik kan het nog niet zien in google.com
  Was daar niet een speciale aanmelding voor nodig?

  Groet

  geplaatst op
 • Ik zie het ook nog niet. Ik ben ingelogd en zoek op de .com site in het engels. Het zal wel de standaard manier zijn hoe Google hun nieuwe producten openbaar maakt: in enkele dagen heeft iedereen het.

  Ik ben benieuwd want, om even een paar buzzworden te gebruiken: Ze kunnen de zoekresultaten mooi Crowdsourcen en maken op een hele laagdrempelige en kort-actie manier gebruik van de wisdom of the crowds. Ik zeg het je: Google, dat kan nog eens heel groot worden :P

  geplaatst op
 • Heb het getest en alleen de notes functie werkt nu..dus het verplaatsen van een resultaat is nog niet actief. Je moet hiervoor ingelogd zijn op google.com. Geen fijne gedachte omdat ze dan je zoekgedrag aan je mail adres kunnen koppelen.

  Vraag van Andre: Want waarom zouden ze een site die vaak verwijderd wordt in de normale zoekresultaten blijven behouden?

  Misschien omdat het tonen van slechte resultaten op de eerste pagina meer advertentie inkomsten voor Google opleverd? :) Een andere reden zou misbruik kunnen zijn, huur een stel studenten in om de site van je concurrent uit de resultaten weg te klikken.

  geplaatst op
 • klinkt inderdaad erg goed. Ben nu wat dit voor gevolgen gaat hebben in de toekomst voor wat betreft zoekmachine optimalisatie.

  Dit is overigens meteen een test voor de nieuwe software die ik net heb binnengekregen. deze reactie is ook niet met mijn keyboard ingetypt maakt gesproken via mijn headset. Ik sta versteld van de kwaliteit van dit programma.

  Zo wordt het geven van reacties een stuk aangenamer.

  geplaatst op
 • Heeft langer geduurd dan ik had gedacht overigens, vorig jaar was er geloof ik al het een ander over gemeld.. Maar, wel een goede ontwikkeling op zich, ben vooral benieuwd hoe Google deze informatie uitendelijk gaat implementeren in het algoritme..

  geplaatst op
 • Bij mij werkt het schuiven en toevoegen van comments.

  Over een tijdje krijgen we natuurlijk de mogelijkheid de instellingen te delen met je vriendjes en op die manier een social ranking in Google te krijgen; "André Scholten adviseert deze sites als je zoekt op SEO".

  geplaatst op
 • @Erik: dat zou me inderdaad niets verbazen, ben echt heel benieuwd wat Google met de data gaat doen.

  geplaatst op
 • Google gooit nooit zomaar iets op de markt dus wat mij betreft gaan ze er (later) zeker iets mee aanvangen :o

  Dave

  geplaatst op
 • ReadWriteWeb heeft een goede toevoeging mbt de commentfunctie. Daar waar een echte wiki nog een corrigerende functie heeft doordat iedereen zo'n beetje alles kan editen, is dit in de comments bij searchwiki niet mogelijk.

  Stel een lolbroek zet er volstrekt onterecht iets negatief over je bedrijf neer, dan ben je dus mooi de pineut aangezien je ook geen spam indicatie o.i.d. bij een comment kunt aangeven.

  geplaatst op
 • Persoonlijk heb ik niet echt de behoefte aan al die extra buttons en features in Google, irritant dat je het niet uit kan zetten. Ik ben overigens benieuwd of Google op deze manier een zekere mate van objectiviteit kan waarborgen. De ene persoon zal bijv. veel eerder met zoekresultaten gaan schuiven dan een ander, terwijl beiden zoekresultaat X bovenaan hun favorietenlijstje hebben staan. En als ik vandaag resultaat Y wegklik, zie ik die dan nooit meer terug of komt er nog ergens een lijstje met 'ooit wegggeklikt'. Je zou maar per ongeluk op die x button drukken .... ;)

  Ik denk dus dat Google nog wel een jaartje de boel zal onderzoeken voor ze dit soort dingen daadwerkelijk gaan gebruiken om hun algemene zoekresultaten te beïnvloeden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.