Twintig jaar internet in Nederland

Twintig jaar internet in Nederland

Vandaag is het 17 november. Precies twintig jaar geleden werd op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) op 17 november 1988 om 14.28 Nederland als eerste Europese land aangesloten op het NSFnet, de voorloper van het internet. Systeembeheerder Piet Beertema (vanaf nu BN’er) ontving het mailtje met die melding. Beertema: ‘Het luidde het begin in van een nieuw tijdperk, het tijdperk van het internet.’ Zie: NRC.

Begin jaren 80 werd er bij het CWI al geëxperimenteerd met internet: via modems en telefoonlijnen; ‘onvoorstelbaar traag naar hedendaagse maatstaven,’ zegt Beertema in bovenstaande video. In 1986 kwam de .nl-extensie. Het internet beperkte zich toen nog vooral tot Amerika en wat Europese legerbases. In 1986 wist Beertema nog niet eens zeker óf Nederland wel ooit aangesloten zou worden op het internet. De ontwikkelingen gingen hard, heel hard. De rest…. is geschiedenis (zou Matthijs van Nieuwkerk afsluiten).


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Piet komt ook uitgebreid aan het woord in een mooi boek over de opkomst van computers en internet in Nederland: 'Alles moest nog worden uitgevonden': http://www.bol.com/nl/p/boeken/alles-moest-nog-worden-uitgevonden/1001004004703883/index.html

  Prachtige verhalen over oa de soldeergeleerden bij het CWI, de startfase van XS4ALL en nog veel meer.

  geplaatst op
 • Een heugelijk feit!
  Ook SURFnet, het nationale onderzoeksnetwerk bestaat dit jaar 20 jaar. In het kader daarvan is in beperkte oplage een jubileumboek verschenen, waarin de historie van het internet in nederland uitgebreid wordt beschreven. Een deel daarvan staat online op http://www.surfnet.nl/nl/publicaties/Overig/Pages/Default.aspx. Voor de liefhebbers: er is nog een klein aantal hardcopy exemplaren beschikbaar. Laat het even weten als je interesse hebt!

  geplaatst op
 • @Elise: heb zeker interesse in het boekje Elise; heb je inmiddels een mailtje gestuurd!

  @Martin: dank voor de tip!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.