Twintig jaar internet in Nederland

17 november 2008, 06:14

Vandaag is het 17 november. Precies twintig jaar geleden werd op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) op 17 november 1988 om 14.28 Nederland als eerste Europese land aangesloten op het NSFnet, de voorloper van het internet. Systeembeheerder Piet Beertema (vanaf nu BN’er) ontving het mailtje met die melding. Beertema: ‘Het luidde het begin in van een nieuw tijdperk, het tijdperk van het internet.’ Zie: NRC.

Begin jaren 80 werd er bij het CWI al geëxperimenteerd met internet: via modems en telefoonlijnen; ‘onvoorstelbaar traag naar hedendaagse maatstaven,’ zegt Beertema in bovenstaande video. In 1986 kwam de .nl-extensie. Het internet beperkte zich toen nog vooral tot Amerika en wat Europese legerbases. In 1986 wist Beertema nog niet eens zeker óf Nederland wel ooit aangesloten zou worden op het internet. De ontwikkelingen gingen hard, heel hard. De rest…. is geschiedenis (zou Matthijs van Nieuwkerk afsluiten).

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

    media

    @Elise: heb zeker interesse in het boekje Elise; heb je inmiddels een mailtje gestuurd!

    @Martin: dank voor de tip!


    17 november 2008 om 07:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!